خانواده و دوستیهای نزدیک با وجود همه شادیهایی که به ارمغان میآورند، اغلب شامل درگیری، خیانت، پشیمانی و رنجش میشوند که یادآور این واقعیت است که افراد نزدیک به ما اغلب بیشترین صدمه را به ما میزنند.
به گفته کارشناسان، در طول زندگی، اجتناب از آزار، ناراحتی یا درگیری با افرادی که دوستشان داریم، دشوار است. این بخشی اجتناب ناپذیر از اکثر زندگیها است و یادگیری نحوه مذاکره با آن هدف مفیدتر و واقعیتر از اجتناب از آن است.
محققان توضیح میدهند: اولین قدم درک این است که چه چیزی تعارض رابطه را دشوار میکند و رویکردهای متفاوتی که افراد نسبت به آن دارند.
در یک پژوهش جدید، روان شناسان کانادایی جودی مکینن (Judy Makinen) و سوزان جانسون (Susan Johnson) از اصطلاح آسیبهای دلبستگی برای توصیف انواع زخمهایی استفاده کرده اند که توسط نزدیکترین افراد به ما زده شده که شامل ترک شدن، خیانت یا بدرفتاری میشود.
به گفته پژوهشگران، این زخمها به شدت دردناک هستند، زیرا ایمنی، اعتماد یا وفاداری افراد را زیر سوال میبرند.
این زخمها واکنشهای عاطفی و رفتاری بی شماری از جمله پرخاشگری، رنجش، ترس، اجتناب و بی میلی به بخشش را تحریک میکنند. این پاسخها به عنوان واکنش محافظت از خود تکامل یافته و ریشه در تاریخچه و شخصیت شخصی ما دارند.
مکینن توضیح میدهد: درد میتواند به طور نامحدود باقی مانده و همچنان بر زندگی ما تأثیر بگذارد. بنابراین، روانشناسان در مورد اینکه چگونه افراد التیام مییابند، از آسیب عبور کرده و فقط به آموختهها بسنده میکنند که از این رابطه چه چیزی یاد گرفته اید، چراکه این موضوع باعث رشد میشود.
دیوید دبلیو جانسون (David W. Johnson) روانشناس اجتماعی استدلال کرد که پاسخها و راهبردهای ما در حل تعارض شامل تلاشی برای متعادل کردن نگرانیهای خودمان با نگرانیهای سایر افراد درگیر است. در ادامه جانسون پنج سبک یا رویکرد اصلی را برای این اقدام متعادل بیان کرد.
او افراد را به حیوانات با خصوصیات متفاوت تشبیه میکند. به گفته او، پس از شکست لاک پشتها میکشند و هم اهداف خود و هم رابطه را رها میکنند. کوسهها رفتاری تهاجمی و قدرتمند دارند و به هر قیمتی از اهداف خود محافظت میکنند.
خرسهای عروسکی به دنبال حفظ صلح و آرامش هستند و اهداف خود را به طور کامل حذف میکنند. روباهها سبک سازشکارانهای را اتخاذ میکنند و نگران فداکاریهایی هستند که از هر دو طرف انجام میشود و راهحل را امتیاز میدانند.
جغدها سبکی را اتخاذ میکنند که تعارض را مشکلی میداند که باید حل شود بنابراین، آماده حل آن از طریق هر راه حلی هستند که هر دو طرف مسیری را برای دستیابی به اهدافشان و حفظ رابطه ارائه میدهند.
به گفته دانشمندان، یافتههای تحقیقات نشان داده است که سبکهای حل تعارض ما با شخصیت و تاریخچه دلبستگی ما مرتبط است. به عنوان مثال، افرادی که تجربیات اولیه دلبستگی به آنها آموخته است که احساسات آنها بی اهمیت هستند، ممکن است به احتمال بیشتری سبکهای مدیریت تعارض را توسعه دهند که به طور غریزی نیازهای آنها را به حداقل برساند و به روش خرس عروسکی عمل کنند.
موارد ذکر شده گویای این موضوع است که همه انسانها خطاپذیر هستند. محققان توصیه میکنند که دست از رقابت بر سر اینکه چه کسی بیشتر زیان دیده بردارید، همدلی را پیشه کرده و مسئولیت رنج خود را حتی در تلخترین حالت، بپذیرید.