رئیس مرکز بهداشت خوزستان: بیماریهای منتقله از آب و غذا یکی از چالشهای مهم بهداشتی در سطح جهان محسوب میشوند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان، دکتر پژمان بختیاری نیا گفت: بیماریهای منتقله از آب و غذا بیماریهایی هستند که از خوردن و آشامیدن غذا یا نوشیدنی آلوده ناشی میشوند.
وی با بیان اینکه عوامل این آلودگی باکتریها و سم ناشی از آنها، ویروسها و انگلها هستند، افزود: بیماریهای منتقله از آب و غذا در خوزستان بومی بوده و در فصلهای بهار و پائیز انتظار افزایش موارد بیماری بیشتر است.
دکتر بختیاری نیا بیماریهای اسهالی از جمله؛ وبای التور، اسهال خونی؛ تیفوئید، هپاتیت آ، بوتولیسم و... را انواع بیماریهای منتقله از آب و غذا برشمرد و ادامه داد: در اغلب این بیماریها علائمی شامل؛ اسهال، تهوع، استفراغ و گرفتگی شکمی بروز میکند.
رئیس مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه این نشانهها پس از ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از عفونت ظاهر میشوند و برای یک تا ۲ روز ادامه مییابند، گفت: اغلب این بیماریها به دلیل از دست دادن آب و املاح بدن بیمار باعث ایجاد عوارض کم آبی در انسان شوند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز راههای انتقال بیماریهای منتقله از آب و غذا را مصرف آب و مواد غذایی آلوده، سبزیها و میوههای آلوده، دستهای آلوده، افزایش مصرف غذای تهیه شده بیرون از منزل و استفاده از غذاهای آماده (fast food) عنوان و اضافه کرد: با رعایت شیوه نامههای بهداشتی میتوان از ابتلا به این بیماریها پیشگیری کرد.
دکتر بختیاری نیا استفاده از آب آشامیدنی سالم و بهداشتی، رعایت بهداشت مواد غذایی، گرم کردن غذاهای سرد شده، پاکسازی، انگل زدایی، ضدعفونی و شستشوی سبزیها و میوه هاقبل از مصرف و رعایت بهداشت فردی و شست و شوی صحیح دستها بطوریکه به ۵ نقطه کور شامل؛ میان انگشتان، زیر ناخنها، مچها، پشت دست و گودی کف دست توجه شود را راههای پیشگیری از ابتلا به بیماریها منتقله از آب و غذا برشمرد.
وی میگوید: اگر فردی به ویژه کودکان زیر ۵ سال و افراد کهنسال یا دارای بیماریهای مزمن قلبی عروقی به اسهال مبتلا شدند، باید به پزشک مراجعه کرده و از خوددرمانی پرهیز کنند.
به گفته دکتر بختیاری نیا؛ درصورتیکه بیمار مبتلا به اسهال پس از مراجعه به پزشک و درمان، بهبود نیافت و دچار علائمی از جمله؛ افزایش دفعات مدفوع آبکی، ناتوانی در خوردن و آشامیدن، تشنگی بسیار زیاد، استفراغهای مکرر، تب و وجود خون در مدفوع و کاهش سطح هوشیاری شد، مجدد باید به پزشک مراجعه کرد.
وی با تاکید بر جبران آب و املاح از دست رفته در بیماران، افزود: استفاده از پودر ORS و تجویز مایعهای خانگی مانند آب سیب رقیق شده طبیعی بدون اضافه کردن شکر و آب موز توصیه میشود.