عضو هیئت مدیره مرغداران گوشتی کشور در برنامه صبح و گفتگو از ظرفیت تولید سه میلیون تن مرغ در کشور خبرداد و گفت:۱۶۰ میلیون تقاضای جوجه ریزی ما است که انتظار داریم حداقل یک ثبات قیمتی داشته باشیم .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما آقای حسن زاده عضو هیئت مدیره مرغداران گوشتی کشور و آقای علیرضا عباسی عضو کمیسیون
سوال : آقای حسن زاده بفرمایید که الان وضعیت قیمت مرغ به چه شکل هست ؟ از قیمت هایی که سازمان حمایت تعیین کرد تا آنچه که بود سابق بر این هم می دانیم که قیمت بسیار پایین تر داشت عرضه می شد الان قیمت چند است ؟
حسن زاده : ما یک نشستی را خدمت سرپرست محترم هیات وزارت جهاد کشاورزی مشکلات و مسائل مان را که از قبل سال طرح کرده بودیم هزینه های تمام شده مان ، جلسات متعددی را هم با کمیسیون کشاورزی داشتیم، مسائل و مشکلات مان را در ارتباط با تولید آنجا عرض کردیم و حیف مان میآید که ما وقتی ظرفیت سه میلیون تن را داریم ۱۶۰ میلیون تقاضای جوجه ریزی ماست که سرمایه گذاری انجام دادیم حداقل ما یک ثبات قیمتی داشته باشیم با حداقل سود، یعنی همیشه ما در جلسات هم کمیسیون کشاورزی هم وزارت محترم جهاد کشاورزی متقاعد بودیم که ما حداقل سود را تولید داشته باشیم یک روند ثابتی را در طول سال داشته باشیم میتوانیم هم برنامه صادرات مان را داشته باشیم و هم در ذخیره سازی که از وظایف دولت است انجام بگیرد اگر گاها تولید ما سرریز از نیاز مصرف داخل است که هست این مسائل را ما همیشه پیگیر بودیم و آخرین جلسهای که داشتیم حداقل قیمت تمام شده را بعنوان قیمت پایه و همچنین برای مصرف کننده اعلام کردند، ولی هنوز به ما اعلام نکردند که آیا این قیمت واقعا مورد تایید ستاد تنظیم بازار قرار گرفت یا نگرفت ما منتظر هستیم که دوستان اعلام کنند که ما بر مبنای قیمتی را که قطعا خودمان هم توافق کردیم اقدام کنیم.
سوال: چیزی که الان دارد عرضه میشود چند است؟
حسن زاده: عرضه همچنان قیمت قبلی است، ولی یک قیمت توافقی را که تا ۷۳ هزار تومان برای مصرف کننده.
سوال: و این را میفرمایید که الان قیمت تمام شده را هم بفرمایید برای مرغداران؟
حسن زاده: حداقل قیمت تمام شده من بعنوان یک تولید کننده در واحد خودم، حالا جوجه ام را که امروز ۲۶-۲۷ هزار تومان دست مصرف کننده میرسد لحاظ نکنیم با همان قیمت ۱۷ هزار تومان ۱۸ هزار تومان چیزی حدود ۵۲ هزار تومان درب مرغداری قیمت تمام شده است.
سوال: و سودها را که بخواهیم برسانیم با این ۵۲ هزار تومان میشود ۷۳ هزار تومان؟
حسن زاده: با همین ۷۳ هزار تومان قبول کردیم که ما حداقل از این سردرگمی بیاییم بیرون با فشاری که روی تولید ما است. حداقل امنیت تولید ما و امنیت بازار ما حفظ بشود بتوانیم که با یک امیدی که حداقل ۷۰ درصد ۶۰ درصد از سرمایه مان را استفاده کنیم.
سوال: آقای دکتر عباسی الان صحبتهای بزرگوار را شنیدید الان این صحبتهایی که انجام میشود بگذاریم در کنار صحبت اقای سرپرست که فرمودند گرانی یعنی چیزی بیشتر از ارزش آن به فروش برسد با این حساب بیاییم تفسیر کنیم خیلی جدی که گرانی وجود ندارد و بر اساس آنچه که دارد عرضه و تولید میشود ما گران هم نمیفروشیمای بسا کمتر هم میفروشیم میتوانیم این صحبت را داشته باشیم؟
عباسی: ما سال ۹۷ که آن تلاطمهای بازار ارز بوجود آمد، دولت وقت یک تصمیم گرفت برای این که سفره مردم مورد تهدید قرار نگیرد بیایید یکسری آن نهادههای اولیه تولید را با ارز ثابت ۴۲۰۰ به دست تولید کنندگان و بعد به دست مصرف کنندگان برسانیم، کار خوبی بود اگر نظارت درستی رویش انجام میگرفت که ما یک قیمت ثابت را حداقل در نهادههایی که به نوعی با ارز سر و کار دارند بتوانیم به تولید کننده برسانیم تولید کننده هم به صورت ثابت و پایدار با یک عددی این را به دست مصرف کننده برسانیم.اتفاقاتی افتاد آن زمان که اتفاقات مناسبی نبود و مسیر را همه را به این نتیجه رسیدیم که این مسیر باید عوض شود.
سوال: یعنی به جای این که اصلاح کنید مسیر را عوض کنید؟
عباسی: ما زمانهایی بود که صف مرغ را داشتیم در کشور مثلا مردم برای این که یک مرغ با ارز ۴۲۰۰ که تولید میشود بگیرند، صفهای چند صد متری میایستند در صورتی که ما یک گرم مرغ با نهاده آزاد نداشتیم آن زمان. یعنی تمام نهاده هایمان با ارز ۴۲۰۰ وارد شده بود، ولی تقریبا نصف مرغ در بازار آزاد با قیمت آزاد عرضه میشد. به این نتیجه رسیدیم که چیزی که ما به دنبالش بودیم به هدف نرسیده بیاییم ارز را برداریم بعد از این که ارز را برداشتیم یک مابه التفاوتش را به مردم پرداخت کنیم مردم خودشان مدیریت کنند اتفاقی که افتاد این بود که بعد از این که این اصلاح شد، سرانه مصرف مرغ هم کاهش پیدا کرد.
سوال: یعنی آن چیزی که باز هم میخواستید نشد.
عباسی: بله، چرا؟ ما هم باید تولید کننده و هم مصرف کننده را ببینیم اگر ما یک سمت معادله را فقط ببینیم این معادله به هم خواهد خورد یک زمان فقط نگاهمان به مصرف کننده است تولید کننده متضرر میشود یک زمان نگاهمان برعکس میشود و مصرف کننده ما ضرر میکند یعنی این جا باید یک تعادلی باشد ما دیدیم که مثلا مرغ را بعد از مردمی سازی یارانهها قیمتش را ۵۹ و ۸۰۰ اعلام کردند مصرف مرغ مردم آمد پایین و تولید کننده مجبور شد مرغ را با قیمت ۴۰ هزار تومان عرضه کند، چون دیگر خریداری نبود. اتفاقی که اینجا افتاد بالاخره من میخواهم عرض کنم که آن تعادل بین تولید و مصرف و قیمت تولید کننده و قیمت مصرف کننده حتما باید جدی دیده بشود یعنی نه ما به سمت تولید کننده نگاه ویژهای داشته باشیم و نه به سمت مصرف کننده نگاه ویژه، چون هر دوی اینها خسارت میزند. باید یک تعادلی این وسط حفظ کنیم، قیمتی که الان محل بحث است این که این ارزی که دارد اختصاص پیدا میکند آیا ۲۸ و ۵۰۰ دارد به تولید کنندگان ما میرسد یا نمیرسد؟ با این دارند نهاده تهیه میکنند یا با ارز آزاد ۵۰ تومان دارند تهیه میکنند؟ اینجا ما باید بیاییم یک قیمتی را تمام شده برای تولید کننده که برایش بصرفد.
سوال: الان آنجا که آزاد سازی یارانهها بود و قرار بود به جای این که تحویل تولید کننده بدهد تحویل مصرف کننده بدهیم فرمودید که درست هم اجرا نشد، آیا آمدیم مثل دوره قبل که گفتیم ارز ۴۲۰۰، چون نشده بیاییم صورت مسئله را حذف کنیم الان برای این هم آمدیم صورت مسئله را حذف کنیم و راه دیگری پیدا کنیم؟
عباسی: یکی از راههایش این بود که ما بیاییم کالابرگ بدهیم
سوال: مگر نمیفرمایید آن راه ۴۲۰۰ خوب بود؟
عباسی: راه ۴۲۰۰ خوب بود به شرط این که نظارت کامل انجام شود، ولی نظارت انجام نشد.
سوال: چرا نیامدیم نظارت را درست کنیم؟
عباسی: و توان نظارت هم وجود نداشت، ما مثلا سال ۱۴۰۰ بندر امام خمینی ماهشهر رفتیم آنجا نهاده دپو شده ۵ میلیون تن نهاده دپو شده آنجا و از آن طرف نهاده در کشور ما نیست و مرغدار ما نهاده ندارد و بعد تولید کننده میگوید من سی درصد بیشتر نهاده را با ۴۲۰۰ نگرفتم و ما از آن طرف در مجلس ارز میگذاریم برای کل نهاده. یعنی اینجا یک نابسامانی بود که دولت توان مدیریت این زنجیره از اول تا آخر را نداشت اگر این نظارت و توان بود بهترین راه شاید همین بود. ولی آن نظارت نبود و هم تولید کننده ما ناراضی بود و هم مصرف کننده ما ناراضی بود، ما فقط باید یک جوری این قیمت را یک قیمت مناسبی که برای تولید کننده ما به صرفه باشد مثلا اگر امروز قیمت مرغ را شما ۶۳ تومان اعلام میکنید آیا برای تولید کننده ما به صرفه است که این مرغ را تولید کند؟ یا نه فردا تولیدش را میآورد پایین ...
سوال: به نظر شما به صرفه است؟
عباسی: نه نیست
سوال: چرا ما همیشه در حال آزمون و خطای راهها هستیم ما نمیتوانیم بیاییم ببینیم کی کجا چه کار کرده و همان کار را انجام بدهیم؟
عباسی: ما یکی از مشکلاتی که با وزیر کشاورزی سابق داشتیم همین بحثها بود مثلا ما در بهمن ماه این را اعلام کردیم که این جوجه ریزی با این تعدادی که انجام شده مطمئنا ما در اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت مشکل مرغ خواهیم داشت. تولید آمد پایین این اتفاق افتاد. یعنی از یک طرف ما باید آن شورای قیمت گذاری، آن مجموعهای که مینشینند تصمیم میگیرند تصمیم درستی بگیرند که دو طرف را بگیرند.
سوال: ما باید ببینیم این تصمیمی که میگیریم توان اجرایش هست یا نه، سر یک تصمیم سه سال چهار سال پنج سال وقت میگذاریم، میاییم کاری میکنیم که بعد اثرش میشود یک اثر نامحسوسی بر سفره.اقای حسن زاده، فرمودند بحث نهادهای که دارد با چه قیمتی تحویل تولید کننده میرسد الان تولید کنندههای ما با چه قیمتی و با چه ارزی نهاده تحویل میگیرند؟
حسن زاده: صنعت هر ارزی که تخصیص دادند به نهادهها برای مصرف کننده یعنی برای مرغداران و دان مرغ ما وظیفه مان را انجام دادیم شما در ده سال گذشته میانگین قیمت پایان سال قیمت مرغ را بگیرید از قیمت مصوب ما کمتر عرضه کردیم یعنی پارسال قیمت مصوب بود ۴۳ تومان درب مرغداری، ما میانگین قیمت مان در سال ۱۴۰۱، ۳۹ هزار تومان بود، پس ما وظیفه مان را انجام میدادیم اگر یک زمانی چالش بین قیمتها بود بالاخره الان هم همین است در بازارگاه در ترخیصش، من پیش جناب اقای دکتر رئیسی عرض کردم بیشترین چالش ما بحث تامین ارز است، یعنی واقعا اگر نهادههایی که امروز ارزانترین و این توقع در جامعه بوجود آمد که مرغ همیشه باید ارزان باشد قطعا نهادهها هم باید به موقع دست مصرف کننده برسد با کیفیت، ما ظرفیت ۱۶۰ میلیون تقاضای جوجه را ایجاد کردیم نباید این صنعت با این حجم سرمایه گذاری این چنین دچار چالش بشویم ما اگر همیشه یک چالشی در بازار پیش آمده ما متهم ردیف اول باشیم.
ما بارها عرض کردیم حتی در بحث نقدینگی در بحث ارز یارانه ای، ارز ترجیحی آزاد شد جناب اقای عباسی میدانند ۲۰ هزار میلیارد باید نقدینگی باید وارد صنعت جوجه ریزی کشور میشد، این سه هزار تومان هر کیلو تاثیرگذار است ما همه این فشارها را تحمل میکنیم که بتوانیم بازار مرغ را تامین کنیم و خدایی نکرده آسیبی به بازار ما نرسد من بارها عرض کردم مصرف من صد در صد داخلی است اگر مصرف کننده من به هر دلیلی آسیب ببیند تولید من آسیب میبیند ما حداقلها را هم رعایت کردیم، الان شما نگاه کنید دو هزار تومان کیلویی دو هزار تومان، یک ماه است داریم چانه زنی میکنیم. میگویم اصلا وقتی من تولیدم سرریز است به هیچ وجه به قیمت مصوب شما نگاه نمیکند یعنی من اینقدر تولید کردم باید عرضه بکنم، همیشه هم مصوب شما پایینتر از عرضه من است، پس بگذارید من امنیت تولید داشته باشم، نه امنیت بازار دارم، نه امنیت تولید دارم نه امنیت سرمایه ام را دارم یعنی هیچگونه امروز اگر من به هر طریقی ده درصد تلفات را متحمل بشود در واحد من میشود یک میلیارد تومان، ده میلیارد هم سرمایه گذاری کنم که بتوانم مرغم را به بازار عرضه کنم، یک میلیارد کدام تولید کننده توان دارد، نه بیمه خدماتی داریم، نه امنیت تولیدمان را داریم اینها را ما مینشینیم بارها در کمیسیون کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی، یک قیمتی که به قول آقای عباسی که به صرفه باشد من بتوانم.
الان این را تاکید میکنم جناب آقای عباسی این جلسه را شما در کمیسیون کشاورزی بگذارید ما بیاییم آنجا ، یک نگاهی دارد میگوید آقای تولید کننده من یک قرارداد یک ساله با قیمت ثابت با شما میبندم، ما هم پذیرفتیم، اما این جور نیست، در صنعتی که سه میلیون تن میخواهد تولید کند ۲۴ هزار تولید کننده مرغ گوشتی دارد، یک خورده مالک است، نه راه رقابتی اش را بلد است نه راه تملیکش را بلد است برای این که همه ما خورده پا هستیم در تمام نقط کشور هم پراکنده شدیم و میخواهیم از سرمایه مان استفاده کنیم، از منابع ملی مان استفاده کنیم، مصرف کننده ما راحت باشد مرغش را مصرف کند، این شرطش این است من دو تا مسئله در این بحث اگر این طرح بخواهد پایدار باشد دو تا پیشنهاد دارم؛ یک پیشنهاد این است که دولت بحث ذخیره سازی اش را در کنار تشکل ما بایستد یعنی بگوید اگر شما امشب سرریز تولید دارید و دارید به تولید اسیب میرساند اتحادیه مرغداران گوشتی کشور موظف هستید با همان پایه قیمتی مرغ را جمع کنید، این یک پشتوانه برای تولید من میشود.
دوم این که: در همین شرایط هم من میتوانم بحث برنامه صادرات را داشته باشم این برنامهها باید مدون، ضمانت اجرایی داشته باشد مااز خدایمان است یک سال بتوانیم یک قیمت ثابت دست مصرف کننده برسانیم با قیمت ثابت نهادهها. من بارها عرض کردم گفتم زمان برای تولید خیلی مهم است زمان برای بازار مصرف خیلی مهم است، باید یک قدرتی در بحث تصمیم گیری داشته باشد اگر امروز قیمتها تغییر کرد به تولید آسیب نرساند.
سوال: جناب دکتر عباسی تا همانجا که فرمودند مسائلی که میفرمایند بهرحال صاحب تجربه هستند آن چیزی که فرمودند قابلیت اجرا دارد یا نه؟
عباسی: ما در همین بحث مردمی سازی یارانهها یکی از موضوعاتی که از ابتدا به آن هم تاکید داشتیم و هم پیگیر بودیم این که شما خواه ناخواه بعد از این که این آزادسازی انجام میشود قیمت مرغ افزایش پیدا میکند با این که شما مابه التفاوت را به مصرف کننده میدهید ما حدود ۲۵-۳۰ درصد مصرف مرغ مان در کشور پایین خواهد آمد باید وزارت کشاورزی برنامهای برای سرریز ۲۵ تا ۳۰ درصد داشته باشد که مثلا وزارت جهاد کشاورزی پشتیبانی امور دامش برای خرید این مازاد اقدام کند، حتی بازارهای صادراتی را برای این فراهم کند که ما تولیدمان دچار مشکل نشود تولید کننده ما دارد با یک ظرفیتی راه اندازی کرده دارد تولید میکند، بعد ما وقتی این آمد پایین هیچ فکری هم برایش نکردیم، ما تمام این ملاحظات را در حین تصویب این کار گوشزد کردیم، ولی متاسفانه جهاد کشاورزی مجموعه ثابت به این خیلی توجه نکردند یعنی با تمام اینها که به ما اطمینان خاطر میدادند که تمام این جوانب دیده شده، ولی در عمل این جوانب را ندیدند یا اجرا نکردند، بحث نقدینگی را هم باز همین طور، این وقتی قیمت نهاده میرود بالا تولید کننده ما یک نقدینگی اضافهای میخواهد که باید بانک کشاورزی تامین کند متاسفانه در اجرا این اتفاق نیفتاد شما نگاه کنید اگر وزیر هم جابجا شد دلیل همین ناکارآمدیها بود که اتفاق افتاد شما نگاه کنید این هشدارها از سمت مجلس جلسات متعددی را ما در کمیسیون داشتیم با معاونین وزیر داشتیم خود تولید کنندهها را دعوت میکردیم جلسات متعددی، تمام اینها را گوشزد کردیم که ما با این روندی که دارد میرود داریم هشدار میدهیم که ما اردیبهشت و فروردین مشکلات را خواهیم داشت و دلیل این کهدولت هم به این نتیجه رسید که جابجایی انجام دهد همین بود بالاخره در این قسمت ناکارآمدیهایی وجود داشت انشالله با دقتی که صورت میگیرد در انتخاب وزیر بعدی حداقل این مشکلات را نداشته باشیم و الا ما در مجلس هر کجا که بود حامی تولید بودیم دوستان میتوانند شهادت بدهند هر کجا که بود ما حمایت از تولید کردیم در بحث گندم هم همین کار را کردیم که تولید از اهمیت خاصی برخوردار باشد انشاالله بتوانیم در این قسمت وظیفه مان بود که هم حمایت از تولید کننده است و هم مصرف کننده انشالله به بهترین وجه انجام شود.
حسن زاده: ما بیشترین جلسات را در طی ۲۰ سالی که بعنوان مسئولیت کشوری و استانی هستیم، داشتیم. یعنی حمایتهای لازم دارد انجام میشود من خواهشم از مجموعه این است که این پیام را هم بدهم که خوشبختانه ما درفروردین ماه حدود ۱۰۵ میلیون جوجه در داخل سالن هاست که این التهابی که در بازار هست امیدوارم ظرف شش هفت روز آینده به دلیل شرایط خاصی که ما هم نوروز را داشتیم، هم سیزده بدر را داشتیم، هم ایام ماه مبارک رمضان را داشتیم هم عید سعید فطر را داشتیم، یک مقدار در بحث نظام عرضه و تقاضا بالاخره ذخیره کافی هم داشتیم، امیدواریم که ظرف هفته آینده مشکل عرضه مان برطرف شود که ما بتوانیم به سیاستهایی که الان دوستان تعریف کردند واقعا ضمانت اجرایی داشته باشیم ما آمادگی کامل داریم.