اگر نگران این هستید که روزه گرفتن پوستتان را خراب میکند باید بدانید روزه داری نه تنها برای پوست مضر نیست بلکه برخی از مشکلات پوستی شما را درمان میکند.
دکتر نیل فروش زاده، متخصص پوست درباره ارتباط خشکی پوست و روزه داری معتقد است در صورتیکه محتوای آب پوست طبیعی باشد، پوست نرم، صاف، قابل ارتجاع و درخشان است.
در واقع در حالت طبیعی یک حرکت مداوم آب از لایههای عمقی پوست به طرف لایههای سطحی وجود دارد و در نهایت این آب از سطح پوست تبخیر میشود.
به گفته این پزشک متخصص هنگامی که پوست به عللی اعم از عوامل داخلی یا خارجی نتواند این میزان آب را حفظ کند، پوستی خشک حادث میشود.
جالب است بدانید که تحقیقات ثابت کرده حیوانات زخمی هم غذا نمیخورند تا اینکه جراحاتشان التیام پیدا کند. به همین ترتیب، برخی یافتهها نشان میدهند که روزه گرفتن ممکن است مانع از مشکلات خاص پوستی و مسمومیت ناشی از سم زدایی شود.
تاثیرات و فواید روزه گرفتن برای پوست و سلامت بدن در ماه رمضان
آکنه و اگزما:
طبق تحقیقات مشکلات پوستی مانند آکنه و اگزما میتواند با روزه گرفتن بهبود یابد، زیرا بدن بطور موقت کار هضم را رها میکند و قادر است انرژیهای احیا کننده خود را بر روی سیستمهای دیگر متمرکز کند با این حال هنگام شروع روزه داری، ممکن است سردرد و یا دیگر علائم “بی حالی” را تجربه کنید که پیشنهاد میشود برای یک شام کوچک و معقول یک آب میوه را انتخاب کنید.
هیچ چیزی را برای یک روز نخورید و این کار به بدن کمک میکند که بتواند سموم را تصفیه کند و عملکرد اندامهای دیگر بدن مانند کبد، کلیهها و دیگر قسمتها را منظم کند.
روشن کننده پوست:
روزه گرفتن به بدن فرصت میدهد که سلولهای آسیب دیده پوستی را ترمیم کند و به مرور سلولهای پوستی جدید ایجاد شود. اما فراموش نکنید که حتما در وعده سحری غذای مقوی میل کنید بعد روزه بگیرید، تا بازسازی سلولهای پوست سریعتر و سالمتر انجام شود.
اگر احساس میکنید که پوستتان خشک و یا بی حال به نظر میرسد، خوردن میوه در سحری و افطار میتواند به سالم ماندن پوستتان کمک کند. همچنین اگر بعد از افطار به اندازه کافی و مورد نیاز بدن آب بنوشید، از روز چهارم یا پنجم روزه داری میتوانید بهبودی پوستتان را ببینید.
هیدراته شدن و آبرسانی خوب به پوست برای رسیدن به این هدف بسیار مهم است به این دلیل که نوشیدن آب به بدن کمک میکند تا با سرعت بیشتری سمومی که باعث ایجاد جوش شده اند را از بدن دفع کند.
جلوگیری از تحریک پوستی:
سلامتی پوست و روزه گرفتن روابط بسیار خوبی باهم دارند؛ درماتیت تماسی، نوعی خارش پوست ناشی از تماس از یک جسم یا مادهای خاص استکه در هنگام روزه اگر تماسی بین پوست و مواد مضر در بدن وجود داشته باشد، در کمتر از ۴۸ ساعت التیام پیدا میکند. زیرا تماس بین پوست و مواد مضر برای بدن و پوست میتواند با روزه گرفتن به حداقل برسد.
کمک به سم زدایی بدن:
همانطور که میدانید غذاهایی که دارای مواد افزودنی هستند، به مرور زمان در بدن تبدیل به سم میشوند.
در روزه داری ماه رمضان، چربیهای مواد غذایی مصرف شده و جذب شده توسط بدن در طی چندین ماه، پاکسازی میشود. زیرا بدن فرد روزه دار به جای آنکه برای هضم غذا انرژی صرف کند، انرژی خود را برای سوزاندن آن اضافات صرف کرده و با باز سازی بدن، سلولهای جدید تری تولید میکند.
اما:
خشکی لب و خشکی پوست از شکایات پوستی نسبتاً شایع روزهداران در ماه مبارک رمضان است. درصورتیکه اگر محتوای آب پوست طبیعی باشد، پوست نرم، صاف، قابل ارتجاع و درخشان است.
در ماه مبارک رمضان به ویژه در همراهی با فصل گرما، اجرای یک الگوی صحیح تغذیه میتواند استرس یا ناراحتی شما را در رابطه با مشکلات جسمی مثل ریزش مو، خشکی پوست و یا پوستهپوسته شدن ناخن را از بین ببرد.
چگونه از خشکی پوست هنگام روزه جلوگیری کنیم؟
آب:
اگر فرد روزهدار به میزان کافی از مایعات استفاده کند، روزهداری تأثیری در خشکی پوست ندارد.
در حالت طبیعی یک حرکت مداوم آب از لایههای عمقی پوست بهطرف لایههای سطحی وجود دارد و درنهایت این آب از سطح پوست تبخیر میشود. هنگامیکه پوست به دلایلی اعم از داخلی یا خارجی نتواند این میزان آب را حفظ کند، پوست خشک میشود. از طرف دیگر شستن بیش از حد پوست سبب از بین رفتن لایههای چربی محافظ پوست شده و پوست را خشک میکند.
شاید بسیاری از افرادی که مبتلابه خشکی پوست و اگزما هستند، گمان کنند با روزه گرفتن به دلیل مصرف کم آب دچار تشدید خشکی پوست خواهند شد. اگرچه کم آبی بدن جزء علل شایع خشکی پوست است، اما اگر در فاصله بین افطار و سحر، فرد روزه دار به میزان کافی از آب و مایعات استفاده کند، میتواند از بروز خشکی جلوگیری کند؛ و همچنین به طور معمول، روزهداری تأثیر چندانی در تشدید خشکی پوست ندارد.
مرطوب کننده ها:
از طرفی استفاده از مرطوب کنندهها میتواند نقش بسزایی در کاهش اتلاف آب پوست داشته و در حفظ شادابی آن مؤثر باشد. کار عمده مرطوب کنندهها حفاظت از رطوبت پوست و دفاع در برابر آسیبهای محیطی است. معمولاً همه افراد نیاز به استفاده از مرطوبکننده ندارند، افرادی که پوستشان چرب است به مصرف مداوم مرطوبکننده احتیاجی پیدا نمیکنند. هرچند این افراد هم در مواجهه با هوای گرم و خشک، باد یا هوای سرد ممکن است نیاز به استفاده از مرطوب کنندهها پیدا کنند.
استفاده از میوهها و سبزی جات:
استفاده از چرب کنندههای لب:
مشکلات دیگر روزهداران خشکی لبهاست، که بهخصوص در کسانی که تنفس خود را بهجای بینی از دهان انجام دهند، شایعتر است. علل متعددی علاوه بر کاهش مصرف آب برای خشکی شدید لبها وجود دارد؛ مثلاً مصرف برخی داروها (مثل ایزوترتینوئین یا آکوتان)؛ بهتر است در ماه رمضان با نظر پزشک خود دوز دارو راکمی کاهش دهید. بعلاوه، چرب کردن مکرر لبها را نیز باید مدنظر قرارداد و برای این منظور میتوان از وازلین، ویتامین A و کرمهای مختلف چرب کننده لب استفاده کرد.
جهت به حداقل رساندن ناراحتیهای جسمی و احتمالی در ماه مبارک رمضان رعایت نکات زیر توصیه میشود:
برای شاداب ماندن و جلوگیری از خشکی پوست در وعدههای سحری و افطاری بهاندازه کافی مایعات، مخصوصاً آب، بنوشید و از نوشیدن مایعات مدر (ادار آور) مانند چای غلیظ که باعث از دست رفتن آب بدنتان میشود، بهشدت پرهیز کنید.
ازهمه گروههای غذایی استفاده کنید:
به علت محدودیت غذایی و اینکه نظم و حجم غذای دریافتیتان در ماه رمضان تغییر میکند، باید بهمنظور جلوگیری از کم شدن آهن، روی و سایر ویتامینها و موادمعدنی که سبب رشد مناسب مو و ناخنهایتان میشود، در وعدههای غذایی سحر و افطار غذایی کامل که همه گروههای غذایی را در خود بگنجاند، مصرف کنید.
مثلاً میتوانید از همین حالا برنامهریزی کنید و غذاهای پرکالریتر، کربوهیدراتها، پروتئینها و سبزیها را در وعده سحر و غذاهای سبکتر مانند لبنیات در کنار سبزیها و انواع سالاد را در وعده افطارتان بگنجانید. در ضمن جای میوه هم باید در سفره سحری و افطاری همیشه محفوظ بماند.
مکمل مصرف کنید:
چون خانمها بیشتر با مشکل کمبود روی، آهن و … دستبهگریباناند، پس به آنها توصیه میکنیم که با نظر یک پزشک متخصص از همین روزها خوردن مکملهای گروه B یا سایر مکملهای موردنیاز را شروع کنند تا پس از ماه رمضان دچار مشکل ریزش مو یا شکنندگی ناخنهایشان نشوند.
داروهای مصرفی را خودسرانه قطع نکنید:
اگر مشکلی پوستی یا ریزش مو دارید و در حال مصرف داروهای خوراکی در فواصل زمانی منظم هستید، توصیه ما به شما این است که برای تغییر ساعات خوردن داروهایتان، حتماً به پزشکتان مراجعه کنید و هرگز خودسرانه میزان و ساعت مصرف دارویتان را جابهجا نکنید، زیرا تغییر میزان داروی دریافتی ممکن است عوارض جبرانناپذیری را برای پوست و موی شما به همراه داشته باشد.
خواب کافی داشته باشید.
در این ماه اگر زمان خواب خود را تنظیم نکرده و از طرفی مایعات و مواد مغذی کمی استفاده کنید همه این عوامل دست به دست هم میدهند و باعث پیری زودرس پوست شما میشوند.
بعد از افطار ورزش کنید:
ورزش و فعالیتهای بدنی در هوای گرم باعث تعریق زیاد و از دست رفتن آب بدن میشوند. برای مقابله با این مشکل بهترین راه خوردن آب و مایعات است، ولی در ماه رمضان که روزه میگیرید، با داشتن فعالیتهای جسمی روزانه هنگام روزه داری باعث از بین رفتن آب بدن خود شده و در نتیجه پوست صورت رطوبت خود را از دست میدهد و با مشکل خشکی پوست مواجه میشوید. پس بهترین توصیهی ما برای شما این است که انجام فعالیتهای ورزشی خود را به بعد از افطار موکول کرده تا بتوانید در این ماه در کنار روزه داری به انجام فعالیتهای ورزشی نیز بپردازید.
زیر نور آفتاب قرار نگیرید:
ایستادن طولانی مدت در زیر نور آفتاب باعث تشنگی، خشکی و لک روی پوست صورت میشود. در ماه مبارک رمضان که روزه گرفته و در طول روز آب کافی مصرف نمیکنید، مدت زمان زیادی زیر نور مستقیم آفتاب قرار نگیرید و سعی کنید از ضد آفتاب مخصوص پوست خود برای جلوگیری از آسیبهایی که نور خورشید به پوستتان وارد میسازد استفاده کنید.
بیشتر بخوانید:در ماه رمضان مراقبت از دندانهایتان را رها نکنید+فیلم
کلام پایانی
در ماه مبارک رمضان به دلیل تغییر یک ماهه در سبک زندگی ممکن است بسیاری از افراد با مشکلات و بیماریهای جسمانی و پوستی مواجه شوند. برای پیشگیری از این بیماریها و داشتن پوستی سالم و شاداب در ماه رمضان سعی کنید به توصیههایی که گفته شد عمل کنید و نکتهی مهم اینکه سعی داشته باشید که در این دوران همهی گروههای غذایی را در وعدههای افطار و سحری مصرف کنید تا بدنتان دچار کمبود ویتامینها نشود.
سخنان دکترافراسیبیان درباره خشکی پوست
منابع: ایکنا، ایرسا، ایران مهر