معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت با بیان اینکه جمعیت هلال احمر با ۴۰۰ پزشک در حج ارائه خدمت میکند، گفت: گروههای پزشکی به مرور با پروازهای زائران عازم سرزمین وحی میشوند.
وی درخصوص جزئیات اعزام گروههای پزشکی هلال احمر به مکه و مدینه برای مراسم حج ۱۴۰۲ افزود: با توجه به هماهنگیهای صورت گرفته با سازمان حج و زیارت نخستین گروه پیشپرداز و راهانداز مجموعههای اسکانی _ اقامتی و درمانی ۳۱ اردیبهشت وارد مدینه و مشغول آماده سازی مراکز درمانی در مکه و مدینه شدند.
وی افزود: در شهر مدینه مرکز درمانی اصلی هلال احمر، یک درمانگاه شبانهروزی و ۴ درمانگاه به صورت مطب است. در شهر مکه نیز یک بیمارستان اصلی هلال احمر ، ۴ درمانگاه تخصصی و ۶۵ مطب شبانهروزی پزشکان عمومی، متخصصان طب اورژانس یا متخصصان داخلی که در خط اول درمان هستند وجود دارد .
۴۰۰ پزشک هلال احمر آماده خدمت رسانی به حجاج
وی با تاکید بر اینکه اولویت اول سازمان حج و زیارت برای اعزام پزشکان بر مبنای تعداد زائران است، گفت: گروههای ما و گروههای سازمان حج و زیارت به مرور با پروازهای زائران اعزام میشوند؛ به همین دلیل اینکه از الان بگوییم قرار است چند گروه پزشکی اعزام شوند، مشخص نیست؛ چون تعداد پزشکان هر تیم هم متفاوت است؛ زیرا ممکن است یک گروه ۵ نفره و گروه دیگر ۳۵ نفره باشند؛ انشاءالله جمعیت هلال احمر با ۴۰۰ پزشک در حج ۱۴۰۲ ارائه خدمت خواهد کرد.
کدام متخصصان برای حج ۱۴۰۲ اعزام شده اند؟
معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلالاحمر در خصوص پزشکان و متخصصانی که به تدریج همراه کاروانها اعزام میشوند، افزود: در درمانگاههای سطح شهر متخصصان داخلی و طب اورژانس را به شکل فعال داریم و در بیمارستان اصلی نیز متخصصان زنان، اورتوپد، جراح، بیهوشی، داخلی، اعصاب، روانپزشکی، عفونی، فوق تخصص ریه، فوق تخصص غدد، فوق تخصص قلب، فوق تخصص کلیه و نفرولوژی و رادیولوژیست فعال حضور دارند . درباره انجام دادن اقدامات سونوگرافی و رادیولوژی نیز دستگاه در بیمارستان وجود دارد.
آغاز ارائه خدمت با ورود اولین گروه زائران
وی تاکید کرد: اقدامات راهاندازی درمانگاه مدینه تقریبا نهایی شده است و با توجه به اینکه امروز (سوم خرداد) نخستین گروه زائران وارد مدینه میشوند، انتظار داریم که از همان روز اول امکان ارائه خدمت وجود داشته باشد.
دکتر درودی با اشاره به میانگین و طیف سنی زائران حج امسال، افزود: به طور معمول شایعترین مشکلاتی که حجاج با شکایت از آن به ما مراجعه میکنند شامل بیماریهای قلب و عروق و بیماریهای عضلانی _ اسکلتی است؛ ولی موضوع گرمازدگی به دلیل شرایط فصلی بویژه امسال که زائران هم کهنسالتر هستند، بیشتر خواهد شد؛ در واقع با طولانی شدن ماندگاری زائران در عربستان و بویژه با نزدیکی به زمان ایام تشریق این شرایط حادتر میشود.
وی گفت: پیش بینی میشود از ۵ - ۶ ذیالحجه تا ۱۴- ۱۵ ذیالحجه گرمازدگی به اوج خود برسد و زائران زمان بیشتری خارج از هتل و در حال طواف و زیارت هستند.
۴۲۰ قلم دارو در فارماکوپه دارویی حج ۱۴۰۲
دکتر درودی درباره وضعیت ارسال اقلام دارویی به مراکز درمانی در مکه و مدینه نیز افزود: فارماکوپه دارویی حدود ۴۲۰ قلم دارو است. داروها شامل اقلام ضروری و اقلامی است که باتوجه به معاینات پیش از اعزام حجاج و با درنظر گرفتن بیماریهای شایع در آنها متوجه ضروری بودن آنها شده و ارسال کردهایم. تاکنون بخش درخور توجهی از داروها به فرودگاه مدینه ارسال شده است و احتمالا تا پایان هفته کل داروهای مورد نیاز وارد مدینه میشود.
دیابت و فشارخون بالا دو بیماری شایع در حجاج
وی افزود: با توجه به معاینات انجام شده امسال از حجاج ، شایعترین بیماریها شامل فشارخون بالا و دیابت است. ترکیب سنی و جنسی جمعیت نیز در نوع داروهای انتخابی و میزان آن موثر خواهد بود.
مهمترین توصیهها برای جلوگیری از گرمازدگی
معاون حج و عمره مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلالاحمر گفت: پیشنهاد ما به حجاج استفاده از دستورالعملهای بهداشتی است که گروه هلال احمر به صورت مجازی و حضوری به زائران ارائه کرده است. قاعدتا با رعایت دستورالعملها انتظار داریم که مشکلات کمتری برای زائران رخ دهد؛ اما مهمترین مشکلی که نگران آن هستیم همان بحث گرمازدگی است که توصیههای ضروری به زائران شامل استفاده از لباسهای رنگ روشن و نخی، مصرف آب فراوان، استفاده از کلاه لبهدار و عینک آفتابی و در ایامی که از نظر شرعی منعی وجود ندارد استفاده از کرم ضد آفتاب، انجام شده است.