صدها قطعه اثر باستانی به سرقت رفته به موزه افغانستان بازگردانده شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از تلویزیون الجزیره انگلیسی، اینجا موزهای در افغانستان است که دانش آموزان پسر در حال بازدید از آن هستند که تاریخ چند هزار ساله امپراطوری و اسلامی این کشور را به نمایش میگذارد. این موزه در جنگ داخلی دهه نود تقریبا با خاک یکسان شد. بعد هم هدف غارت قاچاقچیان قرار گرفت. قاچاقچیان هفتاد درصد آثار این موزه را غارت کردند. دهها هزار قطعه قدیمی فارسی بودایی و اسلامی به غارت رفت.
یحیی محب زاده معاون موزه ملی افغانستان: قاچاق آثار باستانی در افغانستان به مدتها قبل باز میگردد. در زمان جنگ بخشی از آثار این این موزه به سرقت رفت. در آن دوره موزههای استانی نیز که برخی آثار ارزشمند و تاریخی در آنها نگهداری میشدند هدف سرقت و دستبرد قرار گرفتند.
چندین دهه درگیری و جنگ افغانستان را نابود کرده است. جنایتکاران و قاچاقچیان از این بی ثباتی استفاده کرده و بناها و اماکن تاریخی و باستانی را تقریبا خالی کرده اند. برخی مثل مجسمههای بودا در بامیان به طور کامل تخریب شده اند. این مجسمههای هزار و پانصد ساله را طالبان در سال ۲۰۰۱ منفجر کردند.
یحیی محب زاده معاون موزه ملی افغانستان: اگر به کتاب تاریخ افغانستان نگاهی بیندازید میبینید همه صفحات گم شده اند و همه قطعات تاریخی نیز به سرقت رفته اند. قاچاق آثار تاریخی به این معناست که فرهنگ ما آسیب دیده است. وظیفه ما ملت افغانستان است که همه تلاش خود را برای محافظت از آثار تاریخی بکار بگیریم تا تاریخ مان ناقص نشود.
با بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱ نگرانی از غارتهای بیشتر وجود داشت، اما این گروه قول داد از میراث فرهنگی افغانستان محافظت کند.
سخنگوی وزارت فرهنگ افغانستان: اینها ارزشهای ملی هستند و وظیفه ماست که از آنها محافظت کنیم و وزارت فرهنگ نیز وظیفه ویژه در این خصوص دارد. در گمرک و فرودگاهها ما تیمهای ویژه امنیتی داریم که از قاچاق آثار تاریخی جلوگیری میکنند. سال گذشته از قاچاق یک هزار قطعه اثر تاریخی جلوگیری کردیم. این افراد را دستگیر کردیم و آثار را به موزه ملی برگرداندیم.
کارکنان موزه ملی افغانستان همه تلاش خود را برای محافظت از آثار تاریخی صورت میدهند هرچند بودجه کافی برای این کار را در اختیار ندارند. آنها میخواهند نسلهای کنونی را با تاریخ کشورشان متصل نگه دارند.