خوردن کدام غذاها برای بیماران مبتلا به کبد چرب مفید است؟ آیا مصرف قهوه برای مبتلایان به این عارضه توصیه می شود؟ دکتر سید موید علویان، فوق تخصص گوارش و کبد دانشگاه بقيه الله به این سوالات پاسخ می دهد.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، بیماری کبد چرب پیشروترین بیماری مزمن کبد در سراسر جهان است و حدود یک چهارم از جمعیت بزرگسال را تحت تاثیر قرار می دهد. این نوع بیماری کبدی، توسط اختلالات متابولیکی از جمله چاقی و دیابت نوع ۲ تحریک می شود. بیماری کبد چرب، ممکن است به مرحله نهایی بیماری کبدی پیشرفت کرده و بار سلامتی و اقتصادی زیادی برای جامعه ایجاد کند.
مصرف این مواد برای بیماران مبتلا به کبد چرب توصیه می شود:
چای سبز: استفاده از چای سبز در کنار رژیم غذایی مناسب که حاوی سبزی ها و میوه ها باشد، می تواند در افراد چاق و کم تحرک از بروز کبد چرب جلوگیری کند.
خار مریم: یکی از معروف ترین گیاهان دارویی است که در درمان کبد چرب است. این گیاه از آنجا که ترکیبی به نام سیلیمارین دارد، می تواند در کاهش میزان جذب چربی به ویژه چربی بد، تری گلیسیرید و کاهش جذب کلسترول موثر باشد، به همین دلیل بسیاری از درمانگران، این گیاه را از جمله موثرترین گیاهان دارویی برای درمان کبد چرب می شناسند. در ایران به اشکال مختفی در بازار وجود دارد. برخی از آنها حاوی سیلیمارین، زردچوبه و کنگر فرنگی بوده و توصیه می شود.
زنجبیل: افرادی که در طول هفته ۲ تا ۳ بار زنجبیل استفاده می کنند، می توانند از خواص درمانی آن در افزایش میزان متابولیسم و سوخت و ساز بدن و کاهش جذب چربی ها بهره مند شوند.
سویا: یکی از مهم ترین عواملی که می تواند از رسوب چربی ها در بافت کبد جلوگیری کند، اصلاح رژیم غذایی است. به گفته محققان جایگزین کردن سویا و پروتئین گیاهی به جای پروتئین حیوانی به ویژه گوشت قرمز می تواند تاثیر زیادی در کاهش جذب چربی و تری گلیسیرید در بافت کبد داشته باشد.
زردچوبه: به تازگی محققان دانشگاه «سنت لوئیس» از تأثیر زردچوبه بر کنترل بیماری کبد چرب در افراد چاقی که به این بیماری مبتلا هستند خبر داده اند. بر اساس این تحقیقات مشخص شده، افرادی که از زردچوبه به عنوان یک چاشنی در برنامه روزانه خود استفاده می کنند کبد مقاوم تری در برابر ابتلا به بیماری کبد چرب دارند و احتمال ذخیره شدن ذرات چربی در کبد آن ها کمتر است. در ایران به صورت های مختلف وجود دارد.
قهوه: امروزه اثبات شده مصرف روزانه یک فنجان قهوه برای جلوگیری از سفتی کبد و همچنین کبد چرب بسیار مفید است. کسانی که به عارضه کبد چرب مبتلا هستند از قهوه می توانند به عنوان کمک کننده در بهبود آن استفاده کنند. البته نباید تصور شود که تنها قهوه در بهبود این بیماری موثر است بلکه شخص مبتلا به کبد چرب باید به کاهش وزن و انجام ورزش نیز بپردازد.
منبع: سیناپرس