عضو هیئت مدیره مرغداران گوشتی گفت: با روال کنونی تولید و تلاش برای تأمین نهاده ها، قیمت مرغ ارزانتر می شود، اما همچنان قیمت تمام شده مرغ بیشتر از قیمت تعیین شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ آقای عطاالله حسن زاده عضو هیئت مدیره مرغداران گوشتی در برنامه صبح و گفتگو از شبکه رادیویی گفت و گو درباره تعیین قیمت مرغ و مشکلات تولیدکنندگان مرغ در کشور گفتگو کرد.
مشروح این برنامه را در ادامه می بینید:
مجری: خیلی وقتها قیمت مرغ تعیین شده از طرف سازمان حمایت قیمتی نبود که عرضه میشود این بحثها خیلی وقتها به خاطر نوع عرضه و تقاضا این قیمت حتی پایینتر هم بود و موجب اعتراض مرغداران هم شد که این قیمت قیمت تمام شده نیست و میتواند به ضرر فعالیت و صنعت مرغداری کشور باشد. بفرمایید براساس قوانین جاری و قوانین موجود، قرار است قیمت مرغ کاهش پیدا کند یا خیر؟
آقای عطااله حسن زاده: ما بارها گفتیم که هم مسئولان هم متصدیان امور و هم شنوندگان عزیز ما ظرفیت ایجاد کردیم درکشور به میزان سه میلیون تن میانگین مصرف ما در کشور از دو میلیون و ۴۰۰ هزار تن نهایت تا دو میلیون و ۶۰۰ هزار تن پس این ظرفیت را ایجاد کردیم. بحث صادرات است که متاسفانه به رغم تلاش و پیگیریهایی که انجام میدهیم به علت همین نوسانات متاسفانه دربحث صادرات به علت دستورالعملهایی که صادر میکنند سهمی نداریم. پس این امکانات را ما ایجاد کردیم کماکان اگر تولید آسیب نبیند پایدار باشد دریک مسیر سینوسی قرار نگیریم قطعا ما همیشه سعی کردیم محصولات مان یا پایینتر از قیمت تمام شده یا برابر با قیمت تمام شده یا حداقل با سه درصد چهار درصد سود تولید شود.
بعد از حذف ارز ترجیحی به رغم تلاش و پیگیریهایی که تولید کنندگان انجام دادندو تولید بسیار خوبی هم انجام دادند متاسفانه حمایتهای لازم پشتوانه اصلی ما نبود که ما بتوانیم این توزیع را پایدار نگه داریم. چون واقعا هم بخش گوشتی و هم بخش مولدمان که همان مرغ مادر است آسیب جدی دیدند.
بهمن و اسفند پارسال یک مقدار تولید را کنترلکردیم به علت بعضی از حرکتهایی که انجام شد میزان جوجه ریزی که ما درخواست ما کرده بودیم یعنی از صد میلیون تا ۱۱۰ میلیون قطعه در اسفند، کاهش جوجه ریزی داشتیم که الان اثرات آن را میبینیم، اما اصل قضیه به قیمت تمام شده بر میگردد.
سوال: الان نهادهها به چه وضعیتی به دست شما میرسد؟
حسن زاده: آخرین قیمتهایی که من داشتم میانگین قیمت در فروردین تا ۲۶ ام، قیمت مرغ زنده میانگین ۴۶ هزار تومان، قیمت جوجه یک روزه هم بیست هزار تومان، میانگین هم تقریبا ۲۰ هزار تومان بود.
آقای حسن زاده: کارگروه برنامه ریزی براساس میانگین مصرفی که ما داریم تقریبا ده درصد بالای میانگین مصرف شاید عوامل پیش بینی نشده قابل پیش بینی نباشد این را ما تاکید داشتیم که حداقل ۱۱۵ میلیون جوجه ریزی داشته باشیم که خوشبختانه توی فروردین ماه جوجه ریزی ما به ۱۰۵ میلیون و توی اردیبهشت ماه به ۱۱۵ میلیون رسید .
مجری: آیا قیمت هم کاهش پیدا میکند؟
آقای حسن زاده: بالاخره تولیدکننده باید منافع اش را ببیند اگر من تولید کننده نتوانم به عنوان یک بنگاه اقتصادی حداقل سود خودم را تامین کنم توان من میآید پایین ریسک این کار بسیار بالا هست.
امروز هزینه تمام شده هر قطعه مرغ ما در حدود ۱۵۰ هزار تومان است بدون پشتوانه امنیت بازار، بدون امنیت تولید بدون امنیت فروش من ریسک پذیری صنعت بسیار بالا است. حداقل خدمات دولت را در بحث بیمهای باید داشته باشیم که اگر فردا به هر علتی دچار چالش شویم که ده درصد تلفات داشته باشم، ده درصد خسارت داشته باشم، مثلا یک واحد ۲۰ هزار تایی از ۲۰۰ میلیون تومان برویم تا یک میلیارد دو میلیارد تومان. این در توان تولید خارج است تمام تلاش ما این است که حداقل قیمتی که دوستان در بازار مصرف لحاظ میکنند به عنوان قیمت مصوب این حداقل قیمت است. یعنی دولتمردان، معاونتهای تخصصی، سازمان حمایت از تولید و مصرف، همه اینها را داریم بالاخره تجربه ۲۵ ساله داریم، چانه زنی میکنیم آخرین قیمتی را که تولید بتواند روی پایش بایستد قیمت گذاری می کنند.
سوال: به قیمت مصوب (۶۳ هزار تومان) میرسیم یا نه؟
آقای حسن زاده: قیمت مصوب که باید تغییر بکند همه میدانند الان قیمتی که اعلام همه میدانند که امروز هزینه تمام شده قیمت مرغ زنده در مرغداری ۵۳ هزار تومان است چگونه ما میتوانیم بگوییم الان قیمت مصوب ۴۴ هزار تومان کیلویی پنج شش هزار تومان مرغدار بخواهد از جیب بدهد؟ این قیمت مصوب ما شهریور سال ۱۴۰۱ است به رغم پیگیری که کردیم بیست هزار تومان هر کیلو دان یک کیلو و ۹۰۰ گوشت باید بگیریم اگر مرغداری بتواند با تکنولوژی و با مدیریت صحیح بتواند راندمانش را برساند مثلا به یک و هفت و یک و هشت.
مجری: آیا قیمت کاهش پیدا میکند یا نه به عنوان نتیجه گیری؟
آقای حسن زاده: با قیمتی که الان در بازار داریم و روال تولید، قطعا کاهش پیدا میکند.
اما در زمینه تعیین قیمت مصوب، پیشنهادات خودمان را دادیم، دوستان هم گزارش لازم را از هزینه تمام شده گرفتند که اوایل سال را ما بتوانیم براساس دادههای مولفههای تولید، قیمت مصوبی را اعلام کنند که برای تولید به صرفه باشد و بتوانیم تولید را ادامه دهیم.