تاسیس و فعالیت شرکت های حمل و نقل بزرگ مقیاس هوشمند فروردین سال گذشته به ادارات کل راهداری حمل و نقل جاده ای سراسر کشور ابلاغ شد.
سوال: در مورد موضوع اول مان که تشریح دستور العمل تاسیس و فعالیت شرکت های حمل و نقل بزرگ مقیاس هوشمند هست اولین پرسش این است که هدف از ابلاغ دستورالعمل تاسیس و فعالیت شرکت های حمل و نقل بزرگ مقیاس هوشمند چه بوده و به چه معناست ؟
مقدم : با توجه به اینکه سازمان همواره در راستای افزایش بهره وری و تسریع در چرخه حمل و نقل بار فعالیت می کرده به منظور استفاده از ظرفیت هایی که در کشور وجود دارد در حوزه فناوری اطلاعات و هوشمند سازی فرآیند حمل و نقل کالا، این بستر را آماده کرد که بتوانیم به این اهداف نزدیک بشویم و بر همین اساس دستورالعمل تاسیس و فعالیت شرکت های حمل و نقل بزرگ مقیاس هوشمند را سال گذشته فروردین ماه به ادارات کل راهداری حمل و نقل جاده ای سراسر کشورمان ابلاغ کردم که انشاالله بتوانند متقاضیان با تاسیس این شرکت ها بتوانند در حوزه حمل و نقل فعال تر بشوند .
سوال: اصلا چه شرکت هایی زیرمجموعه ی این شرکت های حمل و نقل بزرگ مقیاس هوشمند قرار می گیرند ؟
مقدم: شرکت های حمل و نقلی که می خواهند تاسیس بشوند و در قالب بزرگ مقیاس هوشمند فعالیت کنند باید یک امکاناتی داشته باشند که مهم ترین امکاناتشان من اگر بخواهم موردی اشاره کنم مثل دارا بودن مجوز بازارگاه الکترونیکی حمل بار است یا دارا بودن حداقل 30 درصد سهام یک بازارگاه الکترونیکی حمل بار باید یکی از مشخصات این شرکت های حمل و نقل بزرگ مقیاس هوشمند است ، ارائه محل فعالیت مطابق شرایط شرکت های حمل و نقل بین شهری ، حداقل ارائه صد دستگاه ناوگان ملکی که البته ما به جهت تسهیل در تاسیس و فعالیت این شرکت ها در مرحله اول صد دستگاه ناوگان ملکی را به ما ارائه بدهند تا یکسال به ایشان فرصت می دهیم که 50 مابقی ناوگان شان را هم در سال آینده اش برای ما ارائه بدهند.
سوال: تا حالا چند تا شرکت موفق به دریافت این مجوز شدند ؟
مقدم: ما در سراسر کشورمان تا الان نزدیک 9 شرکت حمل و نقل بزرگ مقیاس هوشمند به بهره برداری رسیده است و چندین تقاضا هم در دست بررسی که اگر امکاناتشان تکمیل شود شرایط را احراز کنند حتما مجوزهای آنها هم صادر خواهد شد .
سوال: یعنی فعلا آمار تعدادش را نمی توانید بگویید ؟
مقدم: در حال حاضر ۹ شرکت حمل و نقل بزرگ مقیاس هوشمند در کشور فعال هستند و مجوز گرفتند و در سراسر کشور در حال فعالیت هستند.
سوال: از مهم ترین ویژگی های تشکیل شرکت حمل و نقل بزرگ مقیاس هوشمند چیست ؟
مقدم: با توجه به هدفی که در سوال اول تان خدمت شما توضیح دادم ، مهم ترین ویژگی هایی که این شرکت های حمل و نقل باید داشته باشند و دارند با توجه به شرایطی که احراز می کنند ، بهره برداری از مرکز مدیریت و کنترل هوشمند ناوگان جاده ای است ، به این صورت که می توانند آن ناوگان ملکی و تحت پوشش خودشان را مدیریت کنند و نسبت به آنها مونیتورینگ داشته باشند ، الزام پرداخت الکترونیک کرایه راننده به مجرب رسیدن کالا به مقصد ، افزایش میزان عملکرد و بهره وری ناوگان به کار گرفته شده توسط شرکت ، کاهش واسطه گری و دلالی در حمل و نقل کالا و سهولت دسترسی رانندگان مان به صاحبان کالا از طریق این شرکت ها و ضمنا کاهش آن بروکراسی اداری و وسعت عمل بیشتر در فعالیت شرکت های حمل و نقل هوشمند نسبت به شرکت های حمل و نقل سراسری موجودمان یا شرکت هایی که در حال حاضر وجود دارند و نهایتا تقویت فعالیت لجستیکی در چرخه حمل و نقل از مهم ترین ویژگی های شرکت های حمل و نقل است .
سوال: چه شرکت هایی بزرگ مقیاس هستند ؟ یعنی تعداد ناوگان حمل و نقل شان است ؟ میزان کسانی است که آنجا کار می کنند تعدادشان است ؟ چطور است؟ چطور یک شرکت بعنوان یک شرکت بزرگ مقیاس محسوب می شود ؟
مقدم: متقاضی که می خواهد شرکت بزرگ مقیاس تاسیس کند علاوه بر امکانات معمول که شرکت ها باید داشته باشد تاسیسات و تجهیزات ، مقدار و حجم و میزان این ها متفاوت است و مهم ترین شان یکی دارابودن بازارگاه الکترونیکی است که بتوانند با آن بخش بازاریابی شان و ارتباط بین راننده و ناوگان کالا را برقرار کنند و بتوانند از طرفی هم آن تعداد ناوگان ملکی شان است که در شرکت های حمل و نقل معمولی مان هم کمتر از این تعداد ناوگان ملکی می خواهد ولی در شرکت های حمل و نقل هوشمند بزرگ مقیاس حداقل باید صد دستگاه ناوگان ملکی برای ما ارائه بدهند .
سوال : آیا تبدیل کردن یک شرکت حمل و نقل معمولی به فرموده شما به یک شرکت بزرگ مقیاس روندی دارد ؟ اگر منی که یک شرکت معمولی دارم می خواهم این اتفاق بیفتد غیر از این که تعداد ناوگانم را بالا می برم چه مراحل اداری باید طی بکنم ؟ آیا لازم است که تغییری در نوع جذب افراد بشود ؟ چطور است ؟
مقدم: نه فقط کافی است همین امکانات را آماده کنند و درخواست شان را به اداره کلی که فعالیت می کنند و دوست دارند مرکز این شرکت بزرگ مقیاس هوشمند در آنجا فعال باشد ارائه می دهند و سیر اداری اش را به سرعت طی می کند و بهرحال چون مجوز مربوطه صادر خواهد شد .
سوال: تسهیلاتی هم برایشان در نظر گرفته می شود ؟
مقدم: در مرحله اول حداقل این که ما از صد دستگاه ناوگان ملکی مورد نیاز برای فعالیت شان 50 دستگاه را می خواهیم و 50 دستگاه مابقی را فرصت یک ساله می دهیم که نسبت به تامین و تملیک آن اقدام بکند .
سوال: و موضوع دوم نحوه تکیل و فعالیت کنسورسیوم حمل و نقل است اصلا کنسورسیوم حمل و نقل چیست واژه کنسورسیوم و من می دانم که در مورد ادغام شرکت ها و این مسائل هست اما یک توضیح تخصصی تر اگر بفرمایید ممنون می شویم ؟
مقدم: اتفاقا این بحث تشکیل و فعالیت کنسورسیوم های حمل و نقل این مرتبط نیست با موضوع بحث اول مان که شرکت های بزرگ مقیاس هوشمند است ما در حال حاضر سالیان متمادی که این سال ها بوده ، شرکت های حمل و نقلی که در حوزه شهرستان ، استان و نهایتا سراسری فعال بودند بوجود آمدند ، برای این که این شرکت ها هم بتوانند رقابت بکنند با شرکت های بزرگ مقیاس هوشمند و بتوانند فعالیت کنند ، به همین منظور با این که این ها حوزه های فعالیت شان محدودتر بوده بتوانند از امکانات محدود خودشان استفاده کنند ما بحث تضمین شرایط تشکیل و فعالیت کنسورسیوم حمل و نقل را مدنظر قرار دادیم همانطور که شما فرمودید کنسورسیوم تشکیل می شود از دو یا چند شرکت حمل و نقل دارای پروانه فعالیت معتبر که در دو یا چند شهر مختلف می توانند فعال باشند و درخواست شان را به ما بدهند و سیر روال اداری اش را طی کنند و بتوانند شرکت های خودشان را تاسیس کنند و بتوانند با آن سرمایه های کمی که دارند همزمان متمرکزش کنند و جمعش بکنند و بتوانند مثل شرکت های بزرگ مقیاس ما فعالیت بکنند .
سوال: تقریبا در مورد هدف تدوین این شرایط تشکیل هم فرمودید و ایا چشم انداز خوبی می بینید در این فعالیت کنسورسیوم حمل و نقل ؟
مقدم: حتما همین طور است ، ما امیدواریم که این شرکت های که محدودترند و امکانات کمتری داشتند ، تاسیسات و ناوگان شان به مراتب کمتر بوده ، بتوانند با متشکل شدن و جمع شدن با همدیگر بتوانند از امکانات همدیگر استفاده کنند ، بتوانند قراردادهایی هم بزرگ تری را نسبت به شرکت هایی که خودشان به تنهایی بودند کار بکنند در ضمن این توسعه فعالیت های شرکت های حمل و نقل با حوزه فعالیت محدودتر ، بهره وری را افزایش خواهد داد در حوزه حمل و نقل و می تواند کمک بسزایی که در این زمینه داشته باشد در واقع سرمایه های کمتری که در حوزه شرکت های حمل و نقل معمول مان وجود داشته می تواند جمع بشوند و بتوانند همانند این شرکت های بزرگ مقیاس هوشمند ما در قراردادهای حمل بزرگتر و حوزه های بزرگتری فعال باشند .
سوال: نحوه تشکیل کنسرسیوم حمل و نقل چطور است ؟
مقدم: استانی که می خواهد مرکزیت کنسرسیوم باشد کافی است درخواست کتبی دو یا چند شرکت حمل و نقل که دارای پروانه فعالیت هستند ارائه شود قرارداد همکاری مشترک و همچنین معرفی یک شرکت متولی در کنسرسیوم که مدیریت هماهنگ کنسرسیوم هم بعهده دارد باید انجام بشود و با طی این مراحل در آن استانی که می خواهد مرکزیت شرکت متولی قرار دارد نهایتا به تشکیل و شروع فعالیت کنسرسیوم منتج بشود .
سوال: شرایط فعالیت چطور است ؟
مقدم: اول عرض کنم که بعد از تشکیل این، می توانند اعضای جدیدرا هم به کنسرسیوم وارد کنند و یا به هر دلیلی یک شرکتی بخواهد از این کنسرسیوم خارج بشود می تواند از لیست این کنسرسیوم خارج بشود ، مدت اعتبار پروانه ای هم که برایشان صادر می کنیم سه ساله است ، شرایط فعالیت شان هم به این صورت است که کلیه کامیون های ملکی و تحت پوشش شرکت های حمل و نقل عضو کنسرسیوم بعنوان یک مجموعه واحد تلقی می شود، در واقع آن امکانات محدودی که هر شرکت داشته این جا منسجم می شود و به صورت یک مجموعه ی کامل هم واحد می توانند در مناقصه های بزرگ و کوچک ملاک عمل قرار بگیرند، با تشخیص اداره کل استان مان ما این تسهیلات را برایشان داریم کامیون های ملکی شرکت های عضو کنسرسیوم در هر شهری که استقرار دارند از اعلام بار معاف بشوند مشروط به این که صدور بارنامه از طریق شرکتهای حمل و نقل عضو کنسرسیوم صورت بگیرد و هر یک از شرکت های عضو کنسرسیوم مجاز به شرکت در مناقصات برگزار شده و انعقاد قرارداد هم با صاحبان کالا واقع در حوزه مجاز فعالیت سایر شرکت های عضو می باشند و صدور بارنامه مسئولیت حمل کالا هم بر این قبیل مقولات تابع ضوابط عمومی است و صرفا از سوی شرکت های عضو مستقر در محل بار با رعایت حوزه جغرافیایی فعالیت آنها امکان پذیر است، به این صورت که هر عضوی از این شرکت هایی که در کنسرسیوم عضو هستند می توانند در حوزه خودشان نسبت به صدور بارنامه اقدام کنند و نهایتا هم هر یک از اعضای کنسرسیوم در محلی که هستند می توانند مدیریت فعالیت اجرایی دیگر اعضا را بعهده بگیرند.
سوال: تا حالا چند تا مجوز صادر شده است ؟
مقدم: در حال حاضر یک کنسرسیوم حمل و نقل در استان خوزستان تشکیل شده که نزدیک 84-85 عضو دارد یعنی 84-85 شرکت حمل و نقل دارای مجوز معتبر با هم متحد شدند و یک کنسرسیوم را با هم تشکیل دادند، البته یکی دو تقاضای دیگری هم در حال بررسی است که اگر انشاالله شرایطش را داشته باشند برای آنها هم در استان هایی که متقاضی هستند نهایتا منتج به صدور پروانه کنسرسیوم خواهد شد .
سوال: پرسش پیامکی داریم این که لطفا بگویید که یک بازدیدی از پایانه بار مشهد بکنند چون کرایه ما را یک یا دو میلیون تومان زیر حداقل تعرفه بارنامه می کنند و 50 درصد کمیسیون می گیرند و برای گرفتن کمیسیون هم که نصف کرایه است از دستگاه پز استفاده نمی کنند و راننده را می فرستند پای عابر بانک ، جریان این چیست ؟ راهنمایی بفرمایید .
مقدم: من یک توضیح مختصری بدهم که بهرحال تعرفه هایی که بر اساس کیلومتر تعریف شده و در سامانه های ما ثبت شده امکان پایین تر از آن روند که اصلا برای شرکت ها امکان پذیر نیست ولی اگر بحث اخذ کمیسیون اضافی و یا تخلف دیگری هست حتما می توانند ما راههای مختلفی داریم می توانند مستقیما به اداره کل ما مراجعه کنند می توانند به سامانه 141 ما به صورت پیامک و یا تلفنی انتقال بدهند ، مدارک و مستندات شان رااعلام کنند و مشخصات آن شرکت حمل و نقل را اعلام کنند حتما ما در ستاد و هم دوستان ما و همکاران ما در ادارات کل استانی مخصوصا این موضوعی که گفتند اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان خراسان رضوی ما دوستان پیگیری خواهند کرد اگر محرز بشود که تخلف شرکت مبنی بر اخذ کمیسیون اضافی و عدم پرداخت به موقع کرایه حتما با شرکت حمل و نقل برخورد می شود و کمیسیون ماده 12 که مربوط به بررسی تخلفات شرکت های حمل و نقل است در آنجا موضوع بررسی می شود و با آن برخورد می شود من از این دوست عزیزمان استدعا دارم که حتما به یکی از این روش هایی که خدمت شما گفتم اقدام بکند و موضوع را پیگیری کند و حتما ما هم در خدمت این دوستان خواهیم بود و موضوع را تا وصول به نتیجه قطعی پیگیری خواهیم کرد .
سوال: نکته پایانی ؟
مقدم: امیدوارم که همه عزیزان و رانندگان و شرکت های حمل و نقل ما در امر حمل و نقل موفق باشند ، سلامتی شان هم همیشه پایدار باشد .