به گزارش خبرگزاری صداوسیما، ارسلان قاسمی رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران در برنامه مجله کشاورزی رادیو اقتصاد درباره تولید میگو در جنوب گفتگو کرد .
سوال : چون می دانیم در حوزه شیلات هم فعالیت دارید و مسئولیت هم دارید ، بفرمایید که بحث تولید میگو در جنوب به چه صورتی است ؟ الان عنوان می شود که ظرفیت خیلی خوبی وجود دارد ولی ما از این ظرفیت استفاده نمی کنیم ، به صورت نسبی می گویم قطعا اتفاقاتی که در سال 1401 افتاد ، میزان تولید در سال 1401 خیلی متفاوت است نسبت به 5 و 10 سال گذشته اما کماکان ظرفیت بلااستفاده بزرگی از نظر مقیاس وجود دارد که امیدواریم بتوانیم با برنامه ریزی ، سرمایه گذاری و ایجاد زیرساخت ها از آن بهره برداری کنیم .
قاسمی : من در تکمیل فرمایشات جنابعالی عرض کنم که ما در 4 استان جنوبی یعنی خوزستان ، بوشهر ، هرمزگان و سیستان و بلوچستان بر اساس مطالعاتی که انجام شده ، ما قریب 180 هزار هکتار اراضی مستعد داریم برای تولید و پرورش میگو. این اراضی معمولا اراضی درجه 6 کشاورزی هستند که به هیچ درد دیگری نمی خورند یعنی اراضی شوره زار و لم یزرعی هستند . از این 180 هزار هکتار برابر آخرین آماری که من دارم ، حدود 40 هزار هکتارش واگذار شده یا به نوعی تعیین تکلیف شده ، از این 40 هزار هکتار نزدیک 12 هزار هکتار استخر ساخته شده و از این 12 هزار هکتار یک چیزی حدود 6 تا 7 هزار هکتارش متاسفانه زیر کشت رفته است . اما در همین فضایی هم که انجام شده بیش از 8 هزار هکتار زیر کشت رفته ولی در همین میزانی هم که
سوال : هشت هزار تا زیر کشت چون 6400 تایش عنوان کردند که در استان بوشهر تحت استفاده است به صورت مفید.
قاسمی : حالا حدود هشت هزار هکتار یک ذره بیشتر و یا یک ذره کمتر زیر کشت رفته و یک چیزی حدود مثلا 35 تا 40 هزار تن میگو تولید می شود . میگوی پرورشی که تولید می شود با متوسط قیمت هر کیلو 6 دلار دارد روانه بازارهای صادراتی می شود یعنی بیش از 90 درصد این تولید وارد بازارهای جهانی می شود ، با ارز آوری مناسبی که دارد یعنی بر اساس آخرین آماری که گمرک جمهوری اسلامی سال گذشته منتشر کرده ، ما فکر می کنم قریب 200 میلیون دلار فقط صادرات میگو در سال گذشته داشتیم ، که عدد قابل توجهی است با این نکته که ارز بری این صنعت هم بسیار کم است . یعنی ما از اراضی درجه 6 کشاورزی داریم استفاده می کنیم از آب دریا یعنی آب خلیج فارس و آب دریای عمان داریم استفاده می کنیم و خوشبختانه دانش این کار هم در کشور بومی شده است ، چون حتما مستحضر هستید پرورش میگو در سال 1371 و 72 با حمایت های ویژه ی آیت الله هاشمی رفسنجانی (ره) ایشان پایه گذار صنعت میگو در کشور ما بودند و آن سال ها من یادم هست که برای هر هکتار تولید ما در حد 200 کیلوگرم بود امروزه تولید کنندگان سرافراز ما تا نزدیک 15 تن در هکتار هم برداشت کردند اما متوسط برداشت در هکتار ما حدود 3و نیم تا 4 تن است و این نیست به جز این که ما صنعت را همکاران بنده صنعت را بومی کردند و دانش را وارد این صنعت کردند و الان بسیاری از شرایطی که وجود دارد ، ما حتی بعنوان صادر کننده خدمات فنی – مهندسی هم در منطقه در زمینه پرورش میگو و آبزیان به طور کلی ولی به صورت خاص میگو هستیم .
سوال : ایراد کار کجاست که از این ظرفیت بلااستفاده نتوانستیم به درستی بهره ببریم ؟
قاسمی : در قرن گذشته همانطور که شما مستحضر هستید شعار بحث تولید این بود تولید برای تولید ، امسال در قرن جدید ما تولید برای تولید دیگر نداریم ، تولید برای بازار داریم . بازارهای سنتی میگوی ما چه در بحث دریایی و چه الان پرورشی کشورهای اروپایی و حوزه آمریکا بودند که متاسفانه این تحریم های ظالمانه باعث شد که ما از این بازارها دور شویم ، هر چند که حضراتی که این تحریم ها را بر ملت ما وارد کردند ، دارند می گویند که این تحریم ها کاری به مردم ندارد ولی عملا فشار را روی مردم می آورد چون ما شرایط بانکی را نمی توانیم همچنان داشته باشیم یعنی این کار سخت است و یکسری بازارهای سنتی مان را یک جورایی از دست دادیم که الان البته از دست ندادیم به صورت عملا دست دوم و سوم بعضی از کشورهای حاشیه خلیج فارس شدند واسط و رابط ما ، از ما یک مقداری ارزان می خرند و گران به بازارهای اروپایی صادر می کنند .نکته جالب توجهی که من در این رابطه باید خدمت شما عرض کنم این است که کشور چین بزرگترین تولید کننده میگو در جهان است . از طرف دیگر بزرگترین بازار مصرف میگو در جهان هم هست و الان مهم ترین بازار ما در بحث صنعت میگو اول چین است بعد روسیه و بعد کشور اروپایی از طریق کشورهای واسطی مثل امارات . چین با وجود این که بزرگترین تولید کننده ی میگو در دنیا هست ولی میگوی ما را خیلی راحت می خرد به دلیل این که میگویی که در ایران تولید می شود عملا شرایط ارگانیک را دارد . درست است که برند ارگانیک را هنوز ندارد ولی به دلیل تولیدی که همکاران من دارند انجام می دهند میگو تقریبا به صورت ارگانیک دارد تولید می شود و این است که از نظر بازارپسندی و کیفیت جزو بهترین میگوهایی است که در دنیا است البته یک شوخی هم بکنم که می گوید هیچ وقت هیچ بقالی نمی گوید ماست من ترش است ولی واقعا اینجا ماست ما ترش نیست و می شود گفت که جزو بهترین میگوهایی است که همکاران من دارند در 4 استان جنوبی در شرایط فصل گرما تولید می کنند .