با توجه به رونق مشاغل کشاورزی و دامپروری در استان اردبیل، تماس افراد با دام و خاک می تواند زمینهساز ابتلا به بیماریهای قارچی باشد لذا بر مراقبتهای پیشگیرانه تاکید می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اردبیل دکتر سولماز بصیری متخصص قارچشناسی پزشکی و مسئول فنی آزمایشگاه تخصصی بیمارستان امام رضا (ع) اردبیل گفت: استان اردبیل از قطبهای کشاورزی و دامپروری کشور است و افراد به لحاظ شغلی با حیواناتی مانند گاو و گوسفند و همچنین خاک تماس داشته و امکان ابتلا به بیماریهای قارچی را دارند اما روشهای پیشگیرانه نظیر استفاده از دستکش، چکمه و وسایل حفاظت فردی برای پیشگیری از بیماری موثر است.
وی افزود: تماس با قارچ به دلیل وجود عناصر قارچی در محیط زندگی، اجتناب ناپذیر است اما همه افرادی که در معرض قارچ هستند، الزاما به بیماریهای قارچی مبتلا نمیشوند و این بیماریها قابل درمان هستند.
متخصص قارچ شناسی پزشکی ادامه داد: بیماریهای قارچی نوعی از بیماریهای پوست و اغلب مسری هستند و به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم به افراد سالم منتقل میشود.
دکتر بصیری توضیح داد: بیماری در شکل مستقیم از طریق تماس مستقیم انسان با انسان یا حیوان آلوده منتقل میشود و در شکل غیرمستقیم از طریق لوازم حمام (لیف، حوله)، لباس (کفش، جوراب)، وسایل خواب (ملحفه، بالش) و وسایل شخصی مشترک نظیر بُرس و شانه آلوده صورت میگیرد.
وی در ادامه خراشهای پوستی، حرارت و رطوبت سطح پوست، راه رفتن با پای برهنه در مکانهای مرطوب نظیر سالنهای ورزشی، رختکن و دوشها، فعالیت و زندگی در محلهای پرازدحام و شلوغ مثل خوابگاهها، مکانهای نظامی و انتظامی مانند سربازخانهها و زندانها و همچنین سیستم ایمنی بدن را از عوامل موثر در ایجاد بیماریهای قارچی اعلام کرد.
بصیری گفت: "درماتوفیتوزیس" یا کچلی از بیماریهای مهم قارچی است که در کودکان بخصوص پسربچهها قبل از سن بلوغ باعث پوسته ریزی در سر و ریزش موی سر و در بزرگسالان باعث ایجاد کچلی کشاله ران میشود که مورد اخیر در مردان شایع تر است.
مسئول فنی آزمایشگاه تخصصی قارچ شناسی پزشکی بیمارستان امام رضا (ع) اردبیل ادامه داد: در خانمهای خانه دار و کسانی که بیشتر با آب سر و کار دارند، عفونتهای ناخن و ضایعات دست شایع تر است.
وی افزود: درمان این بیماری بسته به محل ضایعه و شکل بیماری ممکن است نیاز به مدت زمان طولانی داشته باشد و مراجعه زودهنگام بیمار به پزشک و آزمایشگاه میتواند روند درمان را تسریع کند.
دکتر بصیری عدم استفاده خودسرانه از داروهای موضعی، خوراکی ضدقارچی و کورتونهای موضعی قبل از مراجعه به پزشک را در کاهش مدت زمان درمان موثر دانست.
متخصص قارچ شناسی پزشکی تصریح کرد: بیماریهای قارچی واکسن خاصی ندارند اما با استفاده از روشهای مناسب پیشگیری مثل ضدعفونی کردن اماکن عمومی مثل ورزشگاهها، استخرها، تشکهای کشتی و تمیز کردن وسایل بدنسازی قبل و بعد از استفاده از آن، استفاده از وسایل حفاظت فردی مثل دستکش و چکمه بخصوص هنگام تماس با دام و سگ و گربه و شستن دست بعد از تماس با آنها میزان ابتلا به بیماری را کاهش خواهد داد.