معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: تقریبا صد تا ناشر خارجی در نمایشگاه حضور دارند از تعدادی از این کشورها هم میهمان ویژه داریم.
سوال: تا الان چطور نمایشگاه کتاب بین المللی تهران را می بینید، هرروز در آنجا حضور دارید؟
احمدوند: بله استقرار دائمی دارم آن جا من، خدا را شکر استقبال خوبی در سال گذشته مردم داشتند از نمایشگاه، یک نمایشگاه آرام، اما با نشاط را تجربه کردیم در سه روز گذشته دیروز که جمعه بود تعطیل هم بود استقبال فوق العادهای داشتیم و ازدحام در برخی از بخشها داشتیم خدا رو شکر آمار فروش هم آمار خوبی است یعنی نشان میدهد که مردم هم در بخش حضوری هم در بخش مجازی استقبال خوبی از نمایشگاه کردند.
سوال: اشارهای داشتید به این سه روزهای که استقبال شد از نمایشگاه مثلا عدد فروش خیلی بالاتر از سال قبل است توانستید به این برسید که آیا به دلیل بالا بودن قیمت کتاب است یا نه تعداد کتاب بیشتری فروخته شده؟
احمدوند: قیمت کتاب افزایش داشته میانگین قیمت کتاب در سال گذشته حدود ۴۰ درصد افزایش داشته، اما سبد ارائه شده در نمایشگاه کتاب فقط کتابهای سال گذشته نیست ما هم در تعداد عنوان و هم در مبلغ افزایش داشتیم فروش را جزییات را هر روز سخنگوی نمایشگاه اعلام میکند طبق آماری که من داریم تا دیشب تقریبا ۳۵ میلیارد تومان در بخش حضوری کتاب فروخته شده و ۲۵ میلیارد تومان تقریبا در بخش مجازی، حدودا ۶۰ میلیارد تومان کتاب در سه روز فروش رفته امیدواریم تا پایان نمایشگاه چند برابر بشود.
مجری: الان تخفیف ده درصد است برای کتابها؟ سالهای گذشته تخفیف ۲۰ درصد بود؟
احمدوند: تخفیف الزامی ده درصد است خیر تخفیف همیشه ده درصد بوده الزامی بوده، اما برخی ناشران به اختیار خودشان بیشتر تخفیف میدهند.
سوال: به نظر خودتان این مقدار تخفیف کم نیست؟ مخصوصا که میخواهیم ترویج بکنیم کتابخوانی را بین مردم؟
احمدوند: ناشر را نباید تحت فشار بگذاریم که تخفیف بالایی بدهد، چون حضور در نمایشگاه برای ناشر هزینههایی دارد هزینه اجاره غرفه، هزینه نیروی انسانی که آنجا حضور دارند، هزینه حمل و نقل و هزینههای پذایریی و هزینههای دیگری که بابت تبلیغات و اطلاع رسانی ناشر دارد گمان میکنم عدد مناسبی است ۱۰ درصد تخفیف ما باید حمایت را بیشتر ببریم مصرف کننده را تقویت کنیم برای خرید از ناشر درخواست نکنیم که تخفیف بالا بدهد باید به مصرف امکان خرید بیشتر بدهیم که بخشی از اینها با اعطای بن اتفاق میافتد یعنی به دانشجویان، طلاب و استادان دانشگاه بن خرید تعلق میگیرد یارانه خرید تعلق میگیرد دوست داشتیم امسال ما بتوانیم به دانش آموزان و معلمان هم بن بدهیم منتها امکانات مالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محدودیت داشت از منابع دیگر هم نتوانستیم تامین بکنیم امیدواریم که در سال آینده وزارتخانههای مرتبط کمک بکنند که بتوانیم به اقشار دیگر مثل کارگران، معلمان، دانش آموزان و خیلی از افراد دیگر بتوانیم تسهیلات خرید کتاب را ارائه بدهیم.
سوال: بحث نمایشگاه کتاب است خیلی بحث گرانی کتاب هم همانطور که اشاره کردید داغ است خیلیها اشاره میکنند که واقعا کتابهایی که شاید پارسال میرفتم نمایشگاه کتاب ۱۰ جلد کتاب میخریدم امسال شاید با همان رقمها اگر یک کمی حالا رویش بخواهیم پول بگذاریم پنج تا کتاب را بتوانم تهیه بکنم یعنی قدرت خرید در کتاب هم پایینتر آمده وزارت ارشاد به طور کلی میشود گفت که حوزه نشر را کاملا به آن تسلط و اشراف دارد و خیلی از مسائل حوزه نشر بر میگردد به خود وزارت ارشاد و معاونت فرهنگی بحث این سهمیه کاغذ آیا به همه ناشران میرسد چطور توزیع میشود قیمت کاغذی که اینها تهیه میکنند چقدر عوض شده نسبت به سالهای قبل؟
احمدوند: در دورهای که در کشور ارز ترجیحی وجود داشت یک بخشی هم به واردات کاغذ اختصاص پیدا میکرد ارز ۴۲۰۰ تومانی در اختیار وزارت فرهنگ قرار میگرفت وزارت فرهنگ هم فراخوان اعلام میکرد شرکتها میآمدند ارز را میگرفتند کاغذ وارد میکردند در اختیار وزارت فرهنگ میگذاشتند برای توزیع بین ناشران، از سال گذشته که ما ارز ترجیحی نداریم طبیعتا این امکان وجود ندارد یعنی چیزی به عنوان کاغذ دولتی در اختیار وزارت ارشاد نیست که در اختیار ناشران قرار بگیرد یک بخش اندکی بازمانده از برخی پرونده قضایی گذشته در اختیار قرار گرفت که آنها به ترتیب اولویت ثبت نامی و اولویتهای فرهنگی و موضوعی در بین ناشران توزیع شد که حجم بالایی نبود و نسبت به سالهای گذشته خیلی اندک بود بنابراین ناشران هم عمده نیازشان را از بازار آزاد تامین کردند کاغذ کشور هم بخش تحریه به صورت عمده وارداتی است یعنی با افزایش نرخ ارز گران میشود کاغذ گران شده به تبع افزایش نرخ ارز. تلاشی که صورت گرفت در سال گذشته که ما در داخل ظرفیتهای تولیدمان را فعال بکنیم یک کارخانه مازندران داریم که کار تولید دارد انجام میدهد توی کاغذ انجام بدهد که در سالهای گذشته اولویتش را گذاشته بود تولید محصولات دیگر در همین زمینه، اما کاغذ تحریر تولید نمیکرد مذاکره شد صحبت شد به همت مدیرکارخانه و دست اندرکاران سال گذشته اتفاق خوبی در این کارخانه رقم خورد نزدیک چهل هزار تن کاغذ ایرانی تولید شد که حدود ۳۵ هزارتنش در اختیار آموزش و پرورش قرار گرفت بخش عمدهای از کتابهای درسی دانش آموزان در سال آینده با این کاغذ چاپ شده و در اختیارشان قرار بگیرد حدود چهارهزار تن در اختیار وزارت ارشاد قرار گرفت که بین ناشران توزیع شد.
سوال: به همه ناشران یا اینهایی که اشاره کردید؟
احمدوند: سامانهای داریم ما برای درخواست کاغذ این ناشران آنجا ثبت نام میکنند ما در زمینه کاغذ ایرانی خیلی محدودیت نداریم یعنی تقریبا همه ناشران که درخواست داشتند کاغذ گرفتند مگر زمانهایی که کاغذ موجودیش اندک بوده و در نوبتی ماندند و کاغذی آمده در اختیارشان قرار گرفته فکر میکنم بیش از ۵۰۰ ناشر کاغذ ایرانی دریافت کردند البته در حجم مختلف برخی کمتر و برخی بیشتر و کتابهای مختلفی را هم در نمایشگاه اگر تشریف بیاورید میبینید که با کاغذ ایرانی تولید شدند.
سوال: در حوزه وظایف شما نیست، اما بالاخره پیگیرشدنش را فکر میکنم رسالت شما هست ما الان مثلا در جنوب نیشکر دارد برداشت میشود ضایعاتش را میشود ازش کاغذ تولید بشود، ولی همشان را دارند آتش میزنند و میگویند براسا تحقیقات و پژوهشها از همین هم میشود کل کشور را به لحاظ کاغذ خودکفا کرد هیچوقت پیگیر این ماجرا بودید یا خیر؟
احمدوند: بله به همت دولت ماجلساتی در زمینه کاغذ داریم با حضور معاون اول ریاست جمهور هفته گذشته هم برگزار شده در دفتر ایشان، مدیرعامل کارخانه کاغذ پارس در جنوب هم حاضر بودند در جنوب یک کارخانه دیگر هم داریم به عنوان دیبای شوشتر که اینها از باگاشت استفاده میکنند برای تولید کاغذ که از نیشکر به دست میآید توانایی تولید ۲۵ هزار تن کاغذ را دارند در امسال و این تعهد را دادند که امسال ۲۵ هزار تن کاغذ در اختیار بگذارند اگر ۲۵ هزار تن کاغذ را کارخانه پارس تامین کند و تقریبا همین میزان برای حوزه نشر را کارخانه مازندران تامین کند اکثر نیاز نشر کشور تامین میشود با کاغذ داخلی غیر از کارخانه زاگرسی که در شیراز هست و در مرحله بهره برداری و فکر میکنیم تا پایان سال آماده بشود که آن هم ۴۰ هزار تن اضافه خواهد کرد به ظرفیت کاغذ کشور بنابراین رسیدن به تامین حداکثری کاغذ در داخل کشور کار پیچیده و سختی نیست امیدوارم دستوراتی که مقام محترم دادند به خوبی اجرایی بشود و ما تا پایان سال بتوانیم ادعا بکنیم و در واقعیت هم این اتفاق رخ بدهد که همه کاغذ یا بخش عمده کاغذ نیاز حوزه فرهنگ در داخل تامین بشود.
سوال: چقدر امسال میتوانستید هزینه برگزاری نمایشگاه را برای ناشران کم کنید پارسال هر متر مربع نمایشگاه چقدر بود امسال چقدر است؟ فکر میکنم یک چیزی حدود دو برابر شده؟
احمدوند: نه این طور نیست متراژ غرفهها و متناسب با آن هزینههای متفاوت است حداقلی داریم ما که غرفههای کوچک یک حداقلی دارند هر چقدر این متراژ بیشتر میشود به صورت پلکانی افزایش پیدا میکند برای ناشران خصوصی هم کمتر است از ناشران دولتی، اما به نظرم الان ما حداقل متراژمان ۹ متر است.
سوال: چقدر میدهند؟
احمدوند: برای هر مترش ۱۲۰ هزار تومان یعنی تقریبا حدود یک میلیون تومان برای ده روز اجاره هست عدد بالایی نیست البته غرفههایی که بزرگ هستند ۲۰۰ متر ۳۰۰ متر پلکانی این افزایش پیدا میکند خیلی البته فاصله دارد این عدد با هزینههایی که برای برگزاری نمایشگاه میشود تقریبا درآمد نمایشگاه از محل اجاره غرفهها چیزی بین چهار تا پنج میلیارد تومان است، اما هزینهها بیش از ۱۰ برابر این عدد است هزینههای برگزاری نمایشگاه.
سوال: امسال اولین بار است که کتابفروشیها هم در نمایشگاه حضور دارند؟
احمدوند: بله در بخش مجازی البته، در سال گذشته برای اولین بار بخش مجازی فروش هم اضافه شده به بخش حضوری نمایشگاه ناشران حضور داشتند علاوه برای ن که در غرفه هایشان کتاب میفروختند در بخش مجازی هم همه مردم ایران میتوانستند کتاب انتخاب کنند و بدون هزینه پست ان را دریافت بکنند امسال کتابفروشها هم به این بخش اضافه شدند یعنی در بخش مجازی کتابهایشان را بارگذاری میکنند موجودی که دارند
سوال: و احتمالا هم میتوانند به قیمت قدیمی کتاب بدهند؟
احمدوند: با هر قیمتی که دارند میدهند.
سوال: این موازی کاری نمیشود ناشران گلهای در این زمینه ندارند؟
احمدوند: ناشران گله دارند، اما بدانیم که تقویت همه حلقههای زنجیره تامین به نفع کل صنعت نشر است یعنی اگر کتابفروشی تقویت بشود، ناشران هم تقویت میشود نویسنده هم تقویت میشود.
سوال: در واقع دارد کتاب همان ناشر را میفروشد دیگر ؟
احمدوند: البته سال اول اجرای این کار هست تجربه حتما نواقصی در این وجود داشته باشد بعد از برگزاری نمایشگاه نظر ناشران کتابفروشها هم جمع آوری میشود بتوانیم تجربه بهتری را در سال آینده داشته باشیم.
سوال: سینماکتاب چیه که امسال برگزار میشود؟
احمدوند: یک سینمایی را ما در داخل محیط نمایشگاه اجرا کردیم یک محدودهای را دوستان آماده کردند شبیه سینما البته فاصله دارد طبیعتا با یک سینمای استاندارد، اما امکان نمایش فیلم آنجا ایجاد شده که فیلمهایی که اقتباس هستند از آثار مکتوب یا این که درباره مولفین یا شاعران یا حوزه نشر هست در آنجا نمایش داده میشود و علاقهمندان هم میآیند آنجا مینشینند و بعضی از عوامل فیلم هم میآیند و گفتگویی شکل میگیرد.
سوال: این بن ۶۰۰ هزار تومانی هم که اعلام شد ۷۰۰ هزار تومان برای دانشجویان و برای اساتید دانشگاه، به شکل مطلقش بن نیست در واقع عدد ۶۰۰ هزار تومان است، ولی بخشیش آورده خود ان دانشجو یا طلبه یا استاد دانشگاه است؟
احمدوند: چهل درصد ۶۰۰ هزار تومان و ۵۰ درصد ۷۰۰ هزار تومان را ما تامین میکنیم بقیه اش به عهده خود آن دانشجو یا استاد است.
سوال: چرا همان ۴۰ درصد را اعلام نمیکنید مثلا ۶۰۰ هزار تومان ۴۰ درصدش میشود ۲۴۰ هزارتومان ؟
احمدوند: شما با ۶۰۰ هزار تومان دارنده بن باید ۶۰۰ هزار تومان از آن خرید بکند که ۲۴۰ هزار تومانش را مصرف بکند، بن رایگان وجود ندارد، چون امکان خرید و فروشش هست شما باید در حقیقت بن تخفیف دارید تا سقف ۶۰۰ هزار تومان اگر خرید کردید ۲۴۰ هزارتومانش پرداخت میشود توسط وزارت ارشاد و حامی مالی ما که بانک ملی است امسال بنابراین اگر شما مثلا ۳۰۰ هزار تومان خرید کنید ۲۴۰ هزار تومان دریافت نمیکنید.
سوال: یعنی در واقع برای ۶۰۰ هزارتومان خرید ۲۴۰ هزار تومانش توسط برگزارکننده نمایشگاه تامین میشود.
احمدوند: که خود این نزدیک ۴۰ میلیارد تومان هزینه مالی دارد این اتفاق امیدوار بودیم افزایش پیدا کند که بتوانیم توسعه بدهیم.
سوال: از میهمانان خارجی هم بگویید از کدام کشورها آمدند؟
احمدوند: تقریبا صد تا ناشر خارجی در نمایشگاه حضور دارند از تعدادی از این کشورها هم میهمان ویژه داریم یعنی تقریبا از ۱۵ کشور به گمانم مهمان ویژه فرهنگی شخصیتهای فرهنگی متفکران حضور دارند هم از کشورهای منطقه هستند هم از کشورهای اروپایی هستند و هم از کشورهای افریقایی هستند از شرق آسیا هستند در مورد میهمان خارجی به نظرم باید یک بخش مفصلی داشته باشیم که معرفی بشوند و شاید حتی امکان حضورشان هم برخی از این بزرگواران امکان حضورشان در برنامههای تلویزیونی هست
مجری: پیشنهاد خوبی است و عزیزان میتوانند در شبکههای مختلف بشوند و پیگیری بکنند هم همکاران من میتوانند پیگیری کنند در روزهای برگزاری نمایشگاه بتوانیم از ناشران خارجی در این جا دعوت کنیم با مترجمشان بیایند و اطلاعاتی در حوزه نشر و کتاب به بینندگان ما بدهند.