یافتههای جدید محققان دانشگاه بوستون، نشان داد: جریان مایع مغزی نخاعی در مغز با فعالیت مغز در بیداری مرتبط است. این یافتهها میتوانند برای درمان بیماریهایی مانند اختلال آلزایمر که با کاهش جریان مایع مغزی نخاعی مرتبط هستند، مفید باشند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ همانطور که کلیهها به دفع مواد زائد سمی از بدن ما کمک میکنند، مایع مغزی نخاعی نیز مسئول حذف سموم از مغز، به خصوص در هنگام خواب است. تحقیقات نشان داد که کاهش جریان مایع مغزی نخاعی با تضعیف سلامت مغز و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر، مرتبط است.
بر اساس شواهد حاصل از مطالعات خواب، محققان این فرضیه را مطرح کردند که فعالیت مغز در هنگام بیداری نیز میتواند بر جریان مایع مغزی نخاعی تأثیر بگذارد. دانشمندان برای آزمایش فرضیه خود، یک الگوی شطرنجی را به افراد نشان دادند که روشن و خاموش میشد و سپس فعالیت مغز و سرعت جریان مایع مغزی نخاعی آنها را به صورت همزمان ثبت کردند.
محققان مشاهده کردند: اکسیژن خون ثبت شده توسط fMRI هنگامی که الگو قابل مشاهده بود افزایش و با خاموش شدن آن کاهش یافت. سپس، آنها دریافتند: جریان مایع مغزی نخاعی، سیگنال اکسیژن خون را به شکل معکوسی منعکس میکند، به طوری که وقتی الگوی شطرنجی خاموش باشد، افزایش مییابد.
آزمایشهای بیشتر نشان داد: تغییر مدت زمان نمایش الگو، بر خون و مایع مغزی نخاعی تأثیر میگذارد و پیوند خون و مایع مغزی نخاعی را نمیتوان تنها با ریتمهای تنفس یا ضربان قلب، توضیح داد.
دانشمندان اظهار داشته اند: یافتههای این مطالعه نشان داده اند که ما میتوانیم با نشان دادن تصاویری با الگوهای خاص، تغییرات زیادی را در جریان مایع مغزی نخاعی در مغز بیدار ایجاد کنیم.
محققان ادامه داده اند: این یافتهها پیشنهاد میدهند که قرار گرفتن در معرض یک الگوی چشمک زن میتواند جریان مایع مغزی نخاعی را افزایش دهد و این موضوع به نوبه خود میتواند راهی برای مبارزه با کاهش طبیعی یا غیرطبیعی جریان این مایع در مغز، که در اثر افزایش سن یا بیماری اتفاق میافتد، باشد.
یافتههای تحقیقاتی در مجله PLOS Biology منتشر شده اند.