یافتههای جدید محققان دانشگاه تولین نشان داده است، سرماخوردگی ممکن است بر سرعت پیری مغز تأثیر بگذارد و خطر زوال عقل و سایر اشکال زوال شناختی را افزایش دهد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، زوال عقل به گروهی از علائم اطلاق میشود که حافظه، تفکر و توانمندیهای اجتماعی فرد را چنان تحت تاثیر قرار میدهد و زندگی روزمره مختل میشود. از دست دادن حافظه، عدم تمرکز، افسردگی، توهم و عدم توانایی استدلال و حل مسئله، از رایجترین علائم زوال عقل هستند.
پژوهشگران در این مطالعه، موشهای نر مسن را مورد بررسی قرار دادند و دریافتند، التهاب ناشی از آنفلوانزا یا سرماخوردگی فصلی، باعث تضعیف شناخت و اختلال در ارتباط بین نورونهای موشها میشود.
دانشمندان توضیح داده اند: وقتی موشهای بزرگسال و سالمی که در آستانه میانسالی بودند، در معرض التهاب متناوب قرار گرفتند، تا حدودی حافظه خود را از دست داده و اتصالات بین نورون هایشان ضعیفتر شد.
این تحقیق، اولین مطالعهای است که عفونتهای مکرر و متناوب را در موشها مدل سازی کرده و پیامدهای بلندمدت آن بر عملکرد و سلامت مغز را مورد بررسی قرار داده است. انسان ها، اغلب، عفونتها و التهاب را شدیدتر از موشهای آزمایشگاهی، تجربه میکنند؛ در نتیجه، تغییرات شناختی نیز ممکن است در انسانها قویتر باشد.
پژوهشگران اظهار داشته اند: اختلالات شناختی ناشی از تجربیات التهابی ممکن است در زندگی روزمره چندان قابل توجه نباشند، اما میتوانند در بلندمدت اثرات منفی و مخربی بر مغز بگذارند.
این یافتهها ممکن است پیامدهای مهمی برای بهبود رویکردهای مراقبتی در رابطه با نحوه درمان عفونت ها، به ویژه در سالمندان و افرادی که در معرض خطر زوال عقل هستند، داشته باشند.
نتایج تحقیقاتی در مجله Brain, Behavior and Immunity قابل دسترسی هستند.