امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، از کشورهای اروپایی خواست درباره تایوان از آمریکا و چین پیروی نکنند.
رئیس جمهوری فرانسه در این مصاحبه گفته است بدترین چیز این است که فکر کنیم ما اروپاییها درباره مسئله تایوان باید دنباله رو دیگر قدرتها باشیم و در واقع خود را با ضرب آهنگ آمریکاییها یا با واکنش افراطی چینها سازگار کنیم.
مکرون که این سخنان را قبل از آغاز رزمایشها و مانورهای نظامی چین در اطراف تایوان بیان کرده است خاطر نشان کرد که کشورهای اروپایی درباره موضوع تایوان به طور کلی باید بیدار شوند. توضیح بیشتر آنکه، اولویت ما نباید سازگار کردن خود با دستور کار دیگر قدرتها در تمام مناطق جهان باشد.
وی افزود چه لزومی دارد ما دنباله رو سیاست دیگران باشیم ما باید خودمان به عنوان یک قدرت مهم در جهان قطب سومی را تشکیل دهیم.
مکرون در سفر خود به چین درباره مسئله تایوان با شی جینپینگ، رئیس جمهوری چین، گفتگو کرد.
پکن که تایوان را یک استان خود میداند، با هرگونه تماس رسمی بین تایپه و دولتهای خارجی مخالف است. این شامل دیدار روز چهارشنبه در کالیفرنیا بین تسای اینگ ون، رئیس جمهوری تایوان و کوین مک کارتی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز شد که خشم رهبران چین را برانگیخت و باعث رزمایشها و مانورهای نظامی سه روزه شد.
به گزارش الیزه، روز جمعه، مکالمه فشرده و صریح بین مکرون و شی درباره مسئله تایوان شکل گرفت. رئیس جمهوری فرانسه درباره انباشت تنش در این منطقه از جهان به رئیس جمهوری چین هشدار داده بود که ممکن است منجر به حادثه دیگری شود.
مکرون با دفاع از اینکه استقلال راهبردی باید در اولویت تلاشهای اروپا باشد درباره سرعت گرفتن تنشهای جهان دوقطبی با حضور چین و آمریکا هشدار داد و گفت ممکن است که ما دیگر زمان و امکانات کافی برای تامین مالی این سیاست یعنی راهبرد مستقلی که مختص خود اروپا در خصوص مسائل مختلف در جهان باشد نداشته باشیم. در این حالت ما باید برده و رعیت دیگر قطبها باشیم در صورتی که اگر درست عمل کرده بودیم میتوانستیم اکنون به عنوان قطب سوم در جهان خود را نشان دهیم.
مکرون ادامه داد تناقض این است که درست زمانی که ما عناصر لازم برای ایجاد استقلال راهبرد اروپایی در خصوص مسائل مختلف را بنا مینهیم به علت نوعی بازتاب وحشت، باید پیرو و دنباله رو سیاستهای آمریکا باشیم.
رئیس دولت فرانسه همچنین از اینکه اتحادیه اروپا دست کم در نبرد ایدئولوژیک در خصوص داشتن سیاستی مستقل پیروز شده است ابراز خرسندی کرد و گفت پنج سال پیش ما گفتیم که فرمانروایی اروپا وجود ندارد. اکنون نیز میگویم برای رسیدن به این هدف باید صنعت دفاعی اروپا تقویت شود و تلاشها برای استفاده از انرژی هستهای و انرژیهای برگشت پذیر و پاک بیشتر شود.
چین، جزیره تایوان با ۲۳ میلیون نفر جمعیت را یکی از استانهای خود میداند که پس از پایان جنگ داخلی در سال ۱۹۴۹ هنوز موفق به بازگرداندن آن به سرزمین اصلی خود نشده است. چین دولت و حکومت حاکم بر تایوان را غیرقانونی خوانده، خواهان بازگشت این سرزمین به خاک اصلی چین است و حتی آمادگی خود را برای استفاده از زور در صورت لزوم اعلام کرده است. اختلافات این دو دولت بر وضعیت سیاسی تایوان سایه افکنده و هر گونه تلاشی برای اعلام استقلال تایوان با تهدید نظامی پکن مواجه میشود. چین از برقراری روابط دیپلماتیک با کشورهایی که تایوان را به رسمیت بشناسند خودداری میکند و اعلام کرده است کشورهای جهان باید بین تایوان و چین، یکی را برای داشتن رابطه سیاسی انتخاب کنند. نتیجه آنکه تایوان که یکی از بزرگترین اقتصادهای آسیا و دنیاست اکنون روابط تنش آلودی با جمهوری خلق چین دارد و در سطح جهانی نیز فقط با کشورهای معدودی روابط رسمی سیاسی و دیپلماتیک دارد.
با توجه به این سیاست پکن، واشنگتن از سال ۱۹۷۹ پکن را به رسمیت شناخته است، اما همچنان قویترین متحد و تامین کننده اصلی تسلیحات تایوان است. حمایت از این جزیره یکی از معدود مسائلی است که دو حزب دموکرات و جمهوریخواه آمریکا همواره بر سر آن توافق دارند. در دوران تصدی تسای اینگ ون، تایوان به آمریکا نزدیکتر شده است.