یکی از علل ایجاد تورم قرار نگرفتن سرمایه در مسیر تولید است که مهمترین مصداق آن کنز است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، اصفهان؛ استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان گفت: مصادیق کنز یعنی گردآوری ثروت مثل سکه، طلا و املاک افزون بر نیازمندیهای زندگی است.
رسول بخشی افزود: در کنز دو عنصر معنایی وجود دارد که یکی خرج نکردن و دیگری راکد گذاشتن سرمایه است یعنی مثلاً کسی، تعدادی سکه بخرد و آن را به امید گران شدن نگه دارد و این گونه بزرگترین ضربه به اقتصاد وارد میشود در واقع ریشه مشکلات اقتصادی در کنز است چرا که مال اندوزی، باعث تورم و بیکاری میشود.
وی گفت: روزانه در کشور هفت هزار میلیارد تومان پول خلق میشود که ۷۰ درصد آن در جیب هشت درصد از سپردهها میرود و این یعنی افزایش تورم و کاهش تولید.
استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان تأکید کرد: برای مهار تورم، افزایش تولید و اشتغال، باید قوانینی برای مقابله با کنز در مجلس تصویب و دولت آن را اجرا کند، همچنین در فرهنگ عمومی باید انگیزه برای کنز سازی کم و با آن مقابله شود به مردم آموزش داده شود که مالشان را سرمایه در گردش نه اینکه احتکارکنند.
یکی دیگر از استادان دانشگاه و نویسنده کتاب "سیستم سازی در کسب و کار ویژه بازار ایران" هم گفت: نبود تفکر سیستمی بین تصمیم گیران و تصمیم سازان را علت پیدایش چالشهای بزرگ اقتصادی است.
نوید حیدری افزود:ایران مهد فرصت هاست، زیرا دارای یک بازار سنتی است و فرصت مدرنیته شدن را در تمام شاخههای فعالیت دارد، پس لازم است با تدوین و پیاده سازی برنامه ریزی راهبردی، نسخه ایرانی فرصت مدرنیته شدن برای کسب و کارها را تدوین و اجرایی کرد.
فعال اقتصادی و مشاور کسب و کار ادامه داد: کسب و کارها در کشور بر اساس پایههای علمی ایجاد نمیشود و بیشتر آنها بر اساس تجربه، تقلید و همکاری با افراد غیر متخصص شکل میگیردو تا دورهای پیش میروند و پس از آن دیگر توان ادامه دادن ندارند.
حیدری نویسنده کتاب "سیستم سازی در کسب و کار ویژه بازار ایران" ادامه داد: تفکر سیستمی موضوعی در سیستم سازی است که این تفکر تعادل سازی بین تفکر کل نگر و جزء نگر را برقرار میکند و این بینش را به ما میدهد که ما بدانیم علتها و معلولها دارای یک تفکر سیستم دار هستند و درک پیوستگی موضوعات را ایجاد میکند.
وی افزود:در موضوع سیستم سازی در کسب وکارها باید به نحوه ایجاد شغل، استخدام و انتقال کارها توجه کامل داشت سپس نگاه سیستم سازی را به بازاریابی، فروش و سرمایه گذاری و در فرآیندهای کسب و کار بیان کرد.
این استاد دانشگاه گفت: برای سیستم سازی در کسب و کارها نیاز به بررسی جداگانه هر مورد دارد و نمیتوان یک نسخه یکسان برای همه پیچید اینکه کسب و کار موردنظر در کجا قرار دارد، چه سایز و اندازهای از بازار را در اختیار دارد و مدل مدیریتی اون کسب و کار چگونه است باید نسخهای متفاوتی برای آن نوشت.
به اعتقاد کارشناسان، مسیر کنترل میزان تورم در کشور از سه کانال کنترل رشد پول مازاد بر ظرفیت اقتصاد، ثبات بخشیدن به بازار ارز با هدف کنترل تورم وارداتی و احیای رشد اقتصادی با هدف افزایش عرضه کالاها و خدمات و افزایش ظرفیت اقتصاد میگذرد. در سالهای گذشته، کنز خیلی در کشور رایج شده و باعث کاهش سرمایه، تولید و اشتغال شده است.
آیه ۳۴ سوره توبه که به معنای کنز یا ثروت اندوزی معروف است به عنوان یکی از مفاهیم محوری در ادبیات فقه اقتصادی بیانگر اصلاح انگیزههای حاکم بر رفتارهای اقتصادی افراد در زمینه کسب مال و جریان صحیح گردش پول و چگونگی تخصیص درآمد است. خروج اموال از چرخه تولید و مصرف در نگاه دین، نوعى ناسپاسى به نعمت هاى خداوند بوده و انحراف در گردش سرمایه و اموال است و «کنز» نامیده مى شود. اسلام، خواهان قرار گرفتن ثروت و درآمد در جریان فعالیتهای اقتصادی و در راههای مورد رضایت خداوند اعم از تأمین هزینههای شخصی و تأمین مصالح اجتماعی در (زمان حال) وسرمایه گذاری برای تأمین مصالح فردی و اجتماعی (آینده) است. آیه ۳۴ سوره توبه: (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنَّ کَثِیراً مِنَ الْأَحْبارِ وَ الرُّهْبانِ لَیَأْکُلُونَ أَمْوالَ النَّاسِ بِالْباطِلِ وَ یَصُدُّونَ عَنْ سَبِیلِ اللَّهِ وَ الَّذِینَ یَکْنِزُونَ الذَّهَبَ وَ الْفِضَّةَ وَ لا یُنْفِقُونَها فِی سَبِیلِ اللَّهِ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذابٍ أَلِیمٍ)؛ «اى کسانى که ایمان آوردهاید بسیارى از علما (ى اهل کتاب) و راهبان، اموال مردم را به باطل مىخورند و (آنان را) از راه خدا باز مىدارند، و آنها را که طلا و نقره را گنجینه (و ذخیره و پنهان) مىسازند، و در راه خدا انفاق نمىکنند، به مجازات دردناک بشارت ده».)