آذربایجانغربی با داشتن تنوع آب و هوایی، بارشهای مناسب و رویش ۸ هزار گونه گیاه دارویی به یکی از منابع اصلی طب سنتی تبدیل شده و قطب گیاهان دارویی محسوب میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مهاباد، نزدیک به ۲۰ هزار گونه گیاهی در کشور و ۸ هزار گونه در آذربایجان غربی وجود دارد که یا شناخته شده یا نیازمند مطالعه است، آذربایجان غربی دارای ۳.۷ میلیون هکتار مساحت و عرصه است که یک میلیون هکتار آن در کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد.
گستره طبیعت، تنوع آب و هوایی و بارشهای مناسب در آذربایجانغربی این امکان را فراهم کرده است که انواع مختلف گیاهان به صورت خودرو بوده و در جای جای آن بروید.
نداشتن یا پایین بودن اثرات سو ناشی از مصرف گیاهان دارویی نسبت به داروهای شیمیایی، مصرف آسان و آشنا بودن ذائقه مردم با مصرف این گیاهان در کنار عوارض و تبعات منفی استفاده از داروهای شیمیایی در سالهای اخیر مهمترین علل اقبال عمومی نسبت به مصرف این گیاهان است.
حسین رضایی از فعالان استان آذربایجانغربی در بخش گیاهان دارویی در خصوص وضعیت استان در این بخش گفت: آذربایجان غربی به دلیل طبیعت و آب و هوایی مناسب یکی از استانهای مستعد در زمینه تولید و پرورش گیاهان دارویی است.
وی با بیان اینکه امروز به دلیل عوارض و تبعات منفی استفاده از داروهای شیمیایی مردم رغبت زیادی به استفاده از گیاهان دارویی دارند افزود: متأسفانه به دلیل نبود توجه ویژه به این بخش شاهد فعالیتهای قاچ وار و خودسر در این بخش هستیم و هم اکنون افراد سودجو زیادی بدون علم و آگاهی در این بخش فعالیت میکنند.
رضایی با بیان اینکه توجه به پرورش و تولید گیاهان دارویی میتواند یکی از فعالیتهای مثمرثمر در زمینه حل مشکل بیکاری در منطقه نیز باشد گفت: متأسفانه در زمینه بسته بندی گیاهان دارویی و نیز بازاریابی هنوز ضعف و مشکلات زیادی داریم.
مهناز حیدری از فعالان گیاهان دارویی و نیز محققان این بخش در سازمان جهاد کشاورزی نیز در خصوص وضعیت گیاهان دارویی گفت: گونههای دارویی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و میتوانند در سلامتی، معیشت و اقتصاد مردم هر منطقهای مؤثر باشند.
حیدری با بیان اینکه از ۸ هزار گونه گیاه دارویی شناسایی شده در استان در حدود ۱۳۰ گونه از گونههای دارویی استان بسیار مطرح هستند افزود: اکنون بیش از ۴۰ گونه بهعنوان گیاه دارویی، خرید و فروش شده و به خارج از کشور فرستاده میشوند یا در کارگاههای داخلی مورد فراوری قرار میگیرند.
وی با تاکید بر اینکه این ۴۰ گونه میتوانند بهترین موضوع سرمایهگذاری باشند گفت: با وجود این همه قابلیت در زمینه گیاهان دارویی، این بخش استان همراه با مشکلاتی است که برداشت غیر اصولی و غیر علمی از طبیعت، بزرگترین خطری است که گیاهان دارویی موجود در آذربایجانغربی را تهدید میکند و خطر انقراض در کمین گونههای مختلف این گیاهان قرار دارد.