قائم مقام و سخنگوی سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: در نمایشگاه امسال سه هزار فعال حوزه نشر در بخش داخلی و خارجی شرکت دارند.
*امکانات و تسهیلات عمومی
وی افزود: پس از پایان دوره قبل نمایشگاه، دبیرخانه دائمی کارش را آغاز کرد و آسیب شناسی کردیم تا مشکلات قبلی برطرف شود. به عنوان مثال علائم و راهنماهای محوطه نمایشگاه را گسترده کردیم.
قائم مقام و سخنگوی سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: کارافزاری برای این نمایشگاه در نظر گرفته ایم که در دستگاههای همراه بارگذاری و استفاده میشود و هم اکنون در برخی نرم افزارهای ویژه کتاب وجود دارد. شرایط مرکز تماس نمایشگاه بهبود یافته است، به طوریکه شماره ۹۱۰۰۹۸۹۸ از ساعت ۹ تا ۱۸ پاسخگوی سوالات است و بخشی هم برای کتابفروشان در نظر گرفته شده است.
وی افزود: برای خبرنگاران هم بخش مجزایی به عنوان مرکز خبر پیش بینی شده است. در کمیته اطلاع رسانی هم مرکز پاسخگویی به صورت مجزا داریم که در ۲۰ نقطه با برقراری جایگاههایی غیر توزیع نقشه پاسخگوی علاقمندان هستند.
رمضانی گفت: امسال مراحل آماده سازی نمایشگاه سریعتر صورت گرفته است و از دوشنبه هفته قبل غرفهها را تحویل داده ایم و امیدواریم با کمک ۷۰ دستگاه خدمات بهتری ارائه دهیم.
*دومین دوره نمایشگاه مجازی
وی افزود: از تجربیات دوره قبل نمایشگاه همین موضوع تعامل با رسانهها و فراهم کردن دسترسی عمومی برای مردم را در نظر گرفته ایم، به همین علت برای دومین بار بخش مجازی نمایشگاه را در این دوره برگزار میکنیم و مردم بستههای خود را به صورت رایگان دریافت میکنند.
قائم مقام و سخنگوی سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: همیشه این موضوع مطرح بود که نمایشگاه کتاب به کسب و کار کتابفروشان ضربه میزند که برای برطرف شدن این شبهه امسال کتابفروشان هم به نمایشگاه اضافه شده اند.
*برنامههای فرهنگی ویژه نمایشگاه
وی افزود: بیش از ۴۰ نشست تخصصی پیش بینی شده است و سالن کتاب بازی برای کودکان با ۱۵ غرفه و دو تالار دیگر برای نشستهای ناشران همراه با ۳۰ کارگاه آموزشی برای کودکان و دانشجویی با ۱۵۰ نشست هم برگزار میشود.
رمضانی با بیان اینکه ۲۲ غرفه در نمایشگاه کتاب فعایت فرهنگی ارائه میدهند، گفت: سینما کتاب هم با همکاری انجمن سینماگران جوان به ارائه تولیدات مستند میپردازد. برخی فیلمهایی همین ایام که مرتبط با حوزه کتاب هستند نیز در نمایشگاه کتاب اکران میشود. غرفه جوایز کتاب و هنرمندان هم در دستور کار داریم.
وی با اشاره به برگزاری مراسم افتتاحیه عمومی سی و چهارمین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران افزود: مراسم افتتاحیه عصر روز ۲۰ اردیبهشت
در صحن نمایشگاه با حضور مردم برگزار میشود که مادران شهدای امنیت هم مهمانان ویژه ما هستند. برای مناسبتهای مختلف در ایام نمایشگاه هم ویژه برنامههایی در نظر داریم.
*یارانههای نمایشگاه کتاب
قائم مقام و سخنگوی نمایشگاه کتاب با بیان اینکه یارانه خرید کتاب برای طلاب و دانشجویان را افزایش داده ایم، گفت: برای دانشجویان یارانه ۶۰۰ هزار تومانی با پرداخت ۲۴۰ هزار تومان، برای اساتید و اعضای هیئت علمی دانشگاهها یارانه ۷۰۰ هزار تومانی با پرداخت ۳۵۰ هزار تومان و برای اهل قلم یارانه بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومانی پیش بینی شده است.
وی افزود: برای افزایش یارانهها مکاتبات و مذاکراتی داشتیم و حتی وزیر ارشاد در صحن دولت و شورای انقلاب فرهنگی از وزارت علوم و بهداشت درخواست کرد تا منابعی برای دانشجویان و تجهیز کتابخانهها در نظر بگیرند.
*فعالیتهای بخش بین الملل و خارجی
رمضانی با اشاره به فعالیت کمیته خارجی نمایشگاه گفت: این کمیته میزبان صد ناشر خارجی است که کتابهایی از سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۳ را ارائه میدهند که که حدود ۴۵ هزار عنوان کتاب است.. در این بخش با رشد ۴۰ درصد روبرو هستیم. در بخش کمیته بین الملل هم میزبان مهمانانی از تاجیکستان هستیم که ۲۰ ناشر و نویسنده در نمایشگاه شرکت میکنند.
وی افزود: تعدادی از شخصیتهای جهان و به ویژه جهان اسلام هم به نمایشگاه امسال دعوت هستند. روسای نمایشگاههای مسقط، دوحه و وزرای فرهنگ تاجیکستان و ونزوئلا دعوت شده اند و قرار است از کتاب وزیر ونزوئلا هم رونمایی شود. حدود ۳۰ مهمان خارجی و در مجموع ۴۰ کشور خارجی در نمایشگاه امسال حاضر هستند.
قائم مقام و سخنگوی نمایشگاه کتاب گفت: چند آژانس ادبی در بخش کمیته روابط بین الملل دعوت هستند، در این بخش نیاز به تقویت بیشتری داریم تا فعالان حوزه نشر بتوانند به بازارهای جهانی راه یابند. قصد داریم نمایشگاه را بیشتر به خارجیها نشان دهیم و در این باره اندیشمندان مختلف دنیا هم اظهارنظر کرده اند. رسانهها در این زمینه باید بیشتر ما را یاری کنند.
وی افزود: از کشورهای حوزه همکاریهای شانگهای، روسیه در نمایشگاه کتاب شرکت کرده انست، ناشرانی از هند و عربستان هم حضور دارند. به دعوت کمیته روابط عمومی هم آخرین هماهنگیها برای حضور خبرنگاران خارجی انجام شده است.
رمضانی در خصوص مابه التفاوت نرخ ارز در بخش بین المللی نمایشگاه کتاب گفت: دولت مثل سالهای قبل با اتکا به نرخ قانونی ارز نیمایی حمایت میکند و تلاش ما این است که حمایت بیشتری از ناشران داشته باشیم.
*رسیدگی به تخلفات
وی در خصوص تخلفات برخی ناشران افزود: برخی ناشران با تخلفی که داشتند که از حضور در نمایشگاه محروم شدند و در این دوره هم چند ناشر متخلف با وجود اصرار برای حضور در نمایشگاه، اجازه پیدا نکردند.