فساد مالی که در پاراگوئه به شدت مزمن است، مبارزات انتخابات ریاست جمهوری ۳۰ آوریل را به شدت تحت تاثیر قرار داده و باعث انزجار عمومی شده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از آسونسیون، وزارت امور خارجه آمریکا رئیس جمهور سابق هوراسیو کارتس (از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸) را «به شدت فاسد» خوانده و تحریم کرده است. اوراسیو کارتس، یک سرمایه دار ۶۶ ساله صنعت تنباکو، اکنون رئیس حزب کلرادو است، حزبی که مدت ۷۶ سال (به جز در سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲) در پاراگوئه در راس قدرت است. او حامی اصلی سانتیاگو پنیا، نامزد این حزب در انتخابات ریاست جمهوری است.
رئیس جمهور سابق پاراگوئه علاوه بر ممنوعیت ورود به خاک آمریکا از ژوئیه ۲۰۲۲، از سوی دفتر کنترل سرمایههای خارجی آمریکا (وابسته به وزارت خزانه داری) تحریم شده و شرکتهای وی حق معامله با شرکتهای آمریکای شمالی را ندارند. اینجاست که برای مبارزات انتخاباتی سانتیاگو پنیا، اقتصاددان ۴۴ سالهای که در تلاش برای دریافت وام و منابع مالی است، مشکل ایجاد میشود.
خرالدو سوریا، یکی از مسئولان این حزب میگوید: «ما بودجه لازم برای رویارویی با روز موعود را نداریم. پنج بانک قبلا این اعتبارها را رد کرده اند. اگر این پول را نداشته باشیم، چگونه میتوانیم (از نامزدی سانتیاگو پنیا) حمایت کنیم.»
او که روابط چندان خوبی با اوراسیو کارتس ندارد، خواهان استعفای اوست. زیرا حزب کلرادو که به طور مرتب با انتخابات سراسری روبرو بوده است، این بار در جریان انتخابات درون حزبی بین جناح رئیس جمهور فعلی ماریو ابدو بنیتز و جناح اوراسیو کارتس که هر کدام از یک نامزد جداگانه حمایت میکردند، دچار اختلاف شد.
همچنین، برای نخستین بار پس از مدت ها، جناح مخالف دولت احساس میکند که با نامزدی افراین آلگره، وکیل میانه روی ۶۰ ساله در راس ائتلاف هماهنگی ملی که پیش از این دو بار برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد شده است، زمان پیروزی آنها فرا رسیده است.
نظرسنجیهای اخیر، چشمانداز نامشخصی را با «برابری فنی» بین دو رقیب اصلی و حتی یک برتری نسبی برای افراین آلگره (با کسب حدود ۳۸-۳۶ درصد از آرا) ترسیم میکند. در این نظرسنجیها هر دو نامزد آرای بیشتری از سه نامزد دیگر -پایو کوبا نامزد مستقل «ضد سیستم» (حدود ۱۰ درصد)، اکلیدس آسودوی سوسیالیست (شش درصد)، و ستاره سابق تیم ملی فوتبال خوسه لوئیس چیلاورت (دو درصد) - به دست آورده اند. انتخابات ریاست جمهوری پاراگوئه در یک دور برگزار خواهد شد.
علاوه بر فساد مالی در این کشور، اتهامات آمریکاییها مبنی بر ارتباط اوراسیو کارتس با حزب الله لبنان، به طور غیرمستقیم نامزدی سانتیاگو پنیا از حزب حاکم را تحت فشار قرار میدهد هر چند که او آن را رد میکند.
سانتیاگو پنیا اخیرا پس از دیدار با مارک اوستفیلد، سفیر آمریکا در آسونسیون، اطمینان داد که آمریکا بر روند انتخابات نظارت خواهد داشت و با هر کسی که ۳۰ آوریل انتخاب شود همکاری خواهد کرد.
حامیان او مداخله «امپریالیست» در انتخابات را محکوم کردند. خوان کارلوس گالاورنا، سناتور حزب کلرادو، این مسئله را «تجاوز آشکار و گستاخانه بدون مرزهای اخلاقی» خواند و یامیل اسگایب، یک نامزد پارلمان خواستار اخراج سفیر آمریکا شد.
برای کشوری که به طور سنتی متحد آمریکاست و در سال ۲۰۱۸ با پیروی از دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین آمریکا، سفارت خود را از تل آویو به اورشلیم منتقل کرد (اقدام کارتس که جانشین او آن را لغو کرد)، فضایی عجیب ایجاد شده است.
پاراگوئه در فهرست شاخص ادراک فساد سازمان غیردولتی شفافیت بین المللی در رتبه ۱۳۷ از ۱۸۰ قرار دارد - متحدان را نگران و چهار میلیون و ۸۰۰ هزار رای دهنده (از هفت و نیم میلیون پاراگوئه ای) را خسته کره است.
همچنین در سال ۲۰۲۲ آمریکا تحریمهایی را علیه هوگو ولاسکوز، معاون رئیسجمهور این کشور اعمال کرد که عملاً مانع از ورود او به انتخابات ریاستجمهوری شد. ۶۸ درصد مردم این کشور فساد مالی را مهمترین مشکل کشورشان میدانند. کشوری که یازده ماه پیش با ترور یک دادستان بلندپایه بخش مبارزه با پولشویی متزلزل شد.