وزیر امور خارجه چین در نشست خبری مشترک با همتای آلمانی خودش در برلین نسبت به اعمال تحریم اتحادیه اروپا علیه شرکتهای چینی هشدار داد.
وزیر خارجه چین هشدار داد: اگر چنین تحریمهایی اتفاق بیفتد ما هم خیلی جدی و بدون تعلل واکنش نشان خواهیم داد و از منافع قانونمند خود دفاع خواهیم کرد.
وی گفت: مبادلات اقتصادی با اتحادیه اروپا نباید رنگ سیاسی به خود بگیرد.
این هشدار وزیر خارجه چین ناظر به بسته جدید تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه است که در آن شرکتهای چین و هنگ کنگ را هم که کالاهایی با کاربرد دوگانه اعم از نظامی و غیر نظامی به روسیه صادر کنند شامل میشود.
گانگ چین افزود: مبادلات شرکتهای چینی با روسیه بسیار عادلانه است و این روابط عادی نباید آسیب ببیند، زیرا چین بر اساس قوانین داخلی خود به مناطق درگیر جنگ سلاح وکالاهای با کاربرد دو گانه ارسال نمیکند.
وزیر خارجه آلمان درباره مسائلی از جمله حقوق بشر، تجارت آزاد، مسئله اوکراین و تایوان صحبت کرد و گفت: چین به عنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل میتواند برای پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین نقش ارزشمندی را ایفا کند البته اگر این تصمیم را بگیرد.
وزیر خارجه چین از کاربرد کلمه جنگ خودداری کرد و کلمه بحران به کار برد و گفت: بحران بسیار پیچیده است.
وی خطاب به مقامات آلمان به ویژه مواضع بربوک وزیر امور خارجه گفت: ساده انگاری و احساسی کردن مسئله راه حل به ما نمیدهد بلکه باید خویشتن داری و خردمندی را رعایت کرد.
منظور او گفتههای بربوک بود که پیش از این گفته بود پوتین افکار جنگ جهانی را در سر میپرورد.
وزیر خارجه آلمان گفت: اگر روسیه جنگ را متوقف کند، گفتگو امکان پذیر خواهد بود و اگر اوکراین دست از جنگ بردارد در واقع دست از موجودیت خود برداشته است.
بربوک افزود: به نظر من این آن چیزی نیست که با چین که عضو دائم شورای امنیت است تناسب داشته باشد و اگر جامعه جهانی یک جنگ جهانی را بپذیرد به معنای پایان منشور سازمان ملل خواهد بود.
وی با اشاره به دیدار و گفتگوی سران چین و آلمان در آیندهای نزدیک گفت: ما میخواهیم گفتگویی صادقانه را در این دیدار داشته باشیم.
وزیر امور خارجه چین نیز یاد آوری کرد که برلین نخستین ایستگاه سفر اروپایی اوست و این برای سومین بار در سه ماه گذشته است که با همتای آلمان خود دیدار میکند.
وی با بیان اینکه چین به دنبال مخاطره زدایی ست گفت: ما به جای بحران، فرصت و به جای مخاطره، امنیت صادر میکنیم.
روابط پکن – برلین از زمان روی کار آمدن دولت جدید در آلمان و به ویژه از آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین به نوعی نزاع دیپلماتیک گراییده است.
آخرین مورد آن رد دعوت مقامات پکن از وزیر دارایی آلمان بود به طوری که کریستین لیندنر که قصد داشت در مسیر سفر به ژاپن برای شرکت در نشست اعضای گروه هفت درچین با مقامات این کشور دیدار کند، چینیها این سفر را نپذیرفتند.