مدیرکل موزهها گفت: از ۲۵ اسفند ۱۴۰۱ تا پایان روز ۱۱ فروردین۱۴۰۲، حدود ۶ میلیون بازدید از موزهها و اماکن فرهنگی تاریخی انجام شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مرتضی ادیبزاده در گفتگو با ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر کشور گفت: ادارهکل موزهها با هماهنگیهای انجام شده اقدامات و راهبردهای جدیدی را برای نوروز ۱۴۰۲ در دستور کار خود قرار داده است، یکی از مهمترین این اقدامات تغییر ساعات کاری موزهها توجه به اینکه نوروز امسال با ماه مبارک رمضان تقارن پیدا کرده است. بهطوریکه ساعات ارائه خدمات بازدید از موزههای تحت پوشش وزارت میراثفرهنگی در دو بازه زمانی ۲۰ تا ۲۸ اسفند ۱۴۰۱ از ساعت ۹ تا ۱۹ و از ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ تا ۱۳ فروردین از ساعت ۱۰ صبح تا ۲۱ شب افزایش یافت.
ادیبزاده بیان کرد: از جمله سایر اقدامات که همزمان با تقارن نوروز و ماه مبارک رمضان انجام شد میتوان به تدارک افطاری ساده برای مسافران روزهدار با همکاری خیران و نهادهای مردمی، پیشبینی فضای مناسب برای صرف غذا و خوراک برای مسافران بهمنظور رعایت حفظ حرمت ماه مبارک رمضان، آمادهسازی فضای نمازخانهها در موزهها، ساخت برنامههای مرتبط با رمضان در موزهها و معرفی آنها از طریق رسانهها و همچنین لزوم تناسب برنامهها و نمایشگاهها در موزهها با این ایام اشاره کرد.
مدیرکل موزهها تصریح کرد: ادارهکل موزهها نخستینبار اقدام به طراحی و چاپ نخستین کاتالوگ-تقویم موزهای بهمنظور ارتقای آگاهی به کارشناسان مرتبط و مدیران موزههای تحت پوشش کرده است. در این بسته فرهنگی ضمن معرفی برخی از موزههای ایران به معرفی آثار شاخص موزهای پرداخته شده و رویدادهای فرهنگی ملی و جهانی مرتبط با موزه نیز در این گاهشمار برای نخستین بار معرفی شدهاند.
ادیبزاده با بیان اینکه تأمین نیروهای راهنمای داوطلب با تخصص مرتبط در موزهها بهمنظور ارائه خدمات به مخاطبان در ایام نوروز مورد تاکید ویژه قرار گرفت، تصریح کرد: با توجه به پایشی که تا کنون کارشناسان ادارهکل موزهها از رویدادهای برگزار شده در موزههای سراسر کشور انجام دادهاند تا کنون بالغ بر ۲۷۰ عنوان برنامه در موزههای سراسر کشور، کاخموزهها و موزههای ستادی برگزار شده است. از جمله این برنامهها پیش از نوروز برگزاری برنامههای متناسب با روز درختکاری، آیین شاهنامهخوانی به مناسبت پایان سرایش شاهنامه در ۲۵ اسفند، آیین پاکسازی آثار تاریخی و موزهها در ۲۶ اسفند با مشارکت نهادهای مردمنهاد بوده است.
ادیبزاده افزود: برنامههای نوروزی نیز شامل برپایی سفرههای هفتسین، جشنهای نوروزی در موزهها و محوطهها در قالب نوروزگاه، موسیقی محلی و آیینی مرتبط، نقالی، تواشیح، سحرخوانی، برپایی نمایشگاههای آثار موزهای متناسب با ماه مبارک رمضان و نوروز، کارگاههای زنده برای کودکان، تهیه و ارائه بستههای آموزشی ویژه کودکان زیر ۷ سال برای هدیه به نخستین بازدیدکنندگان کودک در روز اول فروردینماه در موزهها و کاخ موزههای تهران بوده است.
مدیرکل موزهها درباره آمار بازدید از موزهها گفت: براساس پایش انجام شده از میزان بازدید موزهها و مجموعههای تحت پوشش وزارت میراثفرهنگی از ۲۵ اسفند ۱۴۰۱ تا پایان روز ۱۱ فروردین ۱۴۰۲، نزدیک به ۶ میلیون بازدید از موزهها و اماکن فرهنگی تاریخی انجام شده است که این میزان در مقایسه با بازه مشابه سال گذشته افزایش قابل توجهی داشته است.
ادیبزاده تصریح کرد: استانهای فارس، اصفهان، تهران، خوزستان و کرمان به ترتیب یک میلیون و ۴۵۰هزار و ۵۴۲ نفر، ۶۹۵هزار و ۹۳۰ نفر، ۴۰۶هزار و ۴۳۴ نفر، ۲۳۶هزار و ۵۶۳ نفر و ۲۱۳هزار و ۳۴ نفر پنج استان برتر به لحاظ بیشترین میزان بازدیدکننده هستند.
او افزود: در میان موزهها و مجموعههای موزهای در سراسر کشور نیز سایت موزه تخت جمشید با ۲۷۶هزار و ۹۲۲ نفر بیشترین بازدیدکننده را به خود اختصاص داده است. پس از آن به ترتیب مجموعه فرهنگیتاریخی سعدآباد، کاخموزه چهلستون، قلعهموزه فلکالافلاک و مجموعه فرهنگیتاریخی کاخ گلستان قرار دارند.
مدیرکل موزهها بیان کرد: در استان تهران نیز، ۵ مجموعه موزهای مجموعه فرهنگیتاریخی سعدآباد با۷۰۱هزار و ۱۶۶نفر، مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان با ۱۱۷هزار و ۴۴۸ نفر، مجموعه فرهنگیتاریخی نیاوران با ۷۸ هزار و ۶۳۹ نفر، موزه ملی ایران با ۲۵هزار و ۴۲۳ نفر و موزه آبگینه با ۹هزار و ۳۰۹ نفر به ترتیب دارای بیشترین بازدیدکننده بودند.