سبک زندگی امروزی عاملی برای از بین رفتن آرامش و ایجاد اضطراب و نگرانیها در زندگی افراد شده است. با تغییر در سبک زندگی و نوع تفکر خود، میتوانید به آرامش دست پیدا کنید.
این نوشتار میخواهد به توصیههای که امام جواد انجام دادند و بکار بستن آنها سبب آرامش روحی و جسمی شخص میشود.
۱. با دوستان خوب، وقت بیشتری بگذارید
دوستان خوب میتوانند مرحمی باشند برای دردهای شما و یاوری باشند برای تنهاییهای شما و در حالت سختی یک مامن و پناهگاه برای شما هستند. وقت گذاشتن با دوستان خوب میتواند زنگارهای قلب تان را پاک کند و آرامش را به شما هدیه دهد. شاید یک شوخی معمولی و ساده از طرف دوست تان بتواند تمام مشکلات شما را حل کند یا اینکه یک مشورت کوچک با او سبب حل مشکلات تان شود. پس همنشینی با دوستان خوب را در برنامه خودتان داشته باشید. امام جواد (علیهالسلام) فرمود: ملاقات و دیدار با دوستان و برادران [خوب]، سبب صفاى دل و نورانیّت آن مىگردد و موجب شکوفایى عقل و درایت خواهد گشت؛ گرچه در مدّت زمانى کوتاه انجام پذیرد. [۱]
۲. از دوستان بد دوری کنید
یکی از حسرتهای که روز قیامت وجود دارد این است کهای کاش با فلانی رفیق نمیشدم. یَا وَیْلَتَىٰ لَیْتَنِی لَمْ أَتَّخِذْ فُلَانًا خَلِیلًا. [۲] و این نشان دهنده اهمیت بالای دوست است که چه اندازه میتواند تاثیر داشته باشد.
بسیاری از مشکلاتی که برای شخص بوجود میآید و این مشکلات سبب رنجش روحی شخص میشود و آرامش را از زندگی او پر میدهد بوسیله دوستان ناباب است که با افکار شیطانی خود سبب میشوند تا شما اسیر و گرفتار دنیا شوید. برای خلاص شدن از گرفتاریها و کسب کردن آرامش لازم است افراد بد را از زندگی خود حذف کنید. امام جواد (علیه السلام) فرمود: مواظب باش از مصاحبت و دوستى با افراد شرور؛ چون که او همانند شمشیرى زهرآلود، برّاق است که ظاهرش زیبا و اثراتش زشت و خطرناک خواهد بود. [۳]
۳. عالم به اتفاقات اطراف باشید
برای اینکه اتفاقات شما را مغلوب نکنند و اسیر آنها نشوید باید عالم و آگاه به مسائل اطراف خود باشید. گاه با پیوستن به یک جریانی که هیچ آگاهی نسبت به آن ندارید باعث ایجاد تنش در زندگی شما میشود و آرامش را از بین میبرد و این بخاطر جهل، نسبت به مسائل بوده است. اگر عالم به مسائل بوده و دقت بیشتری در انتخابهای خود داشته باشیم، گرفتاریهای کمتری خواهیم داشت. امام جواد (علیه السلام) فرمود: هرکس موقعیتشناس نباشد، جریانات، او را مىرباید و هلاک خواهد شد. [۴]
۴. دیگران را سرزنش نکنید
اگر شما فردی باشید که زبان تان عادت کرده باشد به سرزنش کردن دیگران و مدام عیبهای آنها را به رخشان بکشید باید بدانید که اطراف تان خالی خواهد شد از دوستان خوب و زندگی برای شما سخت خواهد شد. سعی کنید زبان خودتان را به گفتار خوب عادت دهید تا دیگران جذب شما شوند نه اینکه از اطراف تان فراری شوند. امام جواد (علیه السلام) فرمود: سرزنش کردن دیگران بدون علّت و دلیل، سبب ناراحتى و خشم خواهد گشت، درحالىکه رضایت آنان نیز کسب نخواهد کرد. [۵]نکته: شما به جای آنکه در مورد دیگران نظر منفی داشته باشید، دیدگاه خودتان را تغییر دهید و سعی کنید تا اثر خوبی در دیگران به جا بگذارید و دیگران خواهان شما باشند نه بدخواه شما، رفتارتان را تغییر دهید تا محبوب دیگران شوید.
۵. نگاه به سرمایه دیگران نداشته باشید
داشتههای تان، هرچه که هست را دوست بدارید. فکر نکیند که اگر مثلا سرمایه دیگران را داشتم یا اینکه آنها دست مرا بگیرند و من هم مانند آنها میلیونر باشم تا تبدیل به فرد خوشبخت شوم. این تصور که اگر خیلی پول داشته باشید احساس خوشبختی میکردید اشتباه است. چون خیلی از میلیونرها هنوز هم به آنچه دارند راضی نیستند و بیشترش را میخواهند. این یعنی آنچه را دارند دوست ندارند و خیلی هاشان با داشتههای شان زندگی نمیکنند. آرامش به این است که هر چیزی که دارید، بهترین استفاده را از آن ببرید و نگاه تان را از سرمایه دیگران حفظ کنید و آرزوی داشتههای دیگران را نداشته باشید.
نکته پایانی: همه انسانها دوست دارند که آرامش داشته باشند، اما افکار منفی و نگاه ضعیف سبب میشود تا این آرامش از زندگی آنها خارج شود. سعی کنید در حال زندگی کنید و اتفاقات گذشته که سبب رنجش خاطر شما میشود را از یادها خارج سازید و از خطاهای دیگران بگذرید که آرامش به سمت شما خواهد آمد.
پی نوشت:
[۱]بحارالانوار، جلد ۷۱، صفحه ۳۵۳
[۲]قرآن کریم، سوره مبارکه فرقان، آیه ۲۸
[۳]بحارالانوار، جلد ۷۱، ص۱۹۸
[۴]همان، جلد ۶۸، صفحه ۳۴۰
[۵]همان، جلد ۷۱، صفحه ۱۸۱
[۶]همان، جلد ۷۲، صفحه ۱۰۹