در استان فارس سالیانه حدود ۵۴ هزار نوزاد غربال میشوند که از این تعداد در حدود ۲۰۰ کودک بیمار کم کاری تیروئید شناسایی میشوند.
وی افزود:لزوم تشخیص به موقع این بیماری از آن روی اهمیت دارد که سالهای اول عمر، زمان تکامل مغز کودک بوده و تکامل طبیعی مغز وابسته به هورمونهای تیروئید است. این بیماری در بدو تولد به ندرت علائم دارد و در صورت تشخیص میتوان از عوارض برگشت ناپذیر و غیرقابل جبران آن جلوگیری کرد. بروز کمکاری مادرزادی تیروئید، در دختران دو برابر پسران است.
به گفته معاون بهداشت علوم پزشکی شیراز کمکاری تیروئید در بدو تولد نشانههای متفاوت دارد. ۹۵ درصد موارد در بدو تولد بدون علامت است و به ندرت با علائمی از قبیل ورم اطراف چشم، خواب آلودگی، زبان بزرگ و زردی طولانی خود را نشان میدهد. با از بین رفتن زمان طلایی و به تعویق افتادن درمان، این بیماری با اختلال در تکامل مغز، سبب بروز اختلال تواناییهای مغزی، بدنی و رشد قدی میشود. همچنین بروز اختلال در ترشح هورمونهای تیروئید در ماههای اول تولد، باعث عقب ماندگی ذهنی کودک میشود.
در همین راستا برنامه غربالگری کم کاری مادرزادی غده تیروئید نوزادان یکی از هرینه اثربخشترین برنامههای اجرایی در سطح شبکههای بهداشت و درمان است که از سال ۱۳۸۵ در استان فارس فعالیت خود را آغاز کرد و در زمان حاضر غربالگری نوزادان توسط کارشناسان دوره دیده در ۵۶ مرکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز فعالیت دارند.
در استان فارس سالیانه حدود ۵۴ هزار نوزاد غربال میشوند که از این تعداد در حدود ۲۰۰ کودک بیمار شناسایی میشوند.
از ابتدای آغاز این برنامه تاکنون، سه هزار و ۱۰۰ نوزاد بیمار شناسایی شده اند که همگی با پیگیریهای صورت گرفته تحت پوشش و درمان هستند.
نظر به اهمیت غده تیروئید در سلامت انسان و شیوع قابل توجه بیماریهای آن در جامعه، هر سال توسط فدراسیون جهانی تیروئید روز ۲۵ میمصادف با ۴ خرداد به عنوان"روز جهانی تیرویید و آغاز هفته تیروئید انتخاب شده است.
اهداف هفته جهانی تیروئید، افزایش سطح آگاهی مردم از بیماریهای تیروئید و عوارض آنها، آموزش مادران باردار و راههای پیشگیری و درمان بیماریهای غده تیروئید است.