پایگاه اینترنتی «موسسه سیاست راهبردی استرالیا» در گزارش خود با عنوان «رهگیری فناوریهای مهم» نوشت ایران در شش فناوری مهم، در زمره ۵ کشور برتر و پیشرو دنیا قرار دارد.
در این گزارش به قلم دکتر جیمی گادا، جنیفر وونگ لیونگ، استفان رابین و دنیل کِیو (Dr Jamie Gaida , Dr Jennifer Wong Leung , Stephan Robin & Danielle Cave) که به تاریخ ۲ مارس امسال منتشر شده، آمده است:
دموکراسیهای غربی در رقابت جهانی در حوزه فناوری، از جمله رقابت در زمینه دستاوردهای علمی و پژوهشی و توانایی برای حفظ استعداد جهانی، شکست خورده اند.
تحقیقات ما نشان میدهد چین، بنیانهای لازم را برای دستیابی به جایگاه ابرقدرت دنیا در حوزه علمی و فناوری فراهم کرده و گاه در تحقیقات بسیار تأثیرگذار در اکثر حوزههای فناوری مهم و نوظهور، به میزان قابل توجهی پیشتاز است. در خصوص جایگاه دوم به لحاظ قدرت فناوری، رقابت نزدیک و فشردهای بین انگلیس و هند وجود دارد که هر دو آنها در ۲۹ مورد از فناوریهای ۴۴ گانه مد نظر ما، در زمره ۵ کشور برتر قرار دارند. پس از آن نیز کشورهای کره جنوبی و آلمان به ترتیب در ۲۰ و ۱۷ فناوری پیشتاز بوده و در جایگاه ۵ کشور نخست قرار میگیرند. استرالیا در ۹ فناوری { از فناوریهای ۴۴ گانه بررسی شده در این گزارش} جزء پنج کشور برتر دنیاست و بعد از آن نیز ایتالیا در ۷ فناوری، ایران در شش فناوری و ژاپن به همراه کانادا در ۴ فناوری جزء برترینها هستند. روسیه، سنگاپور، عربستان، فرانسه، مالزی و هلند نیز فقط در یک یا دو فناوری، جزء پنج کشور برتر دنیا هستند. برخی دیگر از کشورها، نظیر اسپانیا و ترکیه نیز معمولا جز ۱۰ کشور برتر قرار دارند، اما در زمره ۵ کشور برتر دنیا قرار نمیگیرند.
طبق این گزارش، ایران در حوزههای موتورهای پیشرفته هوانوردی، مواد مقیاس نانو و صنایع، پوشش (coatings) و مواد کامپوزیت پیشرفته رتبه پنجم دنیا را به خود اختصاص داده است.
این کشور همچنین در حوزه "مواد هوشمند" و "سوختهای زیستی" جایگاه چهارم را در بین پنج کشور برتر دارد.
گزارش «رهگیری فناوریهای مهم» علاوه بر شناسایی کشورهای پیشرو، مشخص کرده است که کدام سازمان ها- دانشگاه ها، شرکتها و آزمایشگاه ها- در کدام حوزههای فناوری پیشتاز هستند. مثلاً، دانشگاه فناوری دلفت (Delft University) هلند در برخی فناوریهای کوانتومی برتر است.