مزاج طبیعی کبد گرم وتر است اما به علت سبک زندگی این مزاج تغییر میکند البته میتوان با بکار بردن تدابیری از این اتفاق جلوگیری کرد.
خوشبختانه سلولهای کبدی معمولا قابلیت بازسازی و ترمیم بافت کبد را دارند. اما اگر آسیب دیدگی به جایی برسد که در این عملکرد اختلالی به وجود آید، بازسازی دیگر امکان پذیر نیست.
یکی ازنکاتی که در سلامت کبد مهم است توجه به مزاج آن است.
مزاج کبد به طور معمول گرم وتر است، اما این مزاج تحت تاثیر رژیم غذایی نامناسب و سبک زندگی نادرست تغییر میکند.
تغییر مزاج میتواند به دنبال تاثیر عواملی باشد که به صورت طبیعی اتفاق میافتند.
نظیر تغییر فصل یا افزایش سن و یا اینکه ناشی از تغذیه و عدم رعایت سبک صحیح زندگی باشد.
اگر تغییر مزاج در حدی باشد که موجب اختلال در عملکرد فرد شود؛ سوء مزاج نام دارد.
پس یک مرحله قبل از بروز سوء مزاج، تغییر مزاج است که میتواند تاثیر مثبت یا منفی بر عملکرد فرد داشته باشد.
به عنوان مثال فردی که مزاج گرم داشته وقتی وارد سن میانسالی میشود، با تاثیر از مزاج سن، به اعتدال نزدیکتر میشود
و بر عکس گاهی تغییر مزاج در جهت اختلال عملکرد فرد است.
مانند فردی با مزاج گرم که با ورود به مرحله نوجوانی، به شدت حساس و پرخاشگر خواهد شد.
اینجاست که سبک زندگی برای حفظ مزاج در محدوده سلامت نقش پررنگتری پیدا میکند.
به خصوص این روزها و با توجه به شیوع کرونا و آلودگی هوا، رعایت شرایطی که کنترلشان به دست خودمان است نظیر:
صحبت های دکتر علیرضا نیک نفس درباره مزاج کبد
عوامل موثر بر تغییر مزاج
تغذیه
خواب مناسب
ورزش
مدیریت استرس و …
اهمیت بیشتری پیدا میکنند.
اما در صورت رعایت نکردن سبک زندگی مناسب با یک تغییر مزاج بارز روبرو خواهیم بود که در جهت بروز سوء مزاج و علائم بیماری است.
تغییر مزاج ناگهانی
این نکته نیز مهم است که بدانیم گاهی تغییر مزاج ناگهانی روی میدهد.
به عنوان مثال پس از مصرف زیاد زنجبیل، که اتفاقاً مصرف آن نیز برای پیشگیری از کرونا توصیه شده بود.
در اثر افزایش حرارت مزاج کبد، علائمی نظیر:
احساس حرارت و تب،گلودرد و خارش گلو بروز میکند.
اما معمولاً تغییر مزاج تدریجی است و ما متوجه نیستیم و بعد از گذشت مدت طولانی کافی است یک اتفاق کوچک موجب بروز زنجیرهای از علائم در بدن ما شود.
مثال سادهاش برخی از در هم خوریهاست که با یکی دو بار خوردن ممکن است بدنمان واکنش خاصی نشان ندهد، اما در دراز مدت منجر به بیماری خواهد شد.
انواع سوء مزاج کبدی
سوء مزاج در اثر غذا، نوشیدنی و هوای نامناسب، الگوی نامناسب خواب و بیداری، عدم دفع به موقع مواد زاید از بدن و اضطراب و استرس ایجاد میشود.
انواع سوء مزاج کبدی در کتب طب سنتی وجود دارد که عبارتند از:
سوء مزاج گرم کبد
سوء مزاج سرد کبد
سوء مزاج خشک کبد
سوء مزاج گرمی کبد و درمان آن
با توجه به اینکه بیماری کبدی مخصوصا گرمی کبد در فصل بهار در سنین میانسالی رخ میدهد افراد باید از مصرف غذاهایی مانند سس، فست فود، سوسیس، کالباس، پفک، سیر و پیاز سرخ شده، تخم مرغ سفت پز یا شل پز، شیرینیهای ویترینی قنادیها، غذاهای فریز شده، استفاده از ادویه جات با هورمونهای غیراستاندارد و مرغ و ماهیهای پرورشی پرهیز کنند.
روشهای خانگی برای بهبود بیماری گرمی کبد
علاوه بر مراجعه به پزشک مصرف دمنوشهای خانگی مانند کاسنی به ویژه ریشه کاسنی که به دوست کبد معروف است، شاهتره، سکنجبینهای خنک، زالزالک، خارخاسک، عناب، ترشک، سماق، عرق نسترن، بیدمشک برای افراد با مزاج گرم توصیه میشود. نوشیدن دمنوشهایی مانند رازیانه، خار مریم و گل قاصدک برای کسانی که طبع سردی دارند در روند بهبود بیماری گرمی کبد موثر است.
در صورت بروز آفت و خشکی دهان در اثر ایجاد اختلالات کبدی مصرف گل بنفشه به عنوان دمنوش و مزه مزه کردن رب انار و بیرون ریختن آن بعد از چند دقیقه روشی مفید در بهبود این بیماری کبدی است. سوء مزاج سردی کبد
سوء مزاج سردی کبد و درمان آن
سوء مزاج سردی کبد یا کبد سرد در اثر رژیم غذایی نادرست، استشمام هوای نامناسب، ساعت خواب غلط، یبوست و همچنین داشتن اضطراب و استرس به وجود میآید.
با ادامه سوء مزاج سردی کبد، بدن دچار بیماریها و علائمی میشود که داشتن لبها و زبان سفید، ایجاد کم خونی، وجود بلغم زیاد در بدن، بی میلی به آب، ادرار سفید و غلیظ، اما مدفوع سفید و شل، احساس گرسنگی، در عین بی اشتهایی، ایجاد تب، طعم دهان را ترش کرده، صورت متورم، پوست را بی طراوت کرده و احساس سرما کردن از علائم آن است.
تدابیر درمانی سوء مزاج سردی کبد
بزرگترین هدف طب سنتی اصلاح مزاج افراد به سمت تعادل است. برای داشتن زندگی سالم و طبیعی و آرامش روحی، همه ما نیازمند به شناخت مزاج یا طبیعت خود هستیم. شناخت و آگاهی از مزاجها و طبایع کمک میکند تا زندگی بهتری داشته باشیم. اگر کبدتان مزاج سرد دارد برای اصلاح مزاج تدابیر زیر را بکار برید:
از ادویههای زیر استفاده کنید:
میوههای گرم مزاج مصرف کنید:
میوه های گرم مزاج مانند سیب با پوست و دانه، گلابی، طالبی، به، بادام شیرین، خربزه و انگور، خرما، آب نارگیل، آلو شیرین و... را مصرف کنید.
از مصرف گوشت گوساله خودداری کنید:
گوشت گوساله، گاو را مصرف نکنید و در صورت تمایل گوشتهای پخته شده را با زیره و شوید و نخود مصرف کنید. از گوشت مرغ نیز کمتر استفاده کنید. سوپهای زیرهای با گوشت گوسفند یا گنجشک یا کبوتر و کبک از غذاهای مفید به شمار میروند.
بدنتان را روغن مالی کنید:
با روغنهای گرم مانند روغن بابونه، روغن بادام تلخ بدنتان را روغن مالی کنید و ماساژ دهید.
ورزش کنید:
یکی از علتهای مزاج سرد این است که افراد بیش از حد بی تحرک هستند. برای تعادل مزاجتان ورزش کنید و فعالیت بدنی داشته باشید.
قبل از غذا پودر گیاهی بیسموت میل کنید:
یکی از نسخههای خانگی و گیاهی توصیه شده در این بخش پودر بیسموت است که طرز تهیه آن سوال برخی از شما کاربران بود. پودر گیاهی بیسموت را قبل از هر غذا میل کنید.
ترکیبات پودر بیسموت گیاهی عبارتند از:
پودر شیرین بیان ۶۰ گرم، زیره سیاه، انیسون، رازیانه، نعناع ۱۰ گرم، این مواد را پودر کرده و مقدار کمی خاکه قند اضافه کنید. قبل از هر غذا یک قاشق مرباخوری با کمی آب تناول کنید.
بعد از غذا گل قند عسلی بخورید:
ترکیبات گل قند عسلی عبارتند از:
گل سرخ (خشک) ۴۰۰ گرم، عسل ۷۵۰ گرم، گلاب به مقدار کافی
برای تهیه گل قند عسلی:
گل سرخ را پودر کنید و با عسل مخلوط کنید تا رقیق شود سپس ترکیب را بر روی حرارت ملایم قرار دهید و بجوشانید تا قوام آید.
غذاهای سرخ کردنی و لبنیات مصرف نکنید:
افراد دارای سوء مزاج سردی کبد باید در انتخاب مواد غذایی دقت کنند و از مصرف شیر و لبنیات و چربی و سرخ کردنی دوری کنند.
ناشتا خاکشیر و ترنجبین میل کنید:
قبل از صبحانه و ناشتا در ۵/ ۱ لیوان آب جوش قاشق غذاخوری ترنجبین حل کنید و آن را صاف کرده و با ۳ قاشق غذاخوری خاکشیر مخلوط کنید و میل کنید.
علائم ، علل و درمان کبد خشک چیست؟
بهتر است قبل از هر چیزی به علائم این بیماری بپردازیم و بدانیم که با داشتن چه علائمی به کبد خشک دچار شده ایم. همان طور که از اسم این بیماری پیدا است این بیماری با خشکی دهان همراه است و فرد به شدت احساس تشنگی میکند و همواره زبان او خشک است و حلق آن با خشکی همراه است و فرد همیشه دوست دارد.
نوشیدنی و غذاهای مرطوب بخورد
درمان خشکی کبد چگونه است؟
همان طور که میدانید هر بیماری اگر به موقع تشخیص داده شود ممکن است تا حد زیادی کنترل شود و در بسیاری از مواقع به کل درمان شود. قطعا خشکی کبد نیز از این قاعده مستثنی نیست. اگر سریع آن را تشخیص دهید و درمان را شروع کنید قطعا عوارض کم تری را شاهد خواهید بود.
بیشتر بخوانید:کبد چرب، بیماری خاموش در کمین همه افراد
در قدم اول باید برای درمان خشکی کبد در طب سنتی با غذاهای خشک و تنقلات خشک خداحافظی کنید. سعی کنید بیشتر از قبل از غذاهای نرم و مرطوب استفاده کنید و دائم معدهی خود را با شیر، ماست و مرطوب نگه دارید.
در درمان خشکی کبد در طب سنتی باید بیشتر از سابق میوه جات و سبزیجات بخورید و دائم از آب، شیر، شربت و … استفاده کنید و غذاهای آبکی مثل آش و سوپ بخورید و از دانههای میوهها نیز غافل نشوید. شایان به ذکر است که مصرف ماء الشعیر نیز میتواند کمک به سزایی در درمان خشکی کبد در طب سنتی به شما کند. بهتر است در این ایام بیشتر از سابق به تغذیهی خود توجه کنید.
توضیحات دکتر نیک نفس درباره تغذیه موثر بر کبد
منابع: دکتربانوکا، مثبت سبز، مشرق، میزان، فارسی کلاب