سفر دو روزه رئیس جمهوری ایران به سوریه ضمن کمک به رفع خلاءهای روابط و همکاریهای دو کشور در عرصههای تجاری و اقتصادی جایگاه دو کشور را در شرایط نوین منطقهای تقویت میکند.
بازسازی سوریه فرصتی برای ارتقای روابط و همکاریهای تجاری و اقتصادی و ارتقای آن تا سطح روابط سیاسی و دفاعی
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما ؛ سوریه اکنون وارد مرحله بازسازی شده است و جمهوری اسلامی ایران همانطور که در فصل مبارزه با تروریسم بهطور جدی تعیین کننده و موثر در کنار دولت، ارتش و ملت سوریه بود با توجه به ظرفیتها و تواناییهای اقتصادی، تکنیکی و فنی و امکاناتی که در حوزه صدور خدمات فنی و مهندسی دارد در این زمینه آمادگی دارد که در کنار دولت و ملت سوریه باشد و بتواند در فصل بازسازی اقتصادی سوریه و خرابیهای ناشی از جنگ نقش موثر و تعیین کننده ایفا کند.
اسناد امضاء شده در جریان رئیس جمهوری ایران به سوریه به گونه ایی تهیه شده که بتواند حضور تجاری و اقتصادی ایران اعم از بخش دولتی و خصوصی را در سوریه روان و تسهیل کند تا ملت ایران بتواند از منافع اقتصادی و این پیروزی راهبردی استفاده کند.
هفت کمیته تخصصی برای تسریع در روند همکاریهای تجاری و اقتصادی ایران و سوریه در قالب بازی سازی سوریه فعالیت میکنند که شامل: کمیته امور بانکی، مالی و بیمه برای تبادل و انتقال مستقیم وجه بین دو کشور، کمیته امور سرمایهگذاری به منظور بررسی مسائل برق و تمرکز بر اولویتها در خصوص خط اعتباری ایران و زمینه تولید انرژی، کمیته مربوط به پرونده نفت به منظور بررسی موضوعاتی از جمله صادرات مواد پتروشیمی و سرمایهگذاری در حوزههای مختلف، کمیته پرونده حمل و نقل برای بررسی مسائل گذرگاه خط ریلی، افزایش پروازها بین دو کشور، کمک به ناوگان سوریه، تامین نیروی انسانی، افتتاح بندر «الحمیدیه» و خطوط دریایی سازمان یافته بین دو کشور، کمیته امور بازرگانی و صنعتی و ساخت شهرهای صنعتی و قانون تامین مالی، کمیته امور کشاورزی و کمیته امور گردشگری از جمله گردشگری دینی با هدف ورود ۵۰ هزار زائر ایرانی به سوریه است.
به اذعان بسیاری از کارشناسان عرصه بینالمللی و حتی مقامات دولت دمشق، آرامش نسبی ایجاد شده در سوریه و حاکمیت مجدد دولت دمشق بر بخش اعظم سرزمینهای این کشور، بدون همکاری شرکای راهبردی سوریه از جمله ایران و روسیه امکان پذیر نبود و اکنون سوریه که در دوران پسابحران وارد عرصه بازسازی خود در حوزه زیرساختها و جذب سرمایهگذاری در این ارتباط شده است قطعا ایران میتواند در این حوزه نیز نقش موثری داشته باشد.
روابط ایران و سوریه در سطوح اقتصادی، فرهنگی و نظامی طی چند دهه پیوسته رشد و توسعه یافته تا به این سطح از روابط استراتژیک رسیده و به نمونهای عالی از روابط پیشرفته و ممتاز بین دو کشور تبدیل شده است و هر قدر که چالشهای مهم و سرنوشت ساز در منطقه افزایش یافته، این روابط هم اهمیت خاص تری پیدا کرده اند.
هرچند تحکیم و تثبیت وضعیت میدانی و نظامی سوریه با هماهنگی نظامی ایران، سوریه، روسیه و حزب الله لبنان از سالها پیش توانست که پروژه سرنگونی دولت سوریه را خنثی کرده و به شکست بکشاند، اما چالشی که این هم پیمانان بعد از پیروزی در میدان نظامی با آن روبه رو شدند، بازگرداندن سوریه به وضعیت طبیعی خود و ترمیم آثار جنگ ویرانگر و به طور مشخص، بهبود وضعیت اقتصادی این کشور بوده است؛ خصوصا که دولتهای آمریکا اعم از جمهوری خواه و دموکرات بر اعمال تحریمهای شدید علیه سوریه با هدف جلوگیری از بهره برداری دمشق از این پیروزی نظامی، اصرار و پافشاری کرده اند.
تقویت جایگاه ایران و سوریه در شرایط نوین منطقهای
سفر رئیس جمهوری ایران به سوریه درعین حال که میتواند به تقویت و توسعه روابط دو کشور در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی، امنیتی و حتی دفاعی منجر شود، دارای تاثیرات منطقهای و فرامنطقهای نیز هست.
سوریه و ایران به عنوان دو هم پیمان مسیری سرنوشت ساز را تاکنون با یکدیگر طی کرده اند، امروز نیز ائتلاف خود را با آمادگی مشترک برای بهره برداری از پیروزی حاصله در جنگ با تروریسم تکفیری تحکیم میبخشند تا وارد صحنه جدیدی در منطقه شوند.
این سفر در کنار تقویت روندهای تنش زدایانه در قالب روابط سوریه با کشورهای جهان عرب، حاکی از این است که دمشق بار دیگر در حال بازگشت به فضای معادلات منطقهای و بینالمللی است و روند عادیسازی و احیای روابط آن با جهان خارج، وارد مرحله تازهای شده است. موضوعی که میتواند قوامِ موقعیت نظام سیاسی سوریه را در حوزههای سیاسی، دیپلماتیک و امنیتی به همراه داشته باشد و در عین حال، زمینههای مساعدی را نیز جهت تسهیل و تسریع روند بازسازی سوریه فراهم کند.
سفر جاری رئیس جمهوری ایران به سوریه در بحبوحه تحرکات دیپلماتیک منطقهای صورت میگیرد؛ تحرکاتی که صحنه سیاسی را از زمان توافق بین ریاض و تهران دگرگون کرده است. از سرگیری روابط بین ریاض و تهران و تصمیم عربستان برای شروع مجدد روابط دیپلماتیک با سوریه، درهای کشورهای عربی دیگر را برای برقراری مجدد رابطه با دمشق باز کرده است.
در مجموع این سفر تاریخی دارای دو بُعد اساسی راهبردی و اقتصادی است: راهبردی از این جهت که در یک دهه گذشته منطقه شاهد تحولات ژئوپلتیک و بسیار پر تنشی را گذرانده و اکنون به نقطه ثبات رسیده است و اقتصادی نیز از این جهت که بازسازی سوریه فرصتی را برای متوازن سازی روابط و همکاریهای ایران و سوریه و ارتقای روابط و همکاریهای اقتصادی و تجاری به پای روابط و همکاریهای سیاسی و دقاعی – امنیتی فراهم کرده است. احمد کاظم زاده