مراسم امضای توافقنامههای توسعه گلخانهها و توسعه کشت هوشمند با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری و در قالب برنامه ملی ایجاد، توسعه و ارتقای عملکرد شهرکهای مولد گلخانهای و شیلاتی، برگزار شد.
دهقانی، اولویتدارترین و مهمترین مساله امروز کشور، را اقتصاد دانست و افزود: اصل کلیدی و راهبردی در تحول کشور نیز، دخیل کردن مردم برای تحول در اقتصاد است. رهبری بارها از جمله در سخنان اخیرشان در آغاز سال، بر استفاده از قابلیتهای مردم و مردمی کردن اقتصاد گفتهاند و مصداق بارز اقتصاد مردمی را شرکتهای دانش بنیان دانستهاند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهوری با بیان اینکه کشاورزی و غذا یکی از حوزههای برجسته برای دانشبنیان کردن اقتصاد با همراهی و سرمایهگذاری مردم است، ادامه داد: بشر از روزی که متولد میشود نسبت به زمین، گیاه و درخت انس و پیوندی ناگسستنی برقرار میکند و برای تامین غذا به عنوان یکی از اصلیترین نیازهای فطری خود گام برمیدارد.
بر همین اساس، صنعت غذا که تامین کننده مهمترین و پایهایترین نیاز انسان است، هیچگاه از حرکت بازنخواهد ایستاد.
رییس بنیاد ملی نخبگان اهمیت رسوخ فناوریهای نو و نوآوری به عرصه کشاورزی و امنیت غذا را با بهرهگیری از نیروی انسانی دانشآموخته و خلاق، یادآور شد و گفت: اهمیت این حوزه به اندازهای بالا است که در سالهای اخیر، بزرگترین ثروتمندان و سرمایه گذاران شناخته شده، عددهای هنگفتی را در حوزه کشاورزی غذا و تولید فرآوردههای غذایی سرمایهگذاری کردهاند.
وی افزود: این ظرفیت بسیار بالا در کشور ما وجود دارد، اما لازم است تا با به میدان آوردن مردم و سرمایه گذار بخش خصوصی، مغزافزار، تجهیزات فناور ودر نهایت اقتصاد دانش بنیان را در این حوزه پرظرفیت وارد کنیم.
دهقانی ادامه داد: اگر قرار است ۶ هزار همت نقدینگی سرگردان از بازارهای کاذب و خانمان برانداز به سوی تولید و اشتغال و خلق ارزش افزوده هدایت شود، باید حوزههای ظرفیتمند برای سرمایه گذاری و پیشرفت همچون کشاورزی، امنیت غذا و سایر را به مردم اطلاع رسانی و آموزش دهیم.
وی بیان کرد: قطعا اگر به مردم مسیر صحیح گلخانهداری، کشت هوشمند و سرمایه گذاری در این عرصه به عنوان صتعتی پرسود، آیندهدار و تامین کننده رفاه آیندگان آموزش و اطلاعرسانی شود، قطعا مردم هم به تخصیص سرمایههای خود در این حوزه مشتاق خواهند شد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری بیان کرد: معتقدیم اقتصاد دانش بنیان وقتی جایگاه و اثرمندی واقعی خود را مییابد که مردم تاثیر دانش و فناوری را در زندگی خود احساس کنند. از مراحل مطالعه تا کاشت و برداشت و فرآوری را باید به صورت گسترده نقش مردم را در کشاورزی فناورانه، افزایش دهیم تا شاهد ثمرات آن در اقتصاد، اشتغال و آینده جامعه باشیم.
دهقانی با اشاره به عزم جدی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری برای توسعه فناورانه و نوآورانه حوزه کشاورزی، امنیت غذا و توسعه بازار این حوزهها افزود: اهمیت این حوزه به قدری بالا است که توسعه فناوری، کاهش وابستگی و رونق بازار این حوزه را ذیل یک ستاد مجزا و تخصصی با عنوان ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان غذا و کشاورزی دنبال میکنیم.
وی گفت: این ستاد ضمن حمایت از نوآوری و فناوریهای قابل بهرهبرداری در این حوزه تلاش میکند با استفاده از فناوری و روشهای نوآورانه همچون تامین مالی جمعی، توسعه نوآوریمحور و هوشمند را برای این حوزه به ارمغان بیاورد.
دهقانی عنوان کرد: از همه ظرفیتها برای توسعه کشاورزی هوشمند استقبال میکنیم تا ضمن تامین نیاز مردم، زمینه مردمی شدن اقتصاد علاوه بر تامین یکی از حیاتیترین نیازهای مردم یعنی غذای سالم، فراهم شود.
در بخش دیگری از این مراسم نادرقلی ابراهیمی مدیر برنامه ملی توسعه شهرکهای گلخانهای و شیلاتی معاونت علمی، با اشاره به اهمیت بالای امنیت غذا و توجه به کشت در محیطهای کنترلشده عنوان کرد: تغییرات چشمگیر اقلیمی در آینده مانند خشکسالی از یک سو و نیاز روز افزون جامعه به غذا، اهمیت تولید در محیطهای کنترل شده را به یکی از اصلیترین راهبردها در همه کشورها تبدیل کرده است.
ابراهیمی گفت: ایران نیز در این زمینه گامهایی برداشته و برنامههای راهبردی را در دستور کار قرار داده است که در راستای همین رویکرد در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، ایجاد و توسعه گلخانههای هوشمند و شهرکهای مولد گلخانهای را دنبال میکنیم.
وی افزود: با توجه به شرایط اقلیمی نامساعد در آینده، راهی جز حرکت به سوی کشت در محیطهای کنترل شده و حرکت از کشت در اراضی سنتی به سوی کشت هوشمند با حداقل مصرف انرژی آب و در کمترین مساحت با بیشترین بهرهوری نداریم.
وی با بیان اینکه در برنامه هفتم توسعه، احداث و ارتقای ۱۵۰ هزار هکتار گلخانه در برنامه وزارت جهاد کشاورزی پیس بینی شده است، ادامه داد: تحقق این دورنمای بلند، نیازمند یک عزم جدی از سوی همه بخشها و همکاری مردم، مسئولان و نقش آفرینی جدی شرکتهای دانشبنیان است.
مدیر برنامه ملی توسعه شهرکهای گلخانهای و شیلاتی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری تاکید کرد: با استفاده از شاخصهای بهرهوری کشاورزی هوشمند شامل امنیت غذایی، بهرهوری و فناوری، شاهد توسعه کشت کاهش مصرف انرژی، کاهش استفاده از سموم و بهینهسازی مصرف منابع آبی خواهیم بود.
ابراهیمی با اشاره به طرفیت بالقوه کشور در توسعه محیطهای کشت کنترل شده افزود: مجموع محیط کشت کنترل شده کشور از ۲۰ هزار هکتار فراتر نمیرود. بیشترین محیط کشت کنترل شده ما در استان تهران است در حالی که ظرفیتهای بسیار خوب و گستردهای برای کشت در جنوب کشور و سایر مناطق داریم.
در حاشیه این مراسم و در راستای توسعه کشاورزی هوشمند در قالب برنامه تفاهم نامههای همکاری با رویکرد افزایش سطوح زیر کشت گلخانهای، استفاده از فناوریهای هوشمند و کشاورزی نوین منعقد شد.
گلخانه هیدروپونیک، ایجاد گلخانه با استفاده از فناوریهای پیشرفته، ایجاد مرکز نوآوری در حوزه کشاورزی هوشمند، احداث ۶۰ هکتاری گلخانه در جنوب تهران، تولید بذر، نهال و نشاء محصولات گلخانهای میوههای گرمسیری، توسعه منطقهای گلخانهها در جیرفت تا یکصد هکتار با تامین مالی جمعی، بهکارگیری فناوریهای روز و توسعه کشت سبزی و صیفی جات، تولید انواع بذور مورد نیاز سبزی و صیفی جات در اصفهان، ۱۱۲ هکتار بنای گلخانه هوشمند، بخشی از محورهای این توافقنامهها به شمار میرود.
در حاشیه این مراسم معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهوری از شرکتهای دانشبنیان و فناور مستقر در نمایشگاه بینالمللی ایران سبز، بازدید کرد.
این نمایشگاه با هدف معرفی دستاوردها و فناوریهای نو در صنعت گلخانه، باغبانی، ماشین آلات، گل و گیاه و صنایع وابسته برپا شده است.
در این رویداد، ۵۵ شرکت دانش بنیان و فناور در حوزه کشت هوشمند گلخانهها ویزیت باغبانی، بذور سموم و کودها در به ارائه آخرین توانمندیها و دستاوردهایشان پرداختند.