جفت خط و ارتباط حیات و زندگی بین مادر و نوزادش است. این اندامی است که ارتباط بین آنها برای اولین بار شکل میگیرد و برقرار میشود.
به گزارش سرویس وبگردی خبرپزاری صدا و سیما ، دانشمندان بر این باورند که جفت یکی از اندامهای بشر است که کمترین مقدار درباره آن دانسته و شناخته شده است و با این وجود از مهمترین اندامها در بدن است. آن بر سلامت مادر و نوزادش در طول و حتی بعد از زایمان تاثیر میگذارد. به احترام چنین اندام شگفت انگیز و غیرقابل باوری، ما ۱۰ واقعیت جالب و شگفت آور را درباره جفت به ترتیب زیر بیان میکنیم.
۱- کوچک، اما توانا و قدرتمند
با شکلی شبیه به چتر، جفت یک اندام فوق العاده ویژه است که به پشتیبانی و حمایت از رشد و نمو نوزاد کمک میکند. یک جفت به طور میانگین ۹ اینچ پهنا، ۱ اینچ ضخامت و عموما به اندازه فقط یک پوند وزن دارد. هم خون مادر و هم خون نوزاد از میان جفت عبور میکند، اما هرگز مخلوط نمیشوند. در حداکثر میزان خود، حدود ۲۰ اونس از خون مادر در هر دقیقه از درون جفت عبور میکند. این واقعیت خود به تنهایی بسیار شگفت انگیز است.
۲- یک اندام، عملکرد چندگانه
نوزاد رو به رشد و در حال تکامل شما غذا نمیخورد و تنفس نمیکند و برای به دست آوردن مواد غذایی و اکسیژن به مادر متکی است. جفت به عنوان ریههای نوزاد عمل میکند تا اکسیژن را برای آن تامین و دی اکسید کربن را دور سازد. همچنین جفت به عنوان کلیههای نوزاد عمل می کند تا مواد زائد را از جریان خون دور سازد و تصفیه کند.
۳- جفت یک اندام مادرانه نیست
در واقع جفت از تخم لقاح یافته رشد و نمو میکند که بدان معنی است که درست شبیه به نوزاد، جفت از لحاظ ژنتیکی نیمی از مادر و نیمی از پدر است. جفت درست بعد از جانمایی شدن و لانه گزینی شدن تخم در دیواره رحم در حدود ۶ الی ۷ روز بعد از عمل لقاح شکل میگیرد و همراه با نوزاد شروع به رشد و تکامل میکند تا نیازهای او را تامین کند.
۴- جفت همچنین یک غده است
جفت همانند یک غده عمل میکند که در طول حاملگی هورمونهایی را ترشح میکند که نقش بسیار حیاتی در حمایت از نوزاد رو به رشد شما ایفاء نموده و بدن شما را برای دوران مادری آماده میسازد.
۵- جفت یک عامل و واسطه ایمنی است
جفت به سیستمهای ایمنی مادر و نوزاد کمک میکند تا با یکدیگر بدون مجادله ارتباط برقرار کند. در طول حاملگی جفت این گونه عمل مینماید که از بدن مادر در شناسایی نوزاد به عنوان یک عامل خارجی و در نتیجه حمله به آن جلوگیری به عمل آورد. در طول سه ماهه سوم، جفت به آنتی بادیهای مادر اجازه میدهد تا وارد بدن نوزاد شود و به بدن نوزاد آغاز یک سیستم ایمنی را میدهد و این حمایت تا ۶ ماه بعد از تولد ادامه مییابد.
۶- دو قلوهای همسان ممکن است یک جفت را به اشتراک گذارند
دو قلوهای غیریکسان از دو تخم بارور شده مجزا رشد میکنند و همواره دو جفت دارند. اما تعداد جفتهای بین دو قلوهای همسان را این موضوع مشخص میکند که آیا تخم بارور شده قبل یا بعد از شکل گیری جفت جدا شده باشند.
۷- شما سلولهای بنیادی نوزاد خود را حمل مینمایید
سلولهای بنیادی نوزاد میتوانند از جفت عبور نمایند و به نظر میرسد که محلهایی که مادر دارای زخم میباشد را مورد هدف قرار میدهند. حتی سالها بعد، تعداد کمی از سلولهای به جا مانده از حاملگی پیشین را در پوست مادر اندامها و مغز استخوان میتوان یافت. این پدیده فتوماترنال میکرو چیمریزم نامیده میشود.
۸- جفت تنها اندام قابل بازیافت است
یک جفت در هر حاملگی رشد میکند تا رشد نوزاد را حمایت کند. زمانی که ماموریت آن کامل شد جفت بعد از تولد نوزاد ارائه میشود و بدین دلیل است که آن به عنوان بعد از تولد شناخته میشود.
۹- جفت بدن مادر را برای دوران شیردهی آماده میکند
جفت هورمونی را تولید میکند که از تولید شیر در سینه ممانعت به عمل میآورد. زمانی که جفت آزاد میشود بدن مادر علامتی را ارسال میدارد بدان معنی که هم اکنون زمان تولید شیر است.
۱۰- جفت میتواند در مبارزه با سرطان به ما کمک کند
جفت قابلیت و توانمندی منحصر به فردی دارد که در بدن مادر بدون آنکه مورد تهاجم سیستم ایمنی بدن قرار گیرد، پرورش یابد و به آن ملحق شود. این توانایی در دوری گزیدن از سیستم ایمنی شدیدا تنظیم میشود و جفت میداند که تبدیل شدن به عنوان عضوی از بدن را پیش از آنکه به بدن مادر آسیب برساند، متوقف کند. محققین امیدوارند که درک بهتری از اینکه چطور جفت این کار را انجام میدهد به ما کمک کند تا با سرطان که سیستم ایمنی را مختل میسازد، مبارزه کنیم.
جفت نه تنها در طول دوران حاملگی اندام شگفت انگیزی است بلکه مزایای آن تا بعد از دوران حاملگی نیز تداوم یافته، میتواند امیدهایی را فراهم سازد که برای تمام طول عمر ادامه یابد. اگر شما تصمیم نگیرید که سلولهای بنیادی جفت خود را اهدا نمایید، این سلول های ارزشمند به عنوان یک ماده زائد و زباله بیولوژیکی هدر رفته و دور ریخته خواهد شد.