یک میلیون اصله نهال گل محمدی با فناوری کشت بافت در آزمایشگاه، سالانه در مرکز بیوتکنولوژی رستگار تولید میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در بازدید مجری طرح گیاهان دارویی و جمعی از دستاندرکاران و صادرکنندگان حوزه گل محمدی از مرکز بیوتکنولوژی رستگار، رئیس این مرکز گفت: در ایران ۷۵ ژنوتیپ گل محمدی داریم که ۱۲ ژنوتیپ آن در این مرکز موجود است.
ایرج رستگار افزود: از طریق کشت بافت در این مرکز توانستهایم عملکرد گل محمدی را از ۱.۲ و ۱.۸ تن در هکتار را به ۵ تا ۷ تن در هکتار برسانیم.
وی گفت: محققان این مرکز بیوتکنولوژی تلاش میکنند از طریق کشت بافت، مزیتهایی همچون عملکرد تولید، مقاومت در برابر شوری و کمآبی و مقاومت در برابر آفات و بیماریها را در نهالهای گل محمدی بهبود ببخشند.
رستگار گفت: با بهبود این ویژگیها و صفات در نهالهای گل محمدی، امروزه کشاورزان میتوانند نهالهای مورد نظر و مناسب را با توجه به شرایط اقلیمی و نیاز آبی انتخاب و زیر کشت ببرند.
وی انتقال تکنولوژی کشت بافت را از دیگر برنامههای مرکز بیوتکنولوژی رستگار برشمرد و افزود: دانش کشت بافت را به برخی از کشورها از جمله عراق و ترکمنستان و همچنین به بعضی از مراکز علمی و دانشگاههای کشور انتقال دادهایم.
رئیس مرکز بیوتکنولوژی رستگار گفت: ما بزرگترین مرکز کشت بافت گل محمدی در کشور هستیم و نهالهای تولید شده در این مرکز به همه استانهای کشور منتقل میشود.
رستگار تاسیس موزه گل محمدی در سال ۱۳۹۷ را از دیگر دستاوردهای این مرکز نام برد و بر ریشههای تاریخی و اهمیت فرهنگی این گل در ایران تاکید کرد.
وی با بیان این که ایران سابقه صادرات گلاب به چین را در سه هزار سال پیش دارد، افزود: در مقطعی از تاریخ، ایران یکی از بزرگترین صادرکنندگان بزرگ گلاب به هند و چین بوده است.
یکی از رویکردهای اصلی این مرکز بیوتکنولوژی، کشت بافت گلهای زینتی، گیاهان دارویی و پایههای رویشی درختان میوه دانهدار و هستهدار است.