جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، به منظور گرامیداشت بیست و پنجمین سالگرد پیمان صلح "جمعه نیک" سه شنبه شب به ایرلند شمالی سفر میکند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از لندن، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، به منظور گرامیداشت بیست و پنجمین سالگرد پیمان صلح "جمعه نیک" سه شنبه شب به ایرلند شمالی سفر می کند.
رئیس جمهور آمریکا در این سفر، میهمان ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا خواهد بود. پیمان "جمعه نیک" که ۱۰ آوریل ۱۹۹۸ امضا شد، به خشونتها و خونریزیها در ایرلند شمالی پایان داد.
ایرلند شمالی که به همراه انگلیس، ولز و اسکاتلند انگلستان یا بریتانیا را تشکیل میدهند از دهه ۱۹۶۰ میلادی صحنه درگیریها میان جمهوری خواهان کاتولیک که خواهان اتحاد با جمهوری ایرلند بودند و سلطنت طلبان پروتستان که خواهان ادامه اتحاد به بریتانیا و بودن زیر چتر نظام سلطنتی انگلیس بودند، جریان داشت که هنوز هم کاملا از بین نرفته و همچون آتشی زیر خاکستر است که هر از گاهی شعله ور میشود.
برگزاری همه پرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، موسوم به برگزیت، دشمنیهای قدیمی را در این منطقه زنده کرد، زیرا بیشتر مردم ایرلند شمالی در همه پرسی برگزیت به ماندن در اتحادیه اروپا رای دادند و با جدایی از اتحادیه اروپا مخالفت خود را پای صندوقهای رای اعلام کردند این در حالی است که مخالفان اتحادیه اروپا که سلطنت طلب و پروتستانند، به خروج از اتحادیه اروپا رای دادند. اکنون نیز حزب اتحادگرای دموکراتیک، بزرگترین حزب ایرلندی هوادار برگزیت، که با توافق تجاری دوره پسابرگزیت با ایرلند شمالی، مخالف است، مانع تشکیل دولت محلی در ایرلند شمالی شده است.
شرایط به نفع جمهوری خواهان و هواداران پیوستن ایرلند شمالی به بخش جنوبی ایرلند که پس از سالها مبارزه با دولت بریتانیا به استقلال رسیدند و جمهوری ایرلند را تشکیل داد در حال تغییر است به گونهای که حزب حامی جمهوری (شین فن) در این منطقه پس از ۱۰۲ سال توانست بیشترین آرا را کسب کند.
در آستانه سفر جو بایدن به ایرلند شمالی، سازمان اطلاعات داخلی بریتانیا، موسوم به امآی۵ ماه گذشته سطح هشدار تهدیدهای تروریستی را در ایرلند شمالی، به "شدید" افزایش داد که به معنای محتمل بودن حملات تروریستی در این منطقه از بریتانیاست. آمریکا در انعقاد این پیمان سهم داشت و، چون بر سیاست ایرلند شمالی موثر است، تلاش میکند تا این پیمان را از مشکلات ناشی از برگزیت حفظ کند. رئیس جمهور آمریکا مانند چندین رئیس جمهورپیشین دیگر این کشور ریشه ایرلندی دارند، جوبایدن نیز از طرف مادری، ریشه ایرلندی دارد و قرار است از دوبلین، پایتخت جمهوری ایرلند نیز بازدید کند.
بریتانیا یا انگلستان از چهار بخش انگلیس، اسکاتلند، ایرلند شمالی و ولز تشکیل شده است.
ایرلند شمالی از طریق جمهوری ایرلند، تنها راه زمینی انگلیس با اتحادیه نیز هست.