اصلاح برنامه غذایی و فعالیت بدنی منظم باعث کنترل سطح چربی خون و فشارخون میشود .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی؛ خانم فرشته فزونی، رییس گروه تغذیه و امور دارویی معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، چاقی را یکی از عوامل خطر و زمینهساز افزایش فشارخون عنوان کرد و گفت: بین افزایش دور کمر و افزایش فشارخون رابطه مستقیمی وجوددارد. خانم فزوني گفت : افرادی که وزن بالاتر از حد طبیعی دارند، شانس بیشتری برای ابتلا به فشار خون بالا دارند.
رییس گروه تغذیه و امور دارویی معاونت امور بهداشتی ، چربی اضافی ذخیره شده در بدن به ویژه چربی ناحیه شکمی را یکی از عوامل افزایش فشارخون دانست و تأکید کرد: کاهش وزن و تناسب اندام یکی از مؤثرترین درمانهای غیردارویی برای مبتلایان به پرفشاری خون است.
خانم فزونی شیوه زندگی غیرفعال و بدون تحرک، رژیم غذایی حاوی مقادیر کم میوه و سبزی یا دارای مقادیر زیاد چربی را عاملی برای چاقی و افزایش خطر ابتلا به فشارخون بالا برشمرد و گفت: فعالیت بدنی میتواند به طور غیرمستقیم به پیشگیری از افزایش فشارخون کمک کند.
رییس گروه تغذیه و امور دارویی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به نقش مصرف روزانه غذاهای حاوی فیبر محلول در کاهش چربی و قندخون و تنظیم فشارخون گفت: میوهها و سبزیهای تازه، غلات کامل (پوسته نگرفته) و انواع حبوبات، سیب، چغندر، جو و جو دوسر منابع غذایی غنی از فیبر هستند.
خانم فزونی با تأکید بر مصرف حداقل پنج واحد سبزی و میوه در روز به عنوان یک فاکتور پیشگیری کننده از فشارخون بالا و بیماریهای قلبی و عروقی گفت: دریافت مقادیر مناسبی منیزیم، پتاسیم و کلسیم از طریق منابع غذایی نیز در پیشگیری موثر است و توصیه میشود.
* مقدار مجاز مصرف نمک
رییس گروه تغذیه و امور دارویی معاونت بهداشت گفت: طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک در افراد زیر ۵۰ سال پنج گرم معادل یک قاشق چایخوری ودر افراد بالای ۵۰ سال، بیماران قلبی و عروقی و کودکان روزانه کمتر از ۳ گرم نمک است.خانم فزونی تأکید کرد: این میزان نمک شامل نمکهای پنهان در غذا مانند نمک موجود در نان، پنیر و ... هم میشود.
رییس گروه تغذیه و امور دارویی معاونت بهداشت متوسط مصرف روزانه نمک در ایران را حدود ۱۰ گرم عنوان کرد که دو برابر مقدار توصیه شده سازمان جهانی بهداشت (کمتر از پنج گرم در روز) است و افزود: این موضوع اهمیت فرهنگسازی تغذیه صحیح و اصلاح الگوی غذایی را بیش از پیش نمایان میسازد.
خانم فزونی گفت: مواد غذایی نمک سود و دودی شده انواع شور و ترشیها، سسهای سالاد آماده، سویا، سس، زیتون و خردل، سوپهای آماده، تنقلات شور مانند چیپس سیب زمینی، چوب شور، چیپس ذرت، کراکر، آجیل و مغزهای شور حاوی مقادیر زیادی سدیم هستند و افراد باید در مصرف آنها احتیاط کنند.
رییس گروه تغذیه و امور دارویی معاونت بهداشت به افراد توصیه کرد هنگام خرید یک محصول به نشانگرهای رنگی تغذیهای محصولات غذایی توجه کنند و برحسب میزان انرژی، نمک، قند، چربی و اسید چرب ترانس مواد غذایی را انتخاب کنند.
خانم فزونی گفت: محصولاتی که حاوی مقادیر زیاد قند، نمک، چربی، اسید چرب ترانس و انرژی هستند در برچسب غذایی با رنگ قرمز مشخص شده اند.
*توصیههای مهم برای کاهش مصرف سدیم
۱ - تا حد امکان، نمک مصرفی خود را کاهش دهید.
۲- نمک مصرفی باید از نوع تصفیه شده یددار باشد، اما فراموش نکنید نمک تصفیه یددار نیز مانند سایر نمکها موجب افزایش فشارخون میشود.
۳- سرسفره به غذا نمک نزنید و نمکدان را از سفره و میز غذا حذف کنید.
۴- به جای نمک از چاشنیهایی مانند سبزیهای معطر تازه یا خشک مانند نعناع، مرزه، ترخون، ریحان یا سیر، لیموترش تازه و آب نارنج برای بهبود طعم غذا استفاده کنید.
۵- به جای تنقلات شور، به فرزندان خود، میوه و آجیل خام بدهید.
۶- فرزندان خود را از کودکی به مصرف غذای کم نمک عادت دهید.
۷- اگر به تدریج مقدار نمک افزوده شده به غذا را کاهش دهید ظرف چند هفته ذائقه شما به غذای کم نمک عادت میکند.
۸- مصرف گوشتهای فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس که حاوی نمک زیادی است را به حداقل برسانید.
۹- غذاهای کنسروی حاوی نمک زیادی هستند، مصرف آنها را کاهش دهید.