نمک نسبت به هرویین تلفات بیشتری میگیرد اینها درحالی است که همه با هرویین مقابله میکنند.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، نمک ، این بلورهای سفید مکعبی بسیار ریز موجود در طبیعت با همه خواصی که
در آن وجود دارد، اگر به طور صحیح و به اندازه استفاده نشود عوارض
نامطلوبی را بر سلامت انسان می گذارد.
عوارض نمک بر سلامت انسان
عوارض مصرف نمک زیاد در کوتاه مدت شامل تورم دست و پا یا تورم صورت است. برخی از افراد به دلیل احتباس آب دچار نفخ شده و یا بعد از یک وعده غذایی شور احساس تشنگی بیش از حد میکنند. این عوارض به طور کلی کوتاه مدت است و پس از نوشیدن چند لیوان آب و کاهش عمدی میزان سدیم در وعدههای غذایی بعدی، بدن سدیم اضافی را دفع کرده و به دنبال آن تورم نیز از بین میرود.
آنچه از عوارض مصرف نمک زیاد در طولانی مدت مشاهده میشود، افزایش سطح سدیم در جریان خون بوده که توانایی کلیهها در دفع آب را کاهش میدهد.
افزایش سدیم سبب بالا رفتن حجم کلی خون شده و فشار به روی رگهای خونی افزایش مییابد. همین فشار خون بالا در نهایت میتواند منجر به سکته مغزی و نارسایی احتقانی قلب شود. ناگفته نماند از آنجا که کلیهها به طور مداوم برای تراز کردن نمک اضافه، بیش از حد کار میکنند، شخص میتواند به بیماری کلیوی نیز مبتلا شود.
علاوه بر موارد فوق، مصرف سدیم زیاد باعث میشود که بدن مقدار کمی کلسیم دفع کرده که همین کلسیم اضافی در خون میتواند در نهایت منجر به پوکی استخوان شود
چگونه از مضرات نمک در امان بمانیم؟
بهترین راه برای در امان ماندن از عوارض مصرف نمک، حفظ تعادل و مصرف میزان استاندارد است. اولین قدم برای حفظ سطح سالم مصرف نمک، شناختن غذاهای پر سدیم است. این امر به شما امکان میدهد تا درباره میزان مصرف غذاهای پر نمک، آگاهانه تصمیم بگیرید.
استاندارد استفاده از نمک
مصرف زیاد سدیم (بیش از ۲ گرم در روز، معادل ۵ گرم نمک در روز) و دریافت ناکافی پتاسیم (کمتر از سه و نیم گرم در روز) باعث افزایش فشار خون و افزایش خطر بیماری قلبی و سکته می شود. منبع اصلی سدیم در رژیم غذایی ما نمک است، اگرچه می تواند از سدیم گلوتامات باشد که در بسیاری از نقاط جهان به عنوان چاشنی استفاده می شود.
توصیه به استفاده درست از نمک در اسلام
استفادۀ به اعتدال آن مورد تأکید است و حتی به نوعی لازم و واجب است. نمک چنانچه به صورت متعادل در غذا استفاده شود و در سفره هم به اندازۀ یک انگشت نمک قبل از غذا و بعد از غذا استفاده شود. تأکید بیشتر آن روی قبل از غذا خوردن است که باعث میشود معده از یک سری ترشحات بلغمی پاک شود.
ما در روایات دینی هم داریم. رسول خدا (ص) میفرمایند هر کسی غذای خود را با اندکی نمک آغاز کند و پایان ببرد 72 بیماری از جمله بیماریهایی که مثال میزنند از بدن فرد خارج خواهد شد و در امان خواهد ماند. این توصیۀ خیلی مهمی است. حضرت امام صادق (ع) هم میفرمایند ما توصیه میکنیم به آغاز کردن غذا با نمک. امّا ایشان میفرمایند که توصیۀ من به پایان بردن غذا با سرکه است. هر دو روش کاملاً روش کاربردی است و این روش با نمک آغاز کردن و با سرکه به پایان بردن روشی که حضرت امام صادق (ع) فرمودند یک روش کاربردی در طب ایرانی است.
تمایل کاذب انسان به شوری
مشکل ما در این مسئله کودکانی هستند که تمایل زیاد به خوردن غذاها و خوراکیهای شور پیدا میکنند که این تمایل به خوردن شوریها به عنوان میان وعده، به عنوان غذا، به عنوان تغذیه یک سری عادت است، از بچگی اینقدر کراکر و پفک و چیزهای شور خورده است که این شوری در ذائقۀ او مطبوع و مطلوب است و یک سریهای آن مزاجی است؛ یعنی به خاطر آن، رطوبت و بلغم معدۀ او دارد نسبت به خوراکیهای شور کاهش پیدا میکند و برخی (مربوط به) بیماری است.
یعنی معده بیمار است، مزاج فرد بیمار است و یک تمایل کاذب به شوری پیدا میکند. اینها در هر سه مورد نیاز به اصلاح و علاج دارند. امّا شکی در این نیست که آن قوۀ یادگیری، آن تمرکز، آن آثار منفی نمک خوردن غذا بیش از حد را روی مسائل تربیتی به جا میگذارد. حتماً باید در زیاده روی در طعم شوری دقت عمل داشته باشید و از اینکه کودک شما خوراکی و یا میان وعدۀ شور مصرف کند جلوگیری کنید.
توصیه هایی برای کاهش مصرف نمک
برای بزرگسالان: سازمان جهانی بهداشت توصیه می کند بزرگسالان کمتر از پنج گرم (کمتر از یک قاشق چایخوری) نمک در روز مصرف کنند.
برای کودکان: سازمان جهانی بهداشت توصیه می کند که بیشترین میزان مصرف نمک توصیه شده برای برای کودکان ۲ تا ۱۵ ساله بر اساس نیاز انرژی آنها نسبت به بزرگسالان کاهش یابد. برای زمانی که کودک تنها با شیر مادر تغذیه می شود (بدو تولد تا ۶ ماهگی ) و دوره تغذیه تکملی کودک ( ۶ماه تا ۲۴ ماه ) توصیه ای در مورد مقدار مصرف نمک وجود ندارد.
معرفی ۵ نوع نمک:
انواع نمک در اندازه های ریز و درشت و تکه های نامنظم و در رنگ های مختلف سیاه و سفید، کریستالی، قرمز پرنگ، صورتی و خاکستری استخراج و استفاده می شود. در این مقاله 5 تای انها معرفی شده اند
نمک معمولی:
نمک معمولی رایج ترین نوع نمک است که از رسوبات نمکی زیر زمین استخراج می شود. این نوع نمک به طور کامل تصفیه می شود. دانه های آن بسیار ریز است و به دلیل تصفیه ی کامل، مواد معدنی آن به طور کامل از بین می رود. همچنین به آن ماده ی ضد چسبندگی اضافه می کنند تا از گلوله شدن آن جلوگیری کنند. در اکثر کشور ها برای کاهش کمبود ید، به نمک ید اضافه می کنند.
نمک کوشر :
نمک کوشر نسبت به نمک معمولی، پوسته پوسته تر و درشت تر است. اندازه دانه های بزرگ آن باعث می شود از آن در پخت گوشت استفاده کنند که باعث خوش طعم شدن گوشت می شود. نمک کوشر همچنین به سرعت حل می شود که آن را به یک نمک کامل در پخت و پز تبدیل کرده است. با این حال، نمک کوشر نیز ید کمی دارد.
نمک دریا:
نمک دریا که از آب تبخیر شده برداشت می شود، به طور معمول نسبت به نمک معمولی کم تر تصفیه می شود و دانه های آن درشت تر است. این نمک همچنین دارای برخی مواد معدنی از جمله آهن، پتاسیم، روی است و طعم شدید تری نسبت به نمک معمولی دارد.
نمک صورتی هیمالیا:
از بین انواع مختلف نمک، نمک هیمالیا خالص ترین نوع نمک در جهان است و از معدن نمک Khewra در کوه های هیمالیا در پاکستان استخراج می شود. رنگ آن از رنگ سفید تا صورتی متغیر است. سرشار از مواد معدنی حاوی ۸۴ ماده معدنی طبیعی و عناصر موجود در بدن انسان است. نمک هیمالیا در درمان های آبگرم و همچنین در آشپزی استفاده می شود. میزان طعم دهی این نمک نسبت به سایر انواع نمک ها بیشتر است. بنابراین اگر از آن در پخت و پز استفاده می کنید میزان کمتری از آن در غذا استفاده کنید.
نمک دریای سلتیک:
همچنین به عنوان (در فرانسه با نام نمک خاکستری معروف است) شناخته می شود. نمک دریایی سلتیک بعد از جزر و مد در ساحل فرانسه برداشت می شود. این نمک غنی از مواد معدنی است که به نمک رنگی خاکستری می دهد. همچنین استفاده از آن در پخت گوشت و ماهی طعمشان را عالی میکند : به آن ها می دهد.
بیشتر بدانیم : سبک زندگی سالم با مصرف کامل وعده های غذایی
دکتر اکبری در مورد چگونگی مصرف نمک توصیه میکند :
منابع پوپونیک ، خبر آنلاین ،معاونت غذا و دارو ، نوین دیت