امام جعفر صادق علیه السّلام درباره شخصیت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها میفرماید: با شفاعت او همه شیعیان ما وارد بهشت میشوند.
گاه در نبود پدر به پرسش شیعیان جواب میداد، و آنچنان آنها را قانع میکرد که مدال بلند «فداها ابوها؛ پدرش فدایش باد»؛ را از پدرش دریافت کردو گاه به صورت نقل حدیث آن علوم را از خود به یادگار گذاشته است، چرا که او به خوبی از پیامبر اسلام آموخته بود که فرمود: کسی که دو روایت بیاموزد و خود از آن بهره برد و یا به دیگری بیاموزد، تا او سود برد، برایش از عبادت شصت سال بهتر خواهد بود؛ لذا هم خود احادیث فراوان را از پدر و برادر بزرگوارش فرا گرفت و هم با همه اختناق و سختگیریها روایاتی را برای مردم نقل کرده است.
احادیث حضرت معصومه سلام الله علیها
حضرت معصومه (س) در جمع بانوان محدّثه
از حضرت معصومه (س) آن بانوی علم و کرامت مجموعاً پنج حدیث در منابع حدیثی به یادگار مانده است، جالب این است که چهار حدیث آن بر محور امامت و ولایت دور میزند، آری حضرت معصومه (س) زمان را به خوبی شناخته، در دورانی که پدرش با بدترین شکنجهها در کنج زندان جان میسپارد، و او را بر تخته پاره بر دوش چهار حمّال قرار میدهند و فریاد میکشند «هذا امام الرّفضة؛ این امام شیعیان است» و همین طور برادر بزرگوارش برای مراقبت و مواظبت بیشتر به بهانه ولایت عهدی به خراسان فرا خوانده میشود.
احادیث از حضرت معصومه(س)
در چنین دورانی حضرت با احادیث ریشه دار و محکم پایههای امامت شیعه را تقویت و بازسازی میکند یک جا به بیان حدیث منزلت میپردازد که سنّی و شیعه آن را نقل کرده اند، و بزرگترین سندی است بر امامت امیرمؤمنان علی (ع) آنجا که فرمود: آیا سخن رسول خدا (ص) که فرمود: جایگاه تو (ای علی) نسبت به من مانند (جایگاه) هارون (در برابر) موسی است فراموش کردید؟
یعنی همچنان که هارون وصی و جانشین موسی بود، حضرت امیرمؤمنان (ع) نیز وصیّ پیامبر است، و بعد از او حسن و حسین (ع) تا میرسد به موسی بن جعفر (ع) پس گفتن «امام الرفضه» توهین است، بلکه باید گفت امام کاظم (ع) وصیّ و جانشین پیغمبر است، و حضرت رضا (ع) نیز چنین است، لذا دادن ولایت عهدی از طرف مأمون بی معنی است بلکه امام هشتم خود صاحب امامت و ولایت و جانشینی پیامبر است. همان سخنی را که خود حضرت رضا (ع) به مأمون فرمود: اگر خلافت و امامت حق تو است حق واگذاری آن را نداری، و اگر حق دیگران است (که در حقیقت چنین است و حق ماست) تو چرا خود را خلیفه خوانده و، ولی عهد انتخاب میکنی؟
تدبیر حضرت معصومه(س)
حضرت معصومه با این حدیث فهماند که امامت امامان شیعه به عنوان وصایت و جانشینی نبی (ص) است نه به عنوان ولایت عهدی از طرف امثال مأمون.
در جای دیگر به بیان حدیث متواتر و قطعی غدیر که امامت همه امامان شیعه در آن مطرح شده است پرداخت. چرا که پیامبر اکرم (ص) در ضمن خطبه غدیریّه فرمود: «سپس بعد از من علی، ولی شما و امام به فرمان خداست. سپس امامت در نسل من از فرزندان علی (ع) تا روزی که خدا و رسولش را ملاقات میکنید میباشد»
آنجا که حضرت معصومه (س) از زبان خانم فاطمه زهرا (س) نقل کرده است که فرمود: آیا سخن رسول خدا در روز غدیر را فراموش کردید که فرمود: هر که من مولای اویم علی مولای اوست.
در بخشی از حدیث طولانی دیگر فرمود: که پیامبر در شب معراج روی پردهای این جمله را دید: «خدایی جز خدای یگانه نیست، محمد رسول خداست، علی ولیّ و صاحب اختیار مردم است.» و در ادامه این حدیث آمده که «محمّد رسول اللّه علیّ وصیٌّ المصطفی؛ محمد رسول خدا است و علی وصیّ مصطفی است»؛ و در قسمت دیگری از این حدیث میخوانیم: «که رسول خدا (ص) پرسید این کاخ از کیست؟» جبرئیل گفت:ای محمّد! این خانه پسرعمو و جانشین تو علی بن ابی طالب است.
انتخاب احادیث توسط حضرت معصومه(س)
این که حضرت معصومه (س) از بین آن همه مسائلی که در شب معراج به وقوع پیوسته احادیثی را انتخاب کرده که مربوط به اثبات امامت علی (ع) به عنوان پایه گذار امامت شیعه است. نشان از آگاهی عمیق و ژرف آن بانو نسبت به اوضاع زمانه است؛ و برای تقویت ریشههای امامت و ولایت در درون دلهای مسلمانان بخصوص شیعیان آثار گرانقدر محبّت اهل بیت را بیان کرده است آنجا که با سندش از طریق مادرش فاطمه زهرا (س) نقل فرموده: همانا هرکس با محبّت آل محمّد (ص) بمیرد شهید مرده است.
احادیثی از حضرت معصومه(س) توسط اهل تسنن
آگاه باشید! هر کس با محبّت آل محمّد (ص) از دنیا رود، در قبر او دو در به سوی بهشت گشوده میشود، آگاه باشید! هر کس با محبّت آل محمّد از دنیا رود، خداوند قبر او را زیارتگاه فرشتگان قرار میدهد، آگاه باشید! هر کس با محبّت آل محمّد (ص) از دنیا رود، بر سنّت و جماعت از دنیا رفته، و آگاه باشید! هر کس با عداوت آل محمّد (ص) از دنیا برود روز قیامت در حالی وارد عرصه محشر میشود که در پیشانی او نوشته شده «مأیوس از رحمت خداوند» آگاه باشید! هر کس با بغض آل محمّد (ص) از دنیا برود، کافر از دنیا رفته است، آگاه باشید! کسی که با بغض آل محمّد (ص) بمیرد بوی بهشت به مشام او نمیرسد.»
بیشتر بخوانید:به یاد حضرت معصومه، به نام دختر
در بخش دیگری از حدیث شب معراج پیش گفته میخوانیم که «در روز قیامت همه مردم پا برهنه و عریان محشور میشوند، جز شیعیان علی (ع) و همه مردم با نام مادرشان صدا میشوند جز شیعیان علی (ع) که با نام پدرانشان خوانده میشوند.» پیامبر اسلام (ص) درباره راز این مسئله از جبرئیل پرسید، او پاسخ داد: «لانّهم احبّوا علیّاً فطاب مولدهم؛ چون علی (ع) را دوست داشتند ولادتشان پاک (و حلال) گردید.»؛ و در حدیث چهارم طهارت و عصمت امام حسین (ع) را بیان کرده و در حدیث پنجم مرکزیت یافتن قم را برای شیعیان پیشگویی کرده است.
سخنان حجت الاسلام نظری منفرد درباره محدثه بودن حضرت معصومه(س)
منبع: حوزه نت