محققان میگویند در مطالعهای جدید دریافتهاند که دور هسته زمین لایهای نازک، اما متراکم وجود دارد که پیشتر شناخته نشده بود.
به گزارش ساینسالرت، گروهی از محققان به رهبری «سامانتا هانسن» از دانشگاه آلاباما، از ۱۵ ایستگاه نظارتی در یخهای جنوبگان استفاده کردهاند تا از امواج مربوط به زلزلههای سه سال اخیر یک نقشه جدید بسازند. نحوه حرکت این امواج و واکنش آنها به سطوح مختلف، ترکیبات مواد درون زمین را نشان میدهد. چون امواج صوتی در این ناحیه آهستهتر حرکت میکنند، به آنها مناطق بسیار کمشتاب (ULVZ) گفته میشود.
«ادوارد گارنرو» از دانشگاه ایالتی آریزونا میگوید: «سامانه تصویربرداری باکیفیت ما با تحلیل [هزاران]فایل لرزهنگاری از جنوبگان، موادی غیرعادی را در هر نقطه از CMB [= مرز هسته-گوشته] که بررسی کردیم، نشان داد. ضخامت مواد در آنجا از چند کیلومتر تا چند ده کیلومتر متغیر بود. این یعنی ما شاهد وجود کوهستانهایی روی هسته هستیم که در برخی نقاط ارتفاعشان به پنجبرابر کوه اورست میرسد.»
به گفته پژوهشگران، این مناطق بسیار کمشتاب بهاحتمالزیاد پوسته اقیانوسی هستند که در طول میلیونها سال دفن شدهاند. اگرچه این پوستهها به مناطق فرورانش در سطح زمین نزدیک نیستند، اما شبیهسازیها نشان میدهند که چگونه جریانهای انتقال گرما میتوانند این پوستهها را به موقعیت فعلی خود رسانده باشند.
درحالحاضر نمیتوان نوع این سنگها و حرکاتشان را از روی حرکات امواج لرزهنگاری مشخص کرد و محققان گزینههای مختلفی را در نظر دارند؛ اما نظریه دفنشدن کف اقیانوس ظاهراً محتملترین توضیح برای مناطق ULVZ است. همچنین گفته میشود که این پوسته اقیانوسی میتواند دور کل هسته زمین کشیده شده باشد، اما با توجه به ضخامت پایین این لایه، نمیتوان با اطمینان دراینباره اظهارنظر کرد.
درنتیجه باید تحقیقات بیشتری صورت بگیرد تا بتوانیم تصویر بهتری نسبت به این ساختارهای درونی زمین داشته باشیم. نتایج مطالعه حاضر در مجله Science Advances منتشر شده است.