بابک عشرتی معاون فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت:ما الان با سویههای اومیکرون مواجه هستیم که ویژگی مهم آن این است که سرایتش خیلی بیشتر از سویههای قبلی است، اما فعلا شدت بیماری و مرگ و میر ناشی ازآن کمتر است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما برنامه روزنه رادیو گفت و گوبا حضوردکتر بابک عشرتی معاون فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت به موضوع آخرین وضعیت کرونا در کشورپرداخت.
سوال: اگرچه وضعیت کرونا بعد از دو سه سال این ویروس به ضعیفترین نقطه خودش رسیده است، اما در ایام نوروز دیدیم که با سویههای مختلف خودش را نشان داد و مردم دچار سرماخوردگی شدند الان وضعیت کرونا با این سویههای جدید در کشور چگونه است؟
عشرتی: در مورد بحث وضعیت کرونا همانطور که از قبل هم پیش بینی میشد ما یک افزایشی را از نیمه دوم بهمن ماه داریم تجربه میکنیم که این همچنان ادامه دارد و پیش بینی ما هم این است که این افزایش موارد حداقل به احتمال زیاد تا اواخر فروردین ماه هم ادامه پیدا بکند. ما الان بیشتر با سویههای اومیکرون مواجه هستیم که ویژگی مهم آن این است که اومیکرون سرایتش خیلی بیشتر از سویههای قبلی هست، اما فعلا آن چیزی که میدانیم شدت بیماری و به دنبال آن مرگ و میر ناشی از بیماری خوشبختانه کمتر است، فعلا این طور نشان میدهد، ولی بهرحال آنچه که مهم است این است که کرونا چه شکلهای اومیکرون آن و چه شکل دلتایش و چه فرمهای دیگرش بهرحال همچنان دارای بحث خودمراقبتی است که باید حتما حتما بلد باشیم چطور از خودمان در برابر این ویروس مراقبت کنیم کارهایی که بایستی اتفاق بیفتد این است که من ابتدا خواهشم از آنهایی که دچار علائم سرماخوردگی هستند این است که حتما در مدت داشتن علائم سرماخوردگی و تا ۵ روز بعد از بهبود از علائم در منزل بمانند که این بیشتر شامل حال بخصوص دانش آموزان و دانشجویان میشود، چون بیشتر اینها در فضاهایی هستند که ازدحام وجود دارد.
سوال: این ماندن بخاطر چیست به خاطر ضعیف شدن سیستم ایمنی است؟
عشرتی: نه بخاطر این که اولا استراحت را در منزل و در منزل ماندن و از محل کار و اینها دور بودن به سرعت بهبود را بالا میبرد و بعد ما عمدتا انتقالی که صورت میگیرد که انتقال ویروس در دیگران باشد توسط افراد علامت دار است البته افراد غیرعلامت دار هم داریم که اینها میتوانند ویروس را منتقل کنند، ولی این شانس این احتمالش خیلی کمتر است، بیشتر آدمهای علامت دار هستند که بیماری را منتقل میکنند بنابراین حتما این عزیزان در منزل بمانند و هم استراحت کنند و هم این که این طوری باعث شود که انتقال ویروس کمتر شود. بحث بعدی ما همچنان توصیه به استفاده از ماسک میکنیم بخصوص در فضاهای سربسته و در فضاهایی که ازدحام هست مانند متروها، اتوبوسها، هواپیما و جاهایی که هم جمعیت زیاد است و هم تهویه مناسبی ندارد همچنان ماسک وسیله خیلی خیلی خوبی است که جلوی انتقال را تا حدود زیادی میگیرد. بحث بعدی بحث استفاده از واکسن هست، که من خواهشم این است که عزیزانی که تا الان آن نوبتهای اصلی، منظورم نوبتهای اول و دوم است و نوبتهای یادآور که نوبتهای سوم و چهارم است را که تا الان تزریق نکردن حتما تزریق کنند بخصوص در این مورد توصیه ما به افراد سالمند، افرادی که بیماری زمینهای دارند مثلا بیماری مثل مشکل کلیوی، مشکل دیابت، فشار خون اینها بیماریهای زمینهای است حتما این عزیزان نوبتهای یادآور واکسن شان را تزریق کنند.یک بحثی که ایام نوروز ما توصیه میکردیم الان هم باز هم این توصیه را خواهیم داشت این است که تا حد امکان از روبوسی و دست دادن همه مان خودداری کنیم، این هم باز یکی از روشهایی هست که دست داد ن و روبوسی میتواند ویروس را منتقل کند بخصوص که این جا دیگر، چون فاصله خیلی کم میشود افراد غیرعلامت هم که فقط ناقل بیماری هستند خیلی نقش پیدا میکنند اینها کارهایی است که بایستی صورت بگیرد که انشاالله ما بتوانیم این روند افزایشی را هم مثل قبل بتوانیم پشت سر بگذاریم.
سوال: موارد بسیار نادر و کمی بوده که دچار مسئله مرگ و میر شده اند یا این که خیلی سخت بوده بیماری شان که به اتاق آی سی یو کشیده است اینها خیلی کم بوده اینها به چه دلیلی بوده؟ سیستم ایمنی شان ضعیف بوده یا این که جزو بیماران خاص و یا سالمند و یا کودک بودند جز چه طیفی بودند؟
عشرتی: من تا جایی که اطلاعات دارم که عمدتا بستریهای ما عزیزانی هستند که یا سن بالا دارند یا بیماری زمینهای دارند یا واکسن نزدند، بخصوص دوزهای یک و دو شان را تزریق نداشتند، به طور کلی درست است که ویروس ویروس ضعیفی هست، ولی عرض کردم، چون سرایت پذیری اش خیلی بالا هست وقتی تعداد بیماران خیلی بالا میرود قطعا تعداد بستری هایمان افزایش پیدا میکند و متاسفانه یک تعدادی مانند کسانی که بیماریهای زمینهای دارند و به پزشک مراجعه میکنند اینها ممکن است که دچار موارد شدید و یا حتی مرگ بشوند.
سوال: اگر توصیه دیگری هست بفرمایید
عشرتی: من خیلی تشکر میکنم، فقط آخرین توصیه ام این است که، چون بیماری یک بیماری ویروسی هست، آنتی بیوتیک تقریبا رویش هیچ اثری ندارد و این است که عزیزان اگر بیمار میشوند علائم سرماخوردگی صفر را دارند لازم نیست آنتی بیوتیک مصرف کنند اصلا از پزشکشان درخواست نکنند که برایشان آنتی بیوتیک تجویز کند همکاران ما هم تا جایی که ممکن است آنتی بیوتیک را تجویز نکنند.
سوال: یکی از سوال شنوندگان که الان به ذهنم رسید بپرسم، برخی هستند یک سال، یک سال و نیم پیش کرونا گرفتند همچنان مسئله بویایی و چشایی شان مشکل دارد این عزیزان باید نگران باشن یا این که نه به تدریج خوب میشوند؟
عشرتی: ما یک بحثی داریم به عنوان بحث کووید مزمن که عوارض مختلفی دارد، از عوارضی مثل اضطراب و افسردگی و کم خوابی بگیرید تا همین بحث سرفههای مزمن تا بحث مثلا عدم احساس بویایی تا یک حدودی چشایی اینها باقی میماند منتها نگران نباشند کار خاصی هم لازم نیست انجام بدهند معمولا در بسیاری از موارد اینها خود به خود برطرف میشود و نیاز به مداخله خاصی هم ندارد.