سردبیر روزنامه رای الیوم: همه شواهد نشان می دهد روسیه پیروز جنگ اوکراین است و رویاهای زلنسکی برای تغییر قواعد درگیری به نفع خود، به شکست انجامیده است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما نقل از روزنامه رأی الیوم؛ همه شواهد نشان می دهد روسیه پیروز جنگ اوکراین است و رویاهای زلنسکی برای تغییر قواعد درگیری به نفع خود، به شکست انجامیده است و اکنون این پرسش مطرح است آیا زلنسکی در نهایت به آمریکا پناهنده خواهد شد یا فلسطین اشغالی؟
عبدالباری عطوان در ستون سردبیر روزنامه الکترونیکی رای الیوم نوشت آنچه «سیمور هرش» روزنامه نگار مشهور آمریکایی در مقالهای که در صفحه رسمی خود منتشر کرد، موجب تعجب و غافلگیری ما و شاید بسیاری نشده است. مهمترین چیزی که در این مقاله آمده این است که جمعی از کشورهای همسایه اوکراین به رهبری لهستان به طور محرمانه از ولودیمیر زلنسکی خواستهاند در سریعترین زمان ممکن جنگ با روسیه را متوقف کند؛ حتی اگر این اقدام به استعفا و برکناری او از قدرت منجر شود، چون واقعیت آنچه که در عرصه میدانی به ویژه در شهرهای کییف و باخموت رخ میدهد، موید ادامه پیشروی نظامی نیروهای روسیه و افزایش تعداد مهاجران اوکراینی در کشورهای همسایه آن مانند لهستان، مجارستان، لیتوانی، استونی، لتونی و جمهوری چک است.
سیمور هرش نخستین کسی بود که نقش کماندوهای نیروی دریایی آمریکا را در اجرای عملیات چند ماه پیش از انفجار و تخریب خط لوله«نورد استریم» فاش کرد که این اقدام در اعتراض به موضع مخالف آلمان در اعمال تحریمها علیه روسیه و صادرات گاز آن صورت گرفت و اینکه برخی طرفها در تشکیلات نظامی آمریکا جدیدترین خبرها درباره درخواست استعفای زلنسکی را افشا کردهاند، بعید به نظر نمیرسد و نمیتوان آنرا منتفی دانست، این درخواست درحالی مطرح شد که بیهودگی تداوم این جنگ برای آنها تایید شده است و موجب فرسایش مالی، سیاسی و اقتصادی آمریکا و اتحادیه اروپاست.
اکثر پیش بینیها و نظرات شخصی سیمور هرش کاملا دقیق و درست و مبتنی بر منابع رسمی معتبر و موثق بوده است.
عطوان در ادامه نوشت ممکن است سه تحول مهم در پسِ این اذعان غیر مستقیم آمریکاییها درباره سختیها و چالشهای دستیابی به پیروزی در جنگ اوکراین وجود داشته باشد و به همین علت کشورهایی چون لهستان استعفای زلنسکی را خواستار شدند که در ادامه به آن اشاره می شود.
نخست اینکه روسیه برای اولین بار از موشکهای مافوق صوت «کینژال» که رهگیری آن غیرممکن است و 13 فروند موشک دیگر از نوع «کالیبر»، به همراه سامانه های موشکی «اس 400» و نیز تعدادی پهپاد در حمله به انبار و محل نگهداری سامانه موشک های«پاتریوت» آمریکا در شهر کییف استفاده کرد و علاوه بر این روسیه، موشکهای دوربرد ساخت انگلیس «استروم شادو» (سایه طوفان) را که به تازگی وارد پایتخت اوکراین شده بودند، منهدم کرد.
دوم: لغو یا به تعویق افتادن ضد حمله اوکراین که ولودیمیر زلنسکی بارها درباره اجرای آن برای بازپس گیری پنج ایالت و شبه جزیره کریمه در مناطق شرق اوکراین سخن گفته است که روسیه با کنترل این مناطق، آنها را به خاک خود الحاق کرده است.
اما علت سوم درخواست برای کنارگیری زلنسکی از قدرت، پیشروی های گسترده ارتش روسیه با حمایت نیروهای «واگنر» در شهر راهبردی باخموت است که بیش از هفتاد درصد آن تخریب شده و تقریبا به طور کامل سقوط کرده است، چون تنها بخشی کوچکی از این شهر (1.400 کیلومتر آن) همچنان در کنترل نیروهای اوکراینی است و از آن دفاع میکنند.
درخواست کشورهای همسایه اوکراین برای استعفای زلنسکی از مقام ریاست جمهوری این کشور با هدف گشودن درها در برابر تلاشهای میانجیگران فعلی برای پایان دادن به جنگ اوکراین به ویژه میانجیگری کشورهای آفریقایی و چین، به این معناست که کشورهای همجوار اوکراین نسبت به حل و فصل و پایان این جنگ از طریق نظامی مایوس شدهاند و اینکه پیامدهای مالی و هزینههای سنگین اقتصادی و سیاسی ناشی از این جنگ به ویژه پس از آوارگی نزدیک به 10 میلیون اوکراینی برای آنها قابل تحمل نیست.
اما زلنسکی این فشارها را رد و در برابر آن مقاومت می کند چون بر این باور است این جنگ نظامی با حمایت وعدههای آمریکا و انگلیس برای تجهیز اوکراین به تسلیحات نظامی پیشرفته مانند جنگندههای اف 16، تانک های لئوپارد آلمان، موشکهای «هیمارس» آمریکا و نیز سامانه ضد موشکی پاتریوت، در نهایت به نفع اوکراین پایان خواهد یافت و این در حالی است تعداد بسیاری از سامانه های موشکی پاتریوت پس از ورود به کییف منهدم شدند.
به نظر می رسد ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به پیروزی قریب الوقوع در این جنگ بسیار مطمئن است و تشدید حملات روسیه علیه کی یف و اجرای تهدید های آن درباره بمباران تجهیزات پیشرفته نظامی که واشنگتن، لندن و سایر کشورها برای حمایت از ارتش اوکراین ارسال کردهاند، نشان دهنده این اعتماد و اطمینان فزاینده پوتین است.
این در شرایطی است که اعمال تحریم های اقتصادی علیه روسیه با شکست مواجه شد و پیشروی نیروهای روسی در جبهههای مختلف میدان نبرد ادامه دارد و ائتلاف های آن به ویژه با چین و روسیه تقویت شده است.
استفاده روسیه از موشک های ما فوق صوت«کینژال »و انهدام سامانه های دفاع موشکی« پاتریوت» در کییف و شکست حملات اوکراین برای بازپس گیری شبه جزیره کریمه، همگی از نشانهها و شاخصهایی هستند که نشان میدهد پیروز این جنگ روسیه است و همه رویاهای زلنسکی برای تغییر قواعد درگیری به نفع خود، به شکست انجامیده است.
دوران زندگی سیاسی ولودیمیر زلنسکی رو به پایان است و بعید نمیدانم انتهای فعالیت سیاسی وی به عنوان یک پناهنده سیاسی در آمریکا و یا اسرائیل پایان یابد که به اعتقاد من وی آمریکا را به اسرائیل ترجیح خواهد داد چون اسرائیل با توجه به اختلافها و شکافهای داخلی و افزایش قدرت و عملیات مقاومت فلسطین، در دراز مدت پناهگاه امنی برای زلنسکی نیست مگر اینکه در پناهگاههای زیرزمینی زندگی کند.
عطوان در پایان نوشت توصیه ما به ولودیمیر زلنسکی این است که مسیر اشرف غنی رئیس جمهور سابق افغانستان را در پیش بگیرد و به ابوظبی برود و در آنجا زندگی کند و از مهمان نوازی اعراب لذت ببرد.