سمنو به عنوان نماد زاییدن و باروری گیاهان و سمبل برکت، فراوانی و نیرومندی که یکی از سینهای سفره هفت سین نوروزی ایرانیان را از روزگار قدیم تاکنون را تشکیل میدهد به واقع خوراکی شیرینی است که از جوانه گندم و آرد تهیه میشود.
آمدن بهار، اتفاق سادهای نیست که بتوان به این راحتیها از آن گذشت. این فصل پیراهن کهنه زمین را به در میکند و جامهای نو بر تنش مینشاند. با آمدن بهار زمین نفسی تازه میکند و رنگ دیگری به خود میگیرد. برای همین است که ما همزمان با آمدن این فصل زیبا، بزرگترین جشن مان را برپا میکنیم و ثانیه ثانیه اش را به خوشی میگذرانیم.
پخت سمنو در گیلان
۱- جوانههای کوچک و پر خاصیت
پخت سمنو کارِ یکی، دو روزه نیست و از چندین روز قبل باید مقدمات آن را فراهم کرد. برای تهیه سمنو باید جوانه گندم تهیه شود؛ جوانهای که سرشار از ویتامین B است و یکی از مواد ضد سرطان به شمار میرود.
۲- آماده سازی جوانهها برای پخت سمنو
۳- جداسازی جوانهها
جوانهها باید به خوبی از هم جدا و شسته شوند.
۴- همکاریهای شیرین
جوانه گندم را باید بکوبند و این کار با همکاری بانوان صورت میگیرد.
۵- تلاش همچنان ادامه دارد
در مرحله بعدی آب و جوانه را از صافی رد میکنند تا جوانهها کاملا له شوند. در روش صنعتی این کار را با دستگاههایی شبیه مخلوط کن انجام میدهند.
۶- در آوردن شیره گندم
۷- مراسم سنتی سمنو پزان دردسرهای خاص خودش را دارد
همه کارهای سمنوپزان بر عهده بانوان است و حتا در برخی نقاط عقیده بر این است که نگاه مردان نباید به سمنوی در حال پخت بیفتد. زنان تهیه هیزم مورد نیاز برای این کار را نیز خودشان بر عهده میگیرند.
۸- حالا نوبت آرد است
یکی دیگر از موادی که در تهیه سمنو به کار میرود آرد است که حتما باید سبوس دار باشد.
۹- شاید در هنگام پخت سمنو مادری برای دخترش بختی سپید را آرزو میکند
بسیاری بر این باورند که سمنوپزان مراسمی برای برآورده شدن نیتها نیز هست و به همین علت در حین اجرای مراسم مدام آرزوهای شان را زیر لب زمزمه میکنند.
۱۰- کم کم سمنو آماده پخت میشود
آرد سبوس دار با شیره گندم مخلوط میشود تا بتوان پخت را آغاز کرد.
۱۱- زمان پخت فرا میرسد
در پخت سمنو باید حسابی مراقب بود تا مبادا این خوراکی ته بگیرد. به همین علت بانوان به هم زدن مشغول میشوند و برخی نیز نیتهای شان را در این هنگام بر زبان میآورند.
۱۲- پس از مدتی مخلوط آرد و شیره رنگ عوض میکند
۱۳- چقدر باید منتظر بمانم؟
۱۴- پس از ساعتها تلاش...
۱۵- یک خوراکی خوشمزه و مقوی