رئیس مرکز توسعه نوغانداری اعلام کرد: هدفگذاری سال گذشته ما روی برداشت هزار و ۷۰۰ تن پیله کرم ابریشم بود، اما در عمل تولید از برنامهریزی پیشی گرفت و با هزار و ۷۲۳ تن تولید، رکورد تولید ۱۴ سال گذشته جابجا شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، عدیل سروی زرگر، رئیس مرکز توسعه نوغانداری گفت: ذخیره صد و ده واریته نوغان در بانک ژن و تولید هزار و ۳۷۵ جعبه تخم نوغان دوپی برای تولید سالهای آتی از دستاوردهای مهم حوزه توسعه نوغانداری است
او گفت: خود اتکایی صنعت فرش و منسوجات ابریشمی تولید داخل در طی سالهای اخیر از ۲۸ درصد به ۵۳ درصد افزایش یافته است که دلیل این اتفاق افزایش رضایتمندی نوغانداران بعد از سالها از این حرفه و به تبع آن، افزایش استقبال تولیدکنندگان از تولید است.
او.خاطرنشان کرد: پیلههای تولیدی داخل کشور مرغوبترین پیلههای دنیا است. با وجود این که بین ۵۰ کشوری که در حوزه نوغانداری فعالیت میکنند، ایران از نظر میزان تولید، رتبه هشتم را دارد، اما از نظر کیفیت یکی از بهترین تولیدکنندگان پیله کرم ابریشم دنیا است. یکی از دلایل اعتبار فرش ایرانی استفاده از نخهای مرغوب تولید شده از پیلههای ایرانی است.
او در ارتباط با هدفگذاری صنعت پرورش نوغان برای صادرات هم گفت: یکی از مزیتهای کشور ما در حوزه صنایعدستی به ویژه فرش دستباف است. ما در کشور مصرف کننده بزرگ نخ ابریشم هستیم. حدود ۹۰ درصد مصرف نخ ابریشم در کشور ما در صنعت فرش است. در حال حاضر علی رغم اینکه میزان تولید خود را در طی سالهای اخیر از ۹۸۰ تن به هزار و ۷۲۳ تن یعنی تقریبا نزدیک به دو برابر افزایش دادهایم هنوز ۴۷ درصد از نیاز داخل از محل واردات تامین میشود. از این رو در حال حاضر اولویت ما خودکفایی کشور در تامین نخ ابریشم است و تاکنون هیچ برنامهریزی برای صادرات این محصول نشده است
رئیس مرکز توسعه نوغانداری افزود: در این مسیر اقدامات خوبی انجام شده است که احیاء بهسازی و نوسازی توتستانها یکی از مهمترین آنهاست. ما در اسفند ۱۴۰۱، بالغ بر ۴۸۵ هزار اصله نهال توت تحویل نوغانداران دادیم. در سال ۱۴۰۲ نیز در قالب تفاهم نامهای که بین معاونت امور تولیدات دامی و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری برای اولین بار از ظرفیت ایستگاههای تکثیر نهال در عرصههای منابع طبیعی ۱۰ استان کشور، برای تولید نهال توت استفاده میکنیم و ۳۷۰ هزار قلمه به این ایستگاهها تحویل شده است. از سوی دیگر در پنج استان گیلان، مازندران، گلستان، خراسان رضوی و خراسان جنوبی، بالغ بر یک میلیون و ششصد هزار قلمه توت کشت شده است. این اقدام بسیار مهمی برای احیای باغات و پایداری صنعت کرم ابریشم است.
سروی زرگر در نهایت در توضیح میزان پراکندگی نوغانداری در استانهای کشور گفت: تا چند سال اخیر ما فقط در ۲۲ استان کشور نوغانداری داشتیم ولی در حال حاضر خوشبختانه صنعت نوغانداری در تمام استانهای کشور توسعه و رواج پیدا کرده است. استانهای گیلان، خراسان رضوی، گلستان، خراسان شمالی، و مازندران به ترتیب رتبه اول تا پنجم پرورش کرم ابریشم و تولید پیله را دارند.