به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر،سید عباس عراقچی شنبه شب در برنامه دو نیم ساعت شبکه خبر افزود:آمریکا باید تلاش بسیاری برای جلب اعتماد مردم ایران کند زیرا همه مصائب موجود را از چشم دولت آمریکا می بینند.
وی افزود:شعار " شیطان بزرگ" یک لفاظی نیست بلکه مبتنی بر واقعیاتی است که تاریخ ما از سیاست های استعماری،امپریالیستی و سلطه طلبانه دولت آمریکا تجربه کرده است.
عراقچی با تاکید بر این که این مسائل باید اصلاح شود،گفت:بار اصلی اعتماد سازی بر دوش دولت آمریکاست.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه با بیان این که ملت و دولت ایران به هیچ وجه به دولت آمریکا اعتماد ندارد،گفت:ما به همه حرکت های دولت آمریکا بدبینانه نگاه می کنیم و تا از همه ابعاد یک حرکت مطمئن نشویم به آن اعتماد نخواهیم کرد.
عراقچی گفت:اعتماد سازی از طرف دولت آمریکا به معنای تصحیح سیاست ها در عمل و برداشتن تحریم های ظالمانه است.
وی در ادامه با بیان این که ما در قالب گروه 1+5 مذاکراتی با همه کشورهای عضو این گروه داشته ایم،گفت:البته این امر در جوامع بین المللی امر رایجی است و این طور نیست که مهم باشد چه کسی سراغ چه کسی رفته است بلکه وقتی احساس شود باید درباره موضوعی مشورت و تبادل نظر شود؛هیئت ها دیدارهایی انجام می دهند.
عراقچی افزود:هیئت های ایرانی قبلا نیز مذاکراتی با هیئت های آمریکایی انجام داده بودند و در مذاکرات ژنو نیز چند کشور و از جمله آمریکا درخواست مذاکره کرد و این مذاکرات انجام شد.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه با بیان این که دور بعدی مذاکرات در هفتم و هشتم نوامبر در ژنو برگزار خواهد شد،گفت:شکل و سطح مذاکرات جدید شبیه همین مذاکرات اخیر و با حضور وزیر امور خارجه کشورمان است و دستور جلسه نیز مربوط به طرح پیشنهاد ایران خواهد بود.
عراقچی افزود:امیدواریم در مذاکرات آینده، قالب پذیرفته شده را با محتوای مورد قبول طرفین پر کنیم و به مرحله عملیاتی شدن طرح نزدیک تر شویم.
وی گفت: اگرچه رژیم صهیونیستی و بعضی از کشورهای منطقه ای و غیر منطقه ای مایل به انعقاد تفاهم هسته ای میان ایران و 1+5 نیستند اما ایران قدرت برتر منطقه است و تصور من این است که در دو یا سه دور از مذاکرات به پیشرفت های چشمگیری دست پیدا کنیم.
عراقچی افزود:البته منتقدین منصف داخلی نیز با ارائه دیدگاه های خود به ما بسیار کمک کردند که مسیرها را اصلاح کنیم و بهتر به پیش برویم.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه درباره محرمانه بودن محتوای مذاکرات گفت:مردم خوب درک می کنند که فاش نشدن جزئیات مذاکرات دلیل بر جدی بودن و تضمینی برای پیشبرد آن است.
عراقچی افزود:بازگو نشدن جزئیات مذاکرات به معنای نامحرم بودن مردم و بی اعتمادی به آنان نیست بلکه بحث این است که ما باید از نظر فنی مذاکرات را کنترل کنیم تا اداره آن از دست خارج نشود و دشمنان به اهداف خود نرسند.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت:در جامعه بین الملل رسانه ها در دست غربی هاست و مردم،شهدا و مجروحان شیمیایی ایران مورد ظلم واقع شده اند و جهان آن گونه که باید به آنان توجه نکرده است.
عراقچی افزود:اما این واقعیت که مردم ایران به خاطر استفاده دشمنان از سلاح های شیمیایی نزدیک به 100 هزار کشته و مجروح دارد در تاریخ گم نخواهد شد.
وی گفت:این سند مظلومیت ملت ایران است و وزارت امور خارجه در هرجا که توانسته این سند را ارائه و از حق مردم ایران در این عرصه دفاع کرده است.
عراقچی با بیان این که در مذاکرات هسته ای نیز به مظلومیت ملت ایران در این عرصه اشاره شده است،گفت:ما همواره در مذاکرات یادآور شده ایم که ملت ایران به دنبال سلاح هسته ای نیست زیرا خود قربانی سلاح های کشتار جمعی است.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه با بیان این که ما در مذاکرات با چالش های جدی و جبهه ای جدید روبرو خواهیم بود،گفت:من به عنوان کسی که هم جبهه های جنگ علیه رژیم صدام و هم این جبهه را تجربه کرده است،می گویم که این جبهه همان جبهه و رزمندگان نیز همان رزمندگان با همان روحیه هستند.
عراقچی افزود:اما این تفاوت وجود دارد که در آن زمان رزمندگان جان خود را کف دست می گذاشتند و به میدان می رفتند ولی اکنون آبروی خود را در دست می گیرند.
وی گفت: ما به فضل خدا توکل کرده و از حمایت های مردم و ارشادات مقام معظم رهبری برخورداریم و از اعتماد ایشان به خود می بالیم و امیدواریم از این جبهه نیز سربلند بیرون بیاییم.
عراقچی گفت:رسانه ملی نیز حتما همانند دوران جنگ که با برنامه های حماسی خود از رزمندگان حمایت می کرد اکنون نیز حمایت کند.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه درباره وضع جسمانی وزیر امور خارجه کشورمان گفت:آقای ظریف در سفر نیویورک فشار کاری سنگینی متحمل شد و زمانی که به تهران بازگشت این فشار کاری ادامه داشت.
عراقچی افزود:آقای ظریف پس از این سفر با دیدن تیتر یکی از روزنامه های داخلی بسیار ناراحت و درد در ناحیه کمر از آن موقع شروع شد.
وی گفت:با وجود آن که پزشکان به آقای ظریف توصیه به استراحت مطلق کرده بودند اما وی به خاطر مذاکرات ژنو به این توصیه عمل نکرد و پیش از سفر به ژنو در جلسات کاری مختلف شرکت کرد.
عراقچی گفت:من به دوستانی که به وی بی مهری کردند می گویم که در ژنو دیدم که آقای ظریف با وجود درد بسیار شدید در مذاکرات شرکت کرد به طوری که در روز آخر مجبور به استفاده از ویلچر شد.
جدیت مشخصه مذاکرات ژنو بود
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه گفت:مهمترین مشخصه مذاکرات ژنو جدی بودن آن است.
سید عباس عراقچی شنبه شب در برنامه دو نیم ساعت شبکه خبر افزود: کشورهای شرکت کننده در مذاکرات تعابیر مختلفی برای مذاکرات به کار برده اند مثل این که مذاکرات مثبت،سازنده،دقیق یا جزئی بود اما مهمترین مشخصه مذاکرات جدی بودن مذاکرات بود.
وی اضافه کرد: ما برای مذاکرات جدی و محتوایی رفته بودیم و همین جدیت را در طرف مقابل مشاهده کردیم و همین جدیت باعث شد که امکان ورود به بحث ها را به طور دقیق و ریز داشته باشیم.
عراقچی گفت: این جدیت باعث مثبت بودن فضا شد، البته مثبت بودن به این معنی نیست که همه مشکلات حل شده بلکه مشکلات همچنان عمیق و زیاد است و ما بر اصولمان تاکید و راهی طولانی در پیش داریم اما این جدیت باعث شد ما وارد مسیر واحدی شویم.
وی با بیان این که تفاوت این مذاکرات با دوره های قبلی این بود که توانستیم بعد از مدت ها وارد مسیر مشترکی شویم،افزود: قبلا فضاهای ذهنی،خواسته ها و رویکردها کاملا متفاوت بود.
عراقچی گفت: این مسیر مشترک مسیری طولانی و پر فراز و نشیب و موانع و دشمنان زیادی سر راه است اما مهم این است که این مسیر را جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد داده است.
وی افزود: وقتی طرح ما ارائه و جزئیات آن مورد بررسی قرار گرفت در پایان دو روز مذاکرات بسیار فشرده نهایتا طرف مقابل قالب طرح ما را برای ادامه مذاکرات پذیرفت اگرچه درباره محتوای طرح اختلافات عمیق است.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه گفت: این حرکت سختی است که دشمنان بسیاری دارد که در راس آنها صهیونیست ها هستند و در این چند روزه با تبلیغات و فضا سازی رسانه ای و اخبار و گمانه زنی های دروغ درباره مذاکرات سعی در تخریب فضای به وجود آمده دارند.
عراقچی افزود: اکنون که شش کشور بزرگ دنیا با ایران بر سر یک میز نشسته و با مسیری که ایران معرفی کرده است موافقت کرده اند ما نیز باید انتظاراتمان را معقول کنیم.
وی گفت: ما مسیر سختی پیش رو داریم و البته مطمئن هستم که با توکل به خداوند،استفاده از ارشادات حکیمانه مقام معظم رهبری و حمایت قاطبه مردم،این مسیر را با قوت به پیش خواهیم برد.
عراقچی با تاکید بر تثبت حقوق ملت ایران در مذاکرات گفت:ملت ایران از حقوق خود بهره مند و این را با ایستادگی ده سال اخیر در موضوع هسته ای ثابت کرده است و دانشمندان نیز با پیشرفت در عرصه های میدانی آن را نشان داده اند.
وی افزود: ما به دنبال تثبیت این حقوق و برداشتن تحریم های ظالمانه ای هستیم که به خاطر ایستادگی ملت به آنان تحمیل شده است.
عراقچی در پاسخ به این پرسش که آیا به پیشبرد مذاکرات خوشبین هستید،گفت:اگر منظور،خوشبین بودن به طرف مقابل است باید بگویم که ما نه خوشبین و نه ذوق زده هستیم بلکه این مذاکرات را نبردی دیپلماتیک می دانیم.
وی با بیان این که این نبرد روزی در جبهه های جنگ حق علیه باطل بود و امروز این جبهه به شکل دیگری تکرار شده است،گفت:ما به دشمن اعتماد نمی کنیم و حتما با ترفندهای دیپلماتیک با دشمن مقابله خواهیم کرد.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه افزود: ما به دشمن خوشبین نیستیم اما به پیشرفت مذاکرات امیدواریم و با قوت و توانایی و اتکا به حمایت های مردم،هدایت های داهیانه رهبر معظم انقلاب از حقوق مردم دفاع خواهیم کرد.
عراقچی گفت: ملت ایران مدت ها در برابر تهدیدهای نظامی و تحریم های اقتصادی محکم ایستاد و باج نداد و اکنون نیز اجازه نخواهد داد دشمن به شیوه دیپلماتیک به خواسته های خود برسد و به او باج نخواهد داد.
وی گفت: روزی که وقت منتشر کردن محتوای مذاکرات برای آگاهی مردم برسد،مردم ایران خواهند دید که فرزندان آنان چگونه از حقوق ملت ایران دفاع کرده اند.
هدف از مذاکرات برداشتن تحریم هاست
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه گفت:هدف ما از مذاکرات برداشتن همه تحریم هاست.
سید عباس عراقچی شنبه شب در ادامه برنامه دو نیم ساعت شبکه خبر در پاسخ به مجری برنامه که پرسید " آمریکایی ها گفته اند که همه دارایی ها و مطالبات بلوکه ایران را پرداخت خواهند کرد،آیا پرداخت قسطی مطالبات جمهوری اسلامی ایران باید امتیاز تلقی شود" گفت: این مطلب را آمریکایی ها نگفته اند بلکه بعضی رسانه های آمریکایی در قالب فضا سازی رسانه ای و انحراف اذهان مردم به آن دامن زده اند.
وی با بیان این که بلوکه کردن دارایی های مردم ایران بخشی از اقدامات ظالمانه ای است که در حق مردم ایران شده است،گفت: بلوکه کردن دارایی ها و تحریم های یکجانبه اقدام هایی کاملا غیرقانونی و حتی قطعنامه های شورای امنیت نیز ماهیتا غیرقانونی و غیر منطقی است.
عراقچی افزود: ما در طول مذاکرات باید به نقطه ای برسیم که همه تحریم ها اعم از تحریم های شورای امنیت،یکجانبه،چندجانبه یا هر تحریم دیگری رفع شود اما این که این تحریم ها تدریجی یا دفعتا رفع شود بستگی به روند مذاکرات دارد.
وی گفت: در مذاکرات فروردین سال 91 در استانبول توافقی صورت گرفت مبنی بر این که با رویکرد گام به گام به سمت حل مسئله پیش برویم بنابراین استفاده از تعبیر قسطی تعبیر دقیقی نیست.
عراقچی افزود: مسلما به علت پیچیدگی و گستردگی مسائل ارائه راه حلی دفعی نمی تواند پاسخگوی این مسائل باشد.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه در واکنش به این گفته که شاید تحریم های سازمان ملل به این راحتی برداشته نشود و غربی ها بخواهند گرو کشی کنند،گفت:هر احتمالی از طرف مقابل می رود ولی خاصیت روند گام به گام همین است که هرگام در مقابل گامی است که طرف مقابل برمی دارد اما اگر طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکند مسلما گام های بعدی برداشته نمی شود.
عراقچی افزود: ما در گام های خود پیش بینی کرده ایم که همه تحریم ها و از جمله تحریم های شورای امنیت برداشته شود و طرف های مقابل نیز در مذاکرات تاکید کرده اند که تحریم ها هدف نیست و اگر از صلح آمیز بودن و ماندن برنامه هسته ای ایران اطمینان پیدا کنند،هیچ تحریمی باقی نخواهد ماند.
وی گفت: البته ما به این گفته آنها اعتماد نخواهیم کرد و طراحی گام ها به گونه ای خواهد بود که در نهایت به رفع تحریم ها منجر شود.
عراقچی گفت: ما مصمم به ادامه روند مذاکرات هستیم و هیچ گاه از گفتگو کناره گیری نکرده ایم زیرا معتقدیم دارای منطق قوی مذاکراتی هستیم.
وی گفت: منطق و اهداف ما روشن است و سلاح هسته ای در اعتقادات دینی،انسانی و دکترین نظامی ما جایگاهی ندارد اما طرف های مقابل همواره سعی کرده اند از مسیرهای دیگری به اهداف خود برسند.
عراقچی افزود: در برخی موارد از گفتگو برای تحریم و فشار بیشتر و توجیه فشارهای بعدی استفاده می کردند اما مردم ما در این مسیر مردانه مقاومت کردند.
عراقچی گفت: آن چه که اکنون باعث شده است طرف مقابل با جدیت در مذاکرات حاضر و خواهان راه حل مذاکراتی شود از یک طرف ناشی از مقاومت ده ساله مردم ایران و ایستادگی آنان بر مواضع و اصول و از طرف دیگر به خاطر رویکردهای دولت جدیدی است که برآمده از حماسه سیاسی پرشکوه مردم است.
وی گفت: همه دستاوردهای ما متعلق به مردم و دستاوردهای مذاکراتی نیز ناشی از قدرت مردم است.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه درباره استفاده از عبارت 3+3 به جای 1+5 در این دوره از مذاکرات گفت:عبارت رسمی شش کشوری که با ایران مذاکره می کنند EU3+3 است.
عراقچی افزود: ما نخستین بار با کشورهای سه گانه اروپایی موسوم به EU3 مذاکره می کردیم که بعد سه کشور چین،روسیه و امریکا به آن اضافه شد و این عنوان به EU3+3 تبدیل شد اما چون پنج کشور از این شش کشور عضو دائم شورای امنیت اند بعضی عبارت 1+5 را به کار بردند که بیشتر رایج شد.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه در ادامه گفت: ایران ملزم به اجرای پروتکل الحاقی نیست.
سید عباس عراقچی افزود: پروتکل الحاقی مجموعه قواعدی است که به معاهده ان پی تی الحاق شده که ایران آن را امضا کرده است.
عراقچی افزود:اما چون این پروتکل به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسیده است ما ملزم به اجرای آن نیستیم.
وی گفت:پروتکل الحاقی با پیش بینی دسترسی ها و بازرسی های سرزده و بیشتر،شفافیت بیشتری را درباره برنامه هسته ای کشورها فراهم می کند.
عراقچی افزود:ایران از سال 2003 تا 2005 پروتکل الحاقی را داوطلبانه و برای نشان دادن حسن نیت خود اجرا می کرد اما با توجه به این که سو استفاده هایی انجام گرفت و پرونده ما به شورای امنیت فرستاده شد،مجلس شورای اسلامی در اقدامی انقلابی،صحیح و منطقی جلوی اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را گرفت.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه گفت:اکنون نیز دیدگاه وزارت امور خارجه این است که تصمیم گیری درباره اجرای پروتکل الحاقی بر عهده مجلس است که در شرایط حاضر تصویب نخواهد شد زیرا هنوز اعتماد سازی نشده است.
عراقچی درباره پیگیری مذاکرات گفت: ما چون وارد بحث های ریز،دقیق و جدی کارشناسی در مذاکرات شده ایم به این نتیجه رسیدیم که برای برگزار شدن مذاکرات به شکل مطلوب، پیش از برگزاری دور بعدی ،متخصصان و کارشناسان جزئیات مباحث را بررسی کنند.
وی با اشاره به این که قرار شد متخصصان و کارشناسان در زمینه علمی و تحریم ها به ایده ها و راه حل هایی برسند ،افزود: ما اکنون با تشکیلات خانم اشتون برای تعیین تاریخ و محل گفتگوهای کارشناسی در تماس هستیم.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه درباره این گفته وزیر امور خارجه انگلیس مبنی بر این که ایران باید گام های نخست را بردارد،گفت:این گفته از نظر ما صحیح نیست زیرا گام ها باید همزمان برداشته شود.
عراقچی با بیان این که بر اساس پیشنهاد ما هر دو طرف باید نگرانی های فوری همدیگر را رفع و اعتماد سازی کنند،افزود:از نظر ما اعتماد سازی رفع تحریم هاست و در بازی جدید این که توپ در زمین کدام طرف است دیگر معنی ندارد.
وی گفت:پرونده هسته ای ایران باید فی نفسه پرونده ای فنی و حقوقی باشد و بین ما و آژانس حل و فصل شود اما به دلایل مختلف آن را سیاسی کردند و بدون هیچ توجیه قانونی آن را به شورای امنیت فرستادند و تحریم های ظالمانه و غیر منطقی وضع کردند که هیچ کدام از این تحریم ها به اهداف خود نرسید.
معاون حقوقی و بین الملل وزارت خارجه با اشاره به این که اکنون آنچه تعیین کننده روابط میان کشورهاست سیاست بین الملل است،گفت:ما وقتی دیدیم پرونده سیاسی شد،سعی کردیم جایگاه خود را در عرصه میدانی تثبیت کنیم و این گونه است که اکنون فرصت برای مذاکره عادلانه فراهم شده است.
عراقچی افزود:اکنون دست ما از لحاظ داشتن دانش فنی پر و پشت ما به واسطه حمایت مردم گرم است و در مذاکرات فرصت مناسبی داریم که پرونده را به مسیر حقوقی و فنی خود بازگردانیم.