روزنامه اینترنتی رأی الیوم با اشاره به اقدام نیروی دریایی جمهوری اسلام ایران در توقیف یک فروند نفتکش آمریکایی در خلیج عمان در پی تخطی آن از قوانین دریایی بین المللی، چنین اقدامی را پاسخ قاطع ایران به اقدام مشابه آمریکا علیه فروند نفتکش ایرانی دانست.
رای الیوم افزود: قایقها و شناورهای ایرانی دو روز قبل یک فروند نفتکش آمریکایی را در خلیج عمان توقیف و آن را مجبور کردند در یکی از بنادر ایرانی در خلیج (فارس) پهلو بگیرد. این اقدام ایران در واکنش به اقدام مشابه ناوگان پنجم آمریکا در ربایش یک فروند نفتکش ایرانی در مسیر چین انجام گرفت.
چنین حرکاتی همان جنگ نفتکشها و کشتیها میان آمریکا و ایران است که بار دیگر با قدرت در دریای عرب از سر گرفته شد و این احتمال وجود دارد که با همین روش شاهد درگیریهای دو طرف در دریا و آسمان باشیم.
ایران هیچگاه و در هیچ مکانی از جمله در نزدیک مرزهایش در برابر تهدیدات آمریکا یا اسرائیل علیه کشتیها و نفتکش هایش سکوت نکرد. مثال برای اثبات این گفته، زیاد است که یکی از برجستهترین آنها در سال ۲۰۱۹ اتفاق افتاد. وقتی شناورهای انگلیسی برای یک فروند نفتکش ایرانی در تنگه جبل الطارق مزاحمت ایجاد کردند ایران با توقیف دو فروند نفتکش انگلیسی در تنگه هرمز واکنش نشان داد و این دو فروند نفتکش را تا زمانی که انگلیس کشتی ایرانی را آزاد نکرده بود، آزاد نکرد. دومین مورد نیز اقدام مقامات یونانی در سال ۲۰۲۲ بود که اجازه داده بودند آمریکا، محموله نفتی یکی از نفتکشهای ایرانی را در آبهای ساحلی یونان تخلیه کند، ایران نیز در مقابل دو کشتی یونانی را توقیف کرد و این کشتیها را تا زمانی که محموله نفتی ایران به فروند نفتکش ایرانی برگردانده نشد در توقیف نگه داشت.
آمریکا به بهانه اجرایی کردن تحریمهایی که به دلیل توسعه برنامه هستهای ایران علیه تهران تحمیل کرد به اقداماتی علیه کشتیها و نفتکشهای ایرانی روی آورده است. اقداماتی که بیشتر به راهزنی دریایی شبیه است، اما این کشور فراموش کرد خودش از توافقنامه هستهای سال ۲۰۱۵ خارج شده و از زیر بار تعهداتش در این توافقنامه شانه خالی کرده بود.
مشکل اصلی آمریکا در مجبور کردن ایران به بازگشت به برجام است هر چند در این زمینه امتیازات بالایی هم به تهران داده است. این مشکل در شرایطی است که تحریمها علیه ایران نیز نتایج معکوس داشت، چون ایران میانگین غنای اورانیوم را به بیش از ۶۰ درصد رساند تا به کشوری تبدیل شود که در آستانه هستهای شدن است ضمن اینکه صادرات نفت خود را به روزانه ۲۵۰ هزار بشکه رساند که این میزان در اندازه صادرات نفتی قبل از تحریمهای آمریکاست.
واشنگتن در جنگ پهپادها در آسمان خلیج (فارس) شکست خورد، چون تهران در سال ۲۰۱۹ موفق شد پهپاد گلوبال هوک را که گل سرسبد پهپادهای آمریکایی است در ارتفاع ۲۰ کیلومتری و به دلیل نقض چند متری حریم هوایی ایران، سرنگون کند و آنچه پیداست در جنگ فروند نفتکشها هم موفق نخواهد شد.
اقدام انتقامجویانه ایران در توقیف یک فروند نفتکش آمریکایی، قواعد درگیری در آبهای خلیج (فارس) و دریای عرب را تغییر خواهد داد. نفتکش توقیف شده آمریکایی نیز تا زمانی که نفتکش ایرانی با محموله کامل خود آزاد نشود آزاد نخواهد شد. واکنش قدرتمندانه ایران، این پیام سخت را برای آمریکا به دنبال داشت که با آتش بازی نکند. این پیام بیانگر اعتماد ایران به توانمندی نظامی خود در دریا، هوا و زمین است. آنچه پیداست اینکه این پیام به گوش آمریکا رسیده است و هرگونه تلاش واشنگتن برای نادیدن گرفتن آن میتواند پیامدهای خطرناکی را به دنبال داشته باشد. حال باید دید آیا آمریکا پس از شکست در جنگ اوکراین باز هم در پی شعله ور کردن جنگ دیگر در خاورمیانه است؟ البته کودنی آمریکا نیاز به اثبات ندارد، زیرا شکست هایش در افغانستان، عراق و سوریه نمونههایی است که در برابر دیدگانمان وجود دارد، اما سئوال این است که آیا عبرتی هم گرفته است؟