معاون مدیریت آب و خاک جهاد کشاورزی همدان گفت: ۲ هزار و ۴۷۷ رشته قنات به طول ۹۶۲ کیلومتر در استان وجود دارد که سالانه ۳۰ کیلومتر از این قناتها بازسازی و نوسازی میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان همدان، ناصر فتاحی افزود: در کشور ۳۷ هزار رشته قنات است و ۶/۷ درصد از این قنات ها در استان همدان قرار دارد.
معاون مدیریت آب و خاک جهاد کشاورزی استان همدان گفت: بیشترین قنات در شهرستان ملایر با ۶۲۱ رشته به طول ۲۱۰ کیلومتر است.
وی تاکید کرد: اعتبار پارسال در استان همدان برای بازسازی و نوسازی قناتها افزایش قابل توجهی داشت که ۱۱۰ میلیارد تومان بود که ۸۰ درصد آن اختصاص پیدا کرد.
فتاحی گفت: امسال با توجه به افزایش بودجه ۵۸ کیلومتر از قناتهای استان بازسازی شد که از میانگین سالانه بازسازی و نوسازی قناتها بیشتر بود و ۲۲ درصد بهسازی قناتها در شهرستان ملایر انجام شد.
وی افزود: اعتبار نوسازی قناتهای استان امسال حدود ۶۰ میلیارد تومان است و در صورت افزایش اعتبارات میزان بازسازی و نوسازی قناتهای استان نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
معاون مدیریت آب و خاک جهاد کشاورزی همدان ادامه داد: با توجه به کیفیت بالای آب قناتها که دارای املاح و مواد معدنی است و با توجه به کاهش بارندگیها و افت منابع آب زیرزمینی، این قناتها به تازگی مورد توجه جدی کشاورزان برای جبران کم آبی در زمینهای کشاورزی و باغها قرار گرفته است.
فتاحی درباره امکان پرورش ماهی در مناطقی که آب قنات وجود دارد گفت: در مناطقی که قناتها بالای ۱۰ لیتر در ثانیه آبدهی داشته باشند، مردم آن منطقه میتوانند برنامه پرورش ماهی را با همکاری و با نظارت شیلات اجرا کنند.
فتاحی به کشاورزان توصیه کرد که از بازگذاشتن درب چاهها خودداری کنند و همواره بسته باشد چرا که موجب پدیده هوازدگی در قناتها و مشکلاتی برای آنها میشود.
معاون مدیریت آب و خاک جهاد کشاورزی استان همدان از کشاورزان خواست از هرگونه کشت در حریم قناتها به دلیل تاثیر نامطلوب در قناتها خودداری کنند.
وی تاکید کرد: کشاورزان از حفر چاه در نزدیکی قناتها نیز خودداری کنند چرا که منجر به کاهش میزان آب دهی قنات نزدیک به چاه و در نهایت خشک شدن آن میشود.
قنات ها به سفرهای زیرزمینی فشار وارد نمیکند و به شکل و روند طبیعی منطقه زیرپوشش خود را آبدهی میکنند.