آبغوره از دیرباز مورد استفاده ایرانیان بوده است و اغلب خانوادهها آن را در خانه درست میکنند. از جمله خواص آبغوره میتوان به کاهش وزن و کاهش فشار خون اشاره کرد.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، آبغوره فواید زیادی دارد و بسیاری از بیماریها را درمان میکند، بسیاری از خانمهای ایرانی در خانه به تهیه آبغوره اقدام میکنند تا از بی ضرر بودن آن اطمینان داشته باشند و یک آبغوره سالم و طبیعی تهیه کنند. بعد از تهیه آبغوره نکته حائز اهمیت، نگهداری آن است، زیرا آبغوره فاسد موجب خطراتی مانند مسمومیت و ابتلا به سرطان میشود. با ما همراه شوید تا بتوانید یک آبغوره عالی خانگی درست کنید و طریقه نگهداری از آن را بدانید.
نکاتی برای قبل از درست کردن آبغوره خانگی
قبل از درست کردن آبغوره، غورههای خراب را از غورههای سالم جدا کنید و سپس غورههای سالم را در ظرفی بریزید و بشویید و صبر کنید تا خشک شوند، برای خشک شدن غورهها به ۱۴ الی ۲۴ ساعت زمان نیاز است. مرحله خشک کردن غوره اهمیت زیادی دارد، زیرا اگر آبی روی غوره بماند آبغوره کپک میزند.
شیشه مناسب برای نگهداری آبغوره چگونه باید باشد؟
از شیشههای کوچک برای نگهداری آبغوره استفاده کنید تا پس از باز کردن هر شیشه محتوی آن زود مصرف شود. شیشه انتخابی برای نگهداری آبغوره باید دهانه تنگ باشد تا آبغوره کپک نزند.
نکته: برای نگهداری آبغوره از بطری پلاستیکی استفاده نکنید، زیرا باعث واکنش مواد اسیدی آبغوره با دیواره بطری و موجب سرطان زا شدن آن میشود. بهترین ظروف برای نگهداری آبغوره، ظروف شیشهای تیره هستند، زیرا این ظروف نور کمی از خود عبور میدهند.
روشهای استریل کردن شیشه نگهداری آبغوره خانگی
- روش اول: با استفاده از آب جوش
شیشه نگهداری آبغوره را بشویید و در قابلمه به صورت افقی بگذارید سپس داخل قابلمه را از آب هم دمای شیشه پر کنید و روی شعله اجاق گاز بگذارید، درب شیشه را نیز جهت استریل شدن به داخل قابلمه بیاندازید.
صبر کنید تا آب به جوش آید، سپس اجازه دهید شیشهها یک ربع در آب جوش بماند اکنون شیشه را در آورید و صبر کنید تا خشک شود.
توجه: در این روش افزایش دمای شیشه و آب یکسان است به همین علت شیشه نمیشکند.
- روش دوم: با استفاده از فر
شما میتوانید شیشه نگهداری آبغوره را بعد از شستن به مدت یک ساعت در فر بگذارید، باید توجه کنید فر نباید خیلی داغ باشد، زیرا ممکن است شیشهها بشکند.
- روش سوم: با استفاده از مایکروفر
شیشه نگهداری آبغوره را بعد از شستن به مدت دو دقیقه در مایکروفر با درجه بالا بگذارید.
طریقه ریختن آبغوره خانگی درون شیشه
پس از استریل کردن و خشک شدن شیشه، آبغوره را آرام داخل شیشه بریزید و سعی کنید شیشه تا لبه پر نشود و کمی از لبه شیشه خالی بماند؛ این کار سبب میشود اکسیژن به داخل آبغوره را پیدا نکند و آبغوره کپک نزند، پس از ریختن آبغوره در ظرف روی آن نایلون یا سلفون بکشید و در شیشه را محکم ببندید.
برای جلوگیری از ورود هوا به داخل آبغوره و کپک زدن آن میتوانید بصورت سنتی از خمیر استفاده کنید و دور تا دور آن را خمیر بزنید و یا اینکه دور تا دور درپوش شیشه را چند دورنوار چسب برق کاری بچسبانید.
ویژگی محل نگهداری آبغوره خانگی
در قدیم ظرف نگهداری آبغوره را به خاطر خوشرنگ شدن جلوی نور مستقیم آفتاب میگذاشتند، اما امروزه این کار را مضر میدانند، زیرا قرار دادن آبغوره در آفتاب باعث ایجاد تغییرات شیمیایی در آن میشود. علتهای دیگر قرار ندادن آبغوره در آفتاب، از بین رفتن ویتامین c آبغوره در گرما و نورآفتاب و اسیدیته شدن آن است.
ظرف نگهداری آبغوره خانگی را در جای خشک و خنک نگهداری کنید و یا پس از باز کردن درب ظرف آبغوره میتوانید آن را به مدت یک سال در یخچال نگهداری کنید.
توجه: در شیشه آبغوره را چرب و مرطوب نکنید و از زدن قاشقهای چرب یا مرطوب به داخل آن خودداری کنید.
با آبغوره کپک زده چه کنیم؟
در قدیم کپک آبغوره را میگرفتند و سپس آن را مصرف میکردند، اما امروزه استفاده از آبغوره کپک زده را صحیح نمیدانند، زیرا برخی از کپک ها، سموم سرطان زایی مانند مایکوتوکسینها را تولید میکنند که موجب ابتلا به سرطان، به ویژه سرطان کبد میشود. بنابراین بهتر است آبغوره کپک زده را دور بریزید و از مصرف آن خودداری کنید.
نگهداری طولانی مدت آبغوره
برای نگهداری طولانی مدت آبغوره، آن را با کمی نمک به مدت ۱۵ دقیقه روی گاز با حرارت کم بجوشانید بعد از ۱۵ دقیقه قابلمه را بردارید. بگذارید مواد آبغوره ته نشین شود و سپس درون بطریها بریزید و در آن را محکم ببندید. (دور درب ظرف را با خمیر تهیه شده از آرد و آب خوب بپوشانید) به یاد داشته باشید که کفهای روی آبغوره را حتما بگیرید.
برخی از خواص درمانی آبغوره