کاهش هزینه ها با استفاده از ریزالور در صنعت برق
طراحی بهینه و ساخت ریزالور چند دوری، عنوان طرحی است که نوآوران صنعت برق کشور در سامانه صندوق به ثبت رسانده و از حمایتهای این نهاد برای انجام این طرح استفاده کرده اند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، صنعت برق از گذشته تاکنون، جز صنایع مهم و حیاتی کشور محسوب شده است و محققان و پژوهشگران تلاش میکنند تا با ارائه راهکارهای نوین، به پیشرفت این صنعت کمک کنند. در این راه، صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور نیز محققان را تنها نگذاشته و از طرحهای پژوهشی در این حوزه حمایت میکند.
طراحی بهینه و ساخت ریزالور چند دوری، عنوان طرحی است که حمید صانعی در قالب رساله دکتری و با راهنمایی زهرا نصیری قیداری در سامانه صندوق به ثبت رسانده و از حمایتهای این نهاد برای انجام این طرح استفاده کرده است.
به گزارش روابط عمومی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور (INSF)، صانعی مدرک دکتری تخصصی مهندسی برق خود را از دانشگاه صنعتی شریف دریافت کرده است و کارشناسی ارشد رشته مهندسی برق - قدرت - ماشینهای الکتریکی و الکترونیک قدرت از همین دانشگاه دارد.
وی که دوره کارشناسی خود را در رشته مهندسی برق - قدرت از دانشگاه شهرکرد گذرانده است، درباره این طرح گفت: ریزالورها یکی از انواع حسگرهای تعیین موقعیت و سرعت زاویهای هستند، به این معنی که با اتصال این حسگرها به یک محور دوار مانند رتور یک موتور الکتریکی، اطلاعات موقعیت و سرعت آن محور از روی سیگنالهای خروجی ریزالور قابل محاسبه است. همان طور که میدانید، ساختار این حسگرها دقیقاً مشابه ماشینهای الکتریکی است و از هستههای فرومغناطیس و سیمهای مسی تشکیل شده است. تنها یک تفاوت وجود دارد که آن هم این است که وظیفه ریزالورها به جای تبدیل انرژی، اندازهگیری است.
وی ادامه داد: موتورهای الکتریکی به عنوان تجهیزات مورد استفاده برای تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی و بالعکس، یکی از اجزای اساسی در خودروهای الکتریکی و هیبریدی به شمار میروند که البته بسته به میزان الکتریکی شدن خودرو، وظیفه تأمین تمام یا بخشی از نیروی آن را دارند.
این پژوهشگر توضیح داد: اگرچه، روشهای بدون حسگر مختلفی برای تخمین موقعیت محور این موتورها پیشنهاد شده است، اما هنوز عملکرد این روشها در مقابل حسگرهای تعیین موقعیت بسیار ضعیف است، به ویژه هنگامی که سرعت محور در حال چرخش کم باشد. علاوه بر این به علت قابلیت اطمینان بیشتر روشهای مبتنی بر یک حسگر فیزیکی، این روشها در بسیاری از کاربردها مانند خودروهای الکتریکی، بر روشهای بدون حسگر ترجیح داده میشوند.
صانعی در خصوص اهداف این طرح گفت: هدف اصلی این طرح ارائه یک ریزالور چند دوری به جای قرار دادن دو ریزالور یک دوری در کنار هم است که البته تنها از یک هسته رتور و استاتور تشکیل شده است. این ریزالور چند دوری از نظر کاهش هزینهها، ساده کردن ساختار ریزالور چند دوری، کاهش تعداد اجزای به کار رفته در حسگر، کاهش حجم حسگر و همچنین افزایش طول عمر آن بسیار مفید است.
وی در خصوص زمان ارسال طرح به صندوق گفت: ۱۳ مردادماه سال ۹۹ طرح را در قالب رساله دکتری به سامانه صندوق ارسال کردم و فرایند ارزیابی و داوری و تصویب در کمیته تخصصی صندوق در کمتر از ۲ ماه انجام شد و از ۱۶ دی ماه قرارداد همکاری منعقد شد و من نیز مطابق تعهدات توانستم طرح را با راهنمایی استادم دکتر نصیری قیداری، به انجام برسانم.
صانعی در پایان خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه تا کنون، تمام ریزالورهای چند دوری از کنار هم قرار دادن دو ریزالور تشکیل شدهاند، ساختار پیشنهادی در طرح، یک ریزالور تنها عملکرد چند دوری را ارائه میدهد و نتایج به دست آمده از این طرح به تولید دانش فنی در زمینه ریزالورهای چند دوری و همچنین توسعه ریزالورهای تک دوری کمک میکند و البته امکان استفاده از آن در کابردهای مختلف مانند خودروهای برقی، صنایع هوا فضا و نظامی نیز وجود دارد.