مطالعه روی DNAهای چند صدساله، وضعیت پیچیده اجداد مردم ساحل شرق آفریقا را نشان میدهد و نحوه بهوجود آمدن تمدن قرون وسطایی آنها را برملا میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محققان در این مطالعه DNA هشتاد نفر از پنج ناحیه مختلف کنیا و تانزانیا متعلق به
پیش از این افزایش ازدواجهای آفریقایی-آسیایی مردم در حدود آن سالها، سؤالاتی را در مورد ژن غالب نسلهای بعدی مطرح کرده بود. «استر بریل»، ژنتیکشناس دانشگاه هاروارد و نویسنده اصلی این مطالعه که در مجله «نیچر» به چاپ رسیده است، میگوید: «در آن دوران مردان ایرانی با زنان آفریقایی ازدواج میکردند که درنتیجه آن شاهد افزایش نابرابریهای اجتماعی از نظر علم ژنتیک بودهایم؛ ژن غالب در این پیوند ژن مردان ایرانی بود.»
به گفته محققان، احتمالاً زنان آفریقایی شاهزادگان و بازرگانان ایرانی را برای تشکیل خانواده انتخاب میکردند. در راستای این پیوند همچنین شبکههای تجاری بازرگانان میان ایران و آفریقا تقویت میشد.
طبق این مطالعه، ژن مردم آفریقا و آسیا حدود هزار سال پس از میلاد شروع به ترکیبشدن کرده است. یافتههای جهانی نشان داده که این ترکیب نقش عمدهای در تمدن جهانی قرون وسطایی داشته است. زبان این مردم منشأ آفریقایی داشت، و همچنین آشپزی آنها نیز متأثر از هند و خاورمیانه بود. فرهنگ مردم این منطقه از قرن ۱۲ تا ۱۵ میلادی به اوج خود رسید و با ورود پرتغالیها در قرن شانزدهم کاهش یافت.
بریل در پایان گفت: «دادههای ژنتیکی جدید اطلاعاتی را ارائه میدهند که فرضیات پیشین در مورد استعمار آفریقا را به چالش میکشد. این شواهد نیاز ما به مطالعه تاریخ آفریقا را افزایش میدهد.»