براساس مصوبه هیئت وزیران در سال ۱۳۶۲ روز ۲۳ فروردین روز دندانپزشک و هفته آخر فروردین ماه هفته دندانپزشکی نامگذاری شد.
در این روز تلاش همه جانبهای از طرف جامعه دندان پزشکی ایران با همکاری صدا و سیما و سه وزارت خانه (آموزش و پرورش، دفاع، کار و امور اجتماعی) برای شناساندن و گسترس بهداشت دهان در سطح جامعه و بهخصوص مدارس سراسر کشور صورت میگرفت.
استقبال مخاطبین از این حرکت موجب شد از سال سوم، روز دندانپزشکی به هفته دندانپزشکی تبدیل شود.
روز جهانی داندانپزشک
در کشورهای مختلف روزهای متفاوتی بعنوان روز دندانپزشک تعیین شده است. در آمریکا ۶ مارس «روز دندانپزشک» و ماه فوریه، ماه «بهداشت دهان و دندان کودکان» است.
انجمن دندانپزشکی آمریکا و فدراسیون بین المللی دندانپزشکی FDI، روز ۱۲ سپتامبر را به عنوان «روز جهانی بهداشت دهان و دندان» انتخاب کرده اند و روز ۹ فوریه نیز بعنوان روز جهانی دندانپزشک نام گذاری شده است.
تاریخچه دندانپزشکی در ایران
دو دندانپزشک دیگر تهران قدیم نیز اهل کشور سوئیس و ترکیه بودند.
پس از تاسیس دانشگاه تهران در سال ۱۳۱۶، دندانپزشکان به صورت مجزا در آن تحصیل نمیکردند بلکه درمان بیماریهای دهان و دندان بهعنوان واحدی جداگانه به پزشکان تدریس میشد.
تاریخچه روز دندانپزشک:
از سال ۱۳۴۳، روز ۲۴ دیماه، سالروز تأسیس جامعه دندانپزشکی ایران به نام «روز دندانپزشکی» نامیده و در تقویمهای آن زمان منعکس شد. در این روز تلاش همه جانبهای از طرف جامعه دندان پزشکی ایران با همکاری صدا و سیما و سه وزارت خانه (آموزش و پرورش، دفاع، کار و امور اجتماعی) برای شناساندن و گسترس بهداشت دهان در سطح جامعه و بهخصوص مدارس سراسر کشور صورت میگرفت.
استقبال مخاطبین از این حرکت موجب شد از سال سوم، روز دندانپزشکی به هفته دندانپزشکی تبدیل شود. در این هفته دندانپزشکان و دانشجویان، در یک حرکت خودجوش، علیرغم سرمای روزهای پایانی دیماه، به مدارس میرفتند و ضمن معاینه دهان کودکان به آنها آموزش بهداشت دهان میدادند. شرکتها و تولیدکنندگان لوازم بهداشتی دهان نیز با اهدای مسواک و خمیردندان از این حرکت حمایت میکردند. این جنبش علمی- بهداشتی طی سالها تأثیر به سزایی در اذهان عمومی گذاشت.
نامگذاری 23فروردین بعد از انقلاب به پیشنهاد جامعه اسلامی دندانپزشکی
در این قانون، مجلس، وزارت بهداشت و درمان را موظف کرد که داوطلبانی را برای تربیت در این دوره، جذب کند و پس از دادن آموزشهای لازم، با مدرک فوق دیپلم، آنان را در مناطق محروم به خدمت گمارد تا از این طریق، ضمن ارائه خدمات اولیه، از شیوع بیماریهای دهان و دندان جلوگیری کنند و اصل پیشگیری را مورد نظر قرار دهند.
تفاوت دندانپزشک و دندانساز:
شاید شما هم شنیدهاید که برخی افراد میگویند برای عصبکشی دندان به مطب دندانسازی رفته بودم در حالی که این اصطلاح کاملا اشتباه است دندانپزشکی و دندانسازی دو حرفه متفاوت هستند.
اولین دانشکده دندانپزشکی در سال ۱۳۳۵ در دانشگاه تهران دایر شد و دندانپزشکان قدیمیتری که میشناسید، نخستین دانشجویانی بودند که از این دانشکده فارغالتحصیل شدند.
تحصیلات و مسئولیت دندانپزشک:
دندانپزشک فردی است که پس از گذراندن شش سال دوره عمومی دندانپزشکی و ارائه پایاننامه، از دانشکده دندانپزشکی فارغالتحصیل شده و با مدرک دکترای دندانپزشکی کلیه خدمات عمومی دندانپزشکی را ارائه میکند.
یک دندانپزشک میتواند دندانهای شما را ترمیم کند، دندان های تان را عصبکشی کند، ارتودنسی متحرک و ثابت انجام دهد و دندانهایتان را مرتب کند، به درمان بیماریهای لثه شما اقدام کند و انواع دندانهای متحرک کامل و تکهای (پارسیل) و روکشها را برای دندانهایتان بسازد. دندانپزشکان اجازه جراحیهای در محدوده دهان و لثه را نیز دارند.
دندانساز:
دندانسازان معمولا افرادی هستند که دندانسازی را بهصورت تجربی فراگرفتهاند. شما تابلوهایی با این عنوان در سطح شهرها مشاهده میکنید. این افراد دارای تحصیلات علمی و دانشگاهی نیستند بلکه به صورت تجربه و آزمون و خطا برخی از اقدامات دندانپزشکی را زیرنظر افراد همصنف خود آموختهاند.
این افراد اجازه نصب تابلوی مطب را ندارند و فقط میتوانند کلمه دفتر کار را روی تابلوی خود بنویسند. مطابق قانون، این افراد فقط مجاز به ساخت دندان مصنوعی متحرک، پرکردن پوسیدگیهای سطحی و جرمگیری دندانها هستند.
برگزاری جشن روز دندان پزشک:
هر ساله ۲۳ فروردین به مناسبت روز دندانپزشک در محافل دانشگاهی و علمی جشنهایی با حضور کارشناسان و متولیان بهداشت دهان و دندان برگزار میشود و برنامهها و طرحهای این حوزه معرفی و تجلیل میشوند. همچنین در این مراسم درباره روند پیشرفت دندانپزشکی در کشور و اهداف آینده نیز سخنرانی میشود. در واقع هدف اصلی روز دندانپزشک؛ شناساندن دقیقتر دندانپزشکی به تمام اقشار جامعه و آموزش اصول اولیه بهداشت دهان و دندان به مردم است.
آیا رشته دندان پزشکی طرح اجباری دارد؟
دانشجویان رشته دندانپزشکی مانند ۱۱ رشته پزشکی دیگر باید طرح ۱۸ ماهه اجباری بگذرانند که در این دوره به نوبت به شهرهایی که باید خدمت رسانی کنند اعزام میشوند.
کمبود دندانپزشک در کشور
از سویی کمبود سرانه دندانپزشک موجب محرومیت بسیاری از شهروندان در دسترسی به خدمات دندانپزشکی شده است. محرومیتی که تبعات سنگینی همچون پوسیدگی دندان یا حتی ازدستدادن دندان را بهدنبال دارد. استاندارد جهانی سرانه دندانپزشک به جمعیت، بیش از دوبرابر این عدد در ایران است. از سوی دیگر تراکم دندانپزشکان در تهران متوسط ۶ برابر شهرستانهاست و این به معنای تراکم نامتوازن دندانپزشکان در سطح کشور است.
بیشتر بخوانید:بومی سازی کامپوزیت دندان ازجنس نانوذرات
انحصار و گرانی خدمات دندانپزشکی، در توزیع دندانپزشک در سطح کشور نیز تناسب و عدالت رعایت نشده است. همه اینها باعث میشود بسیاری از اعضای جامعه در شرایط اقتصادی کنونی، درصورت نیاز به خدمات دندانپزشکی، با تنگناهای بسیاری مواجه شوند.
براساس پژوهش مرکز تحقیقات پیشگیری پوسیدگی دندان دانشگاه علوم پزشکی تهران «هر فرد بزرگسال باید ۲۸ دندان سالم داشته باشد، اما هر ایرانی ۴۰ساله بهطور متوسط، حدود ۲۱ یا ۲۲ دندان سالم دارد.»
درآمد دندانپزشکی در ایران
این رشته هم مثل پزشکی درآمد بسیار بالایی دارد. در حال حاضر یک دندان پزشک به راحتی میتواند بین ۵ تا ۱۰۰ میلیون تومان در ماه درآمد داشته باشد.
فیلم توصیه های دکتر فاضل متخصص دندانپزشکی
منابع: بیتوته، تحلیلک، فسفر، فرهیختگان، ایران تحصیل