رئیس اتحادیه طلا و جواهر: طبق آخرین آمار افرادی که در حوزه سکه برای ثبت اطلاعات در سامانه جامع تجارت به صورت حضوری آموزشدیدهاند تعدادشان به ۷۰۰ نفر میرسد.
سوال: این راجع به این قانون بفرمایید "ممنوعیت معامله"، یک تفسیر بفرمایید یعنی چه؟
این قانون از سال ۹۲ لازم الاجرا بوده یعنی یک دستورالعمل است و حالا به چه دلیلی در دولتهای قدیم این اجرا نشده و در دولت جدید خیلی روی این عجله دارند برای اجرا. این قرار بوده از تبصره ۴ ماده ۱۸ سامانه جامع تجارت که کلیه صنوف باید در این سامانه به ترتیب ثبت نام کنند و آن مبادلات شان را خرید و فروش و همه چیز را در آن ثبت کنند.
سوال: پس این راجع به صنف است؟
بذرافشان: بله کلیه صنوف است
سوال: یعنی اگر من یا هر شخص دیگری خواستند سکه شان را بفروشند لازم نیست بیایندثبت کنند؟
بذرافشان: چرا باید مشتری هم باید داخل آن مشخصاتش ثبت شود، خرید و فروش
سوال: این یک دیوان سالاری نیست؟
بذرافشان: یک دستورالعمل است و قوانین است و قرار بوده در صنعت ما از ۲۴ مهر اجرا بشود، ولی متاسفانه این سامانهها اول باید بیایند شرایطشان را با صنوف بسنجند ببیند چرخه تولید تا توزیع چه کارهایی دارد متاسفانه این انجام نشده بود از ۲۴ مهر قرار بود در رابطه با صنعت طلا این اجرا شود که با پیگیریهای اتحادیه و همکاران ما و هیات مدیره و جلساتی که داشتیم قرار شد این دو ماه عقب بیفتد و ما بعد از شروع آموزشها، چون باید شخصی که میآید صنوف الان یکسری هنوز دارند سنتی عمل میکنند، سامانه ببینند به چه صورت هست، آموزش و آن فرهنگ سازی بشود که متاسفانه نشده بود بعد از دو ماه ما شروع کردیم آموزش هایمان را ...
سوال: کار خوبی است؟
بذرافشان: بالاخره صد در صد اجرای یک سامانه شرایط خاص خودش را دارد
سوال: نه قرار نیست که هر کاری را آزمون و خطا کنیم و چرخ را از ابتدا اختراع کنیم.
بذرافشان: بله متاسفانه ما یک تجربه تلخ ارزش افزوده را صنعت ما هم داشت
سوال: همین دیگر، الان من پول لازم شدم، به هر شکلی، احتیاج به پول دارم میبینم در خانه از چند سال پیش سکه در خانه هست و میخواهم بروم بفروشم، خیلی ساده به شما عرض کنم میآیم پیش یکی از همکاران صنف شما میگوید این قیمت، میروم یک باب آن طرفتر مثلا آن میگوید دو هزار تومان گرانتر، قبول دارید که میروم به او بفروشم، اگر من در سامانه ثبت کنم، که این امکان از من گرفته میشود و یک کاری که من خیلی فوری است و تحت فشار هستم، این را درک نمیکنم شما یک تفسیر بگذارید برای من عامی که درک کنم.
بذرافشان: این قوانین را که ما نمیگذاریم.
سوال: صد در صد من از شما بعنوان کارشناس میپرسم
بذرافشان: الان صنوف درگیر سامانههای متعددی شدند و یک مقداری این باعث میشود که من بارها در جلسات گفتم، یک مقداری پولها خارج میشوند، یعنی حتی این فرار سرمایهها از کشور هم میشود، طرف وقتی میبیند در فشار است و در چند تا سامانه باید هر روز بیاید مبادلاتش را ثبت کند، این طوری ...
سوال: مگر سکههای ما کد رهگیری دارند
بذرافشان: خیر
سوال: خب الان من یک سکه از شما میخرم با پلمپ شما، میروم میدهم به همکار دیگرتان میخواهم بفروشم آن پلمپ را قیچی میکند که راستی آزمایی کند که ببیند طلا هست یا جعل است ..
بذرافشان: فقط میگویم مبادلات باید خریدار فروشنده ثبت شود.
سوال: این فکر نمیکنید راه را برای مبادلات سوری باز میکند؟
بذرافشان: صد در صد من گفتم که اول بیایید ساماندهی کنید
سوال: پس چرا شما مشورت ندارید؟
بذرافشان: چرا ما از همه ارگان ها، مجلس، ارگانهای مختلف، وزارت صمت، حتی دفتر ریاست جمهوری، قوه قضائیه، ما همه اینها را گفتیم، اینها مشکلاتش، تبعاتش، خروج سرمایهها امکان دارد از کشور ... طرف ببخشید یک سرمایه مثلا میگویم از ۵۰ سال پیش جمع شده یک خانوادهای سی نفر ۴۰ نفر دارند دور این سرمایه هستند، بعد میگویند باید بیایی بگویی این سرمایه چقدر است؟ از کجا آوردی؟ مبادلاتش را در آن ثبت کنید و خرید کنید، یک کم وقتی روزنهها بسته شود و آن امکاناتی هم که باید، خیلی خوب است ما مثل کشورهای اروپایی هم همه جای دنیا به روز بشویم، ولی باید آن شرایطش و آن فرهنگ سازی و آن برنامه ریزی اش را اول بیایند از روی صنوف ببینند، چرخه تولید تا توزیع طلا خودش یک پیچیدگیهای خاصی دارد، الان همه سردرگم هستند ما هم یک آموزشهای دو ساعته میدهیم بعد همکاران ما بعضیها متقاعد میشوند از وزارت صمت میآید حالا این که تخلف اشتباه یکسری مطالب را در یک شرایط این خبرهایی که اعلام شده رسانه، اعلام کردند که ما نگفتیم تخلف است این را خود مسئولین و دولت گفتند تخلف است، ما خیلی نامه نگاری کردیم جلساتی دادیم.
سوال: تاثیرگذار بود؟
بذرافشان: فقط همان که دو ماه عقب گذاشتند که ما بتوانیم آموزشها را بدهیم.