مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور با بیان اینکه دولت مکلف به اجرای ماده ۲۰قانون نظام دامپروری است گفت: دولت مکلف است بر اساس این قانون، خرید تضمینی گوشت قرمز، مرغ و شیر را انجام دهد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، افشین دادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک کشور با حضور در برنامه نمودار رادیو ایران، با بیان اینکه گوشت قرمز قیمت مصوب ندارد افزود: از سال ۹۶ گوشت قرمز از شمول قیمت گذاری خارج شد، یعنی اینکه گوشت قرمز، چه گوساله و چه گوسفندی قیمت مصوب ندارد و در حال حاضر قیمت دام زنده بین ۱۴۰ تا ۱۵۰هزار تومان میانگین کشوری قیمت گذاری می شود.
سوال : همان طور که اطلاع دارید گوشت قرمز یکی از مایحتاج اصلی مردم هست که استفاده می کنند در ماه های گذشته ما شاهد نوسان قیمت بودیم بعضا کاهشی و بعضا افزایش داشت، بفرمایید در حال حاضر وضعیت تولید گوشت قرمز چگونه است؟ میزان مصرف هم یک اشاره بفرمایید و در آینده تولید چگونه خواهید بود؟
دادرس: در پاییز و تابستان سال گذشته به دلیل کاهش جمعیت دامی کشور ما شاهد افزایش قیمت دام زنده بودیم البته دام سبک زنده در چندسال اخیر دام، به علت فشارهای بسیار زیادی که به تولید کنندگان وارد شده قیمت تمام شده اش بالا رفته، مخصوصا این مساله حذف ارز ترجیحی هم مزید بر علت شد و نتیجه این شد که قیمت تمام شده بسیار بالا رفت علت این که تا قبل از پاییز ۱۴۰۱ این افزایش قیمت خودش را نشان نمی داد، علتش این بود که جمعیت دامی زیاد بود عرضه بسیار زیاد بود و در نتیجه در بازار خودش نشان نمی داد در پاییز ۱۴۰۱ اگر گزارشات مرکز آمار ایران را هم ملاحظه بفرمایید در ۶ ماهه اول سال ملاحظه می کنید که حجم بسیار زیادی از دام ما کشتار شد و در پاییز ما شاهد این بودیم که جمعیت دامی کم شد یک چیزی حدود ۱۰ میلیون راس از دام سبک ما از اول بهار تا برج ۸، آبان ماه جمیعت دامی ما کم شد و این کاهش عرضه دامی و نتیجه این عرضه باعث شد که قیمت خودش را در بازار نشان بدهد نمودار عرضه و تقاضا را اگر تمام کسانی که دستی بر اقتصاد دارند می دانند تلاقی نقطه عرضه و تقاضا قیمت را تعیین می کند و این باعث می شود که قیمت به آن حد برسدو دامدار بالاخره بعد از سه چهار سال بتواند دامش را با قیمت تمام شده اش به بازار عرضه کند، این قابل پیش بینی بود که با فرا رسیدن بهار و تابستان به دلیل عرضه زیاد این دوباره جمعیت دامی زیاد شود و عرضه زیاد شود و در نهایت قیمت آن کاهش پیدا کند، در حال حاضر شاهد این هستیم که در استانهای نیمه شمالی کشور دام به تدریج وارد بازار می شود و باز هم ما شاهد کاهش قیمت دام زنده هستیم.
سوال : با توجه به آماری که اعلام کردید، کار سختی است که مسئولل پیش بینی بازار بکنند حداقل ما شاهد نوسان قیمت در بازار نباشیم وقتی که قیمت گوشت قرمز افزایش پیدا می کند، این خریدها سرریز می شود در بازار مرغ و تخم مرغ و قیمت آنها افزایش پیدامی کند و یک بی ثباتی در بقیه موارد متاسفانه ایجاد می شود آیا این امکانش وجود ندارد که ما حداقل برای شش ماه ،یک سال تکلیف وضعیت بازار را مشخص کنیم و قیمت ها مشخص شود اگر نیاز است دام وارد بکنیم و هر برنامه ای که مسئولان باید در حوزه فعالیت خودشان بیاندیشند که مردم دچار مشکل نشوند؟
دادرس: در پاسخ به این سوال شما، باید دو سه سالی برگردیم به عقب در سال ۹۸ که بنیاد سیستم بازارگاه را گذاشتند و ارز ترجیحی را قرار شد که بدهند به تولید کنندگان دام و طیور، برای دام سبک سهمیه بسیار بسیار ناچیزی را قرار دادند و برای پروار بندهای دام سبک و سنگین هم که اصلا سهمیه نگذاشتند، گزارش ۱۴۰۰/۱/۱۷ مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به خوبی این را امار نشان می دهد آنجا به عین گفته شده که ما در این سال ها یعنی از ۹۸ تا ۱۴۰۱ کمتر از ده درصد نهاده مورد نظر دام سبک تامین شده، این باعث شد که قیمت تمام شده دام سبک را بالا ببرند.
سوال : یعنی شما ۹۰ درصد از محصولاتی که نیاز داشتید از بازار آزاد تهیه می کردید؟
دادرس: دقیقاً ، این باعث شد که قیمت تمام شده از همان زمان بالا برود و آن بحثی که الان مطرح کردید سهم گوشت قرمز از همان زمان در سفره مصرف کننده ها در خانوار به تدریج کم شد و فشار روی بازار مرغ و تخم مرغ وارد شد، اگر اشتباه نکنم ما از سال ۱۴۰۰ یا اواخر ۱۳۹۹ ما دچار بحران شدیم در زمینه مرغ و نوسانات زیادی پیدا کرد یک موقع کم بود یک موقع زیاد بود، ریشه یابی اگر بکنید سیاست اشتباهی که آن زمان در پیش گرفتند بحث شان هم این بودکه می گفتند گوشت یک کالای لاکچری است الان هم بعضی از مسئولان این را می گویند گوشت گوسفند کالای لاکچری است، حالا ما برویم مرغ مصرف کنیم غافل از این هستند که تولید مرغ جدای از مسائل و مشکلاتی که داخل خود صنعت است یک ظرفیت مشخص و محدودی دارد، که این ظرفیت مشخص و محدود براساس مصرف مصرف کننده ها در کنار گوشت قرمز تامین شده و شما وقتی که این تعادل را به هم می زنید طبیعی است که فشار را روی مرغ اضافه می کنید و تولید و مصرف مرغ را هم دچار اشکال می کنید.
سوال : در حال حاضر پیش بینی شما برای آینده چیست؟ وا گر توصیه هایی برای این که مسئولان باید انجام بدهند که لااقل شاهد این نوسان بازار نباشیم لطفا بفرمایید؟
دادرس: اگر می خواهید تولید کننده را در چرخه تولید حفظ کنید و این تولید کننده در داخل کشور تولید داشته باشید و از آن سمت اگر می خواهید که مصرف کننده ما امنیت غذایی داشته باشد این امنیت غذایی مصرف کننده در گرو امنیت تولید کننده است، اگر تولید کننده از چرخه حذف شد آن وقت شما باید بروید واردات انجام بدهید و هزینه واردات یعنی ارزی که می خواهید تامین کنید برای این که گوشت و مرغ و گندم و محصولات غذایی و کشاورزی را وارد کنید خیلی بیشتر از هزینه ای است که در داخل کشور و به ریال باید انجام بدهید، ما درخواست مان این است که خرید تضمینی را براساس ماده ۲۰ قانون نظام دامپروری انجام بدهید که قیمت تمام شده محصول را از دامدار و از کشاورز و از مرغدار خریداری بکنید و براساس سیاست هایی که دولت دارد و قیمتی که خود دولت می داند و قیمت گذاری کرده در اختیار مصرف کننده قرار بدهد، به این ترتیب تولید کننده را حفظ کردید در چرخه تولید و اشتغال را رونق دادید، شمامی دانید که در این دو سال چه قدر از دامداران دامشان را فروختند و حالا یا خانه نشین شدند و یا دلال شدند در بازار، شما با پیگیری موضوع می توانید بخش کشاورزی و اشتغال را حفظ می کنید ،چرخه تولید را حفظ می کنید، همانطور می توانید امنیت مصرف کننده در گرو امنیت تولید کننده را حفظ کنید رهبری هم امسال را سال تولید و مهار تورم نام گذاشتند و دقیقا عرایض ما هم منطبق هست بر فرمایش های ایشان.
سوال : قیمت گوشت الان به چه قیمت است و اگر کسی گران فروشی در این زمینه دید به کجا باید مراجعه کند؟
دادرس: از سال ۹۶ بود گوشت قرمز را از شمول قیمت گذاری خارج کردند یعنی این که دیگر گوشت قرمز چه گوساله چه گوسفندی قیمت مصوب ندارد و در حال حاضر قیمت دام زنده بین ۱۴۰ تا ۱۵۰هزار تومان میانگین کشوری قیمت می خورد که با یک ضریب ۲.۴ دهمی قیمت لاشه بدون دنبه اش به دست می آید این قیمت عمده فروشی بود و لاشه ،گوشت قطعه بندی شده براساس آن سلیقه ای که مصرف کننده دارد و سلیقه ای که قصاب دارد مسلما قیمتش متفاوت خواهد بود این که شما به عنوان مصرف کننده چه قدر از چربی و چه از استخوان را برای شما پاک کنند این فرق می کند ، قیمت میانگین حدود ۳۳۰-۳۴۰ هزار تومان باید قیمت لاشه باشد بره نر البته ، نه ماده و نه بز
سوال : واگر گران فروشی در این زمینه بود کجا باید اعلام کرد؟
دادرس: تعزیرات مرجع این موضوع است.