بیماری آلزایمر (AD)، یک اختلال شایع نورودژنراتیو در میان سالمندان و بدون درمان موثر است و شناسایی عوامل خطر را که میتوانند برای به تاخیر انداختن شروع بیماری آلزایمر اصلاح شوند، سخت میکند.
علاوه بر این، کارآزماییهای تصادفی و کنترل شده، حفاظت محدودی را که اسیدهای چرب امگا ۳ در برابر بیماری آلزایمر و اختلالات شناختی ارائه میکنند، گزارش کرده اند. علاوه بر این، مطالعاتی که تعاملات بین آپولیپوپروتئین E (APOE ε۴) و امگا ۳ را ارزیابی میکنند، یافتههای متناقضی را گزارش کرده اند. مطالعه حاضر بررسی کرد که آیا مصرف امگا ۳ از بیماری آلزایمر، زوال شناختی یا زوال عقل جلوگیری میکند یا خیر.
نتایج این مطالعات نشان داد: افراد مبتلا به بیماری آلزایمر تمایل به حامل آپولیپوپروتئین E را نشان دادند. مصرف کنندگان طولانی مدت امگا ۳ کاهش ۶۴ درصدی در خطر بیماری آلزایمر را نشان دادند. شواهد نشان داد: دریافت امگا ۳ در رژیم غذایی میتواند از آسیب شناختی یا زوال عقل به هر علتی تا ۲۰ درصد جلوگیری کند.
تجزیه و تحلیل دوز مناسب نشان داد که مصرف هر ۰٫۱۰ گرم در روز مصرف ایکوزاپنتانوئیک اسید EPA و DHA خطر آسیب شناختی را به ترتیب ۱۰ تا ۸ درصد کاهش میدهد.
مصرف رژیم غذایی حاوی امگا ۳ خطر زوال عقل و بیماری آلزایمر را به ترتیب ۲۷ و ۲۴ درصد کاهش داد. همچنین این ماده خطر زوال شناختی در بین افراد مسن ۶۵ سال و بالاتر به طور قابل توجهی و تا ۲۳ درصد کاهش داد.
محققان در انتها یادآور شدند، به طور کلی، یافتههای مطالعه نشان داد: استفاده از اسیدهای چرب اشباع نشده امگا ۳، با اثرات تعدیل کننده احتمالی آپولیپوپروتئین E، به روشی وابسته به دوز، به ویژه در میان مصرف کنندگان طولانی مدت، به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش میدهد.
شرح کامل این مطالعه در مجله تخصصی Clinical Nutrition منتشر شده است.