ایران جزو کشورهای برتر دنیا از نظر داشتن جاذبههای گردشگری و صنایع دستی زیبا و متنوع میباشد.
شهر لاجین دارای پیشینه سفالسازی ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ ساله دارد، الِجینْ (لالهجینْ) پایتخت سفال جهان میباشد.
شهر لالجین یکی از قطبهای گردشگری استان همدان و به عنوان مرکز سفال و سرامیک در خاورمیانه و حتی دنیا شناخته شدهاست. شهر لالجین یکی از شهرهای شمالی استان همدان است که در بخش لالجین شهرستان بهار واقع شدهاست. این شهر در طول جغرافیایی ۴۸ درجه و ۲۸ دقیقهٔ شرقی و عرض جغرافیایی ۳۴ درجه و ۵۸ دقیقهٔ شمالی قرار گرفته و ۱۷۳۱ متر از سطح دریا ارتفاع دارد…
قحطی سال۱۲۵۰ و شورش مردم علیه غلامعلی خزایی (خان وقت) در سال ۱۳۳۱ خورشیدی از وقایع مهم این شهر محسوب میشود.
لالجین در محاورات مردم استان همدان اغلب بهصورت «لَلین» و «لالون» تلفظ میشود. لالجین در نه کیلومتری بهار و هفده کیلومتری همدان قرار گرفتهاست.
وجه تسمیه
به اعتقاد برخی از محققان، نام کنونی شهر لالجین تغییریافتهٔ واژهٔ «لاچین» است که نام پرندهای شکاری و عنوان یکی از قبیلههای ترک بودهاست. از همین روی به احتمال زیاد در گذشته قبیلهٔ مذکور این منطقه را برای سکونت برگزیده و ساکن آن شدهاست. به همین جهت شهر لالجین به این نام مشهور گشته و بهعنوان سرزمین ترکان لاچین شناخته شدهاست.
شهری به نام لاچین در جمهوری آذربایجان وجود داشته که اکنون در نواحی تحت کنترل ارمنستان قرار دارد. به اعتقاد گروهی دیگر از محققان، واژهٔ لالهجین (لالجین) از دو بخش «لاله» و «جین» تشکیل یافتهاست. جین پسوند مکان برای برخی از شهرها و روستاهای استان همدان نظیر تویجین، دیوجین، فارسجین، گندهجین و وفرجین است؛ برهمین اساس، لالهجین (لالجین) به معنای آبادی لاله است.
به اعتقاد برخی، لشکر چنگیزخان مغول به هنگام گذر از همدان وارد لالجین شده و گروهی از اهالی این شهر را به چین فرستاده تا از هنرمندان آن سرزمین سفالگری را بیاموزند. این افراد پس از آموختن سفالگری به لالجین برگشتهاند و از همین روی این روستا «لالهچین» نام گرفتهاست. اما «لالهجین» تحریر و تلفظ فارسی نام این شهر بوده و نام صحیح آن به شکل ترکی آذری یعنی «لَلین» یا «لالون» است. اهالی لالجین نام شهر خویش را «لَلین» تلفظ میکنند؛ اما مردم غیربومی به ویژه اهالی بهار نام این شهر را از دوران کهن به صورت «لالون» تلفظ کردهاند. در اصل هر دو اصطلاح «للین» و «لالون» تلفظ یک کلمه با دو لهجهٔ متفاوت است.
زبان گویش و تبار
ساکنین لالجین به لهجهای خاص از زبان ترکی آذربایجانی سخن میگویند که نسبتاً با گویش مردم آذربایجان متفاوت بوده و از نظر لحن تکلم به ترکی قشقاییهای استان فارس و ترکی شاهسونی استانهای قم و مرکزی نزدیک است.
پیشینه سکونت
برطبق اسناد بهدست آمده از حفاریهای چهارراه مرکزی لالجین، همچون سنگ قبرهای متعلق به قرن پنجم هجری که هماکنون در موزهٔ تپهٔ هگمتانهٔ همدان نگهداری میشوند، پیشینهٔ استقرار و سکونت در این ناحیه، فراتر از سدهٔ پنجم هجری است.
اگر گذرتان به همدان خورده باشد، احتمالا سفالهای رنگارنگ اطراف جاده، باعث توقف سفرتان شده. سفالهایی که چشم رهگذران را به خودشان جذب میکنند و باعث تأمل چند دقیقهای آنها میشوند. این سفالها از شهر جهانی سفال یا پایتخت سفال ایران، لالجین آمدهاند.
منبع: ویکی پدیا/ لست سکند