چغازنبیل بنایی در شوش است که قدمت آن به ۲ هزار سال قبل از میلاد مسیح بر میگردد، اما هنوز اسرار ساخت آن کشف نشده است.
علت نامگذاری چغازنبیل | سبد برگشته
جالب است بدانید که چغازنبیل نامی است که پس از کشف بر روی این شهر قرار دادند. زمانی که پس از کاوشهای بسیار، این شهر تاریخی را کشف کردند، به این نتیجه رسیدند که ظاهر آن بسیار شبیه به یک سبد واژگون است. از طرف دیگر این معبد بر روی تپهای بزرگ قرار داشت. به همین خاطر نام آن را «چغازنبیل» گذاشتند. «چغا» در زبان لری بهمعنای تپه است. «زنبیل» هم سبد معنا میدهد.
تصویری اززیگورات چغازنبیل خوزستان
تاریخچه ایجاد چغازنبیل | داستان تولد شهر مذهبی شوش
قدمت زیگورات چغازنبیل خوزستان به اقوام مادها باز میگردد. امپراتوری عیلام پیش از مادها در ایران حکومت میکردند. قدمت تمدن عیلام به حدود 2هزار سال پیش از میلاد مسیح باز میگردد. بسیاری از تاریخشناسان، عیلامیان را جزء قدیمیترین تمدنهای شناختهشده در ایران میدانند. بر اساس کتیبههای یافتشده از زیگورات چغازنبیل خوزستان، در سال 1250 پیش از میلاد، پادشاه امپراتوری عیلام یعنی اونتاش گال، دستور ساخت این معبد را صادر کرد.
وی دستور داد تا در نزدیکی شهر شوش که در آن دوران رونق بسیاری داشت، شهری مذهبی و سلطنتی بنا کنند. اونتاش گال شخصاً محل ساخت این معبد را مشخص کرد. محل ساخت این معبد در کنار رودخانه دز و شوش قرار داشت و از نظر استراتژیک بسیار حائز اهمیت بود. اقوام عیلامی، در آیین خود دو خدای ناپیریشا و این شوشینک را میپرستیدند. خداوند ناپیریشا خدای انسان و حامی امپراتور بود. خداوند این شوشینک نیز از شهر شوش محافظت میکرد. به همین خاطر اونتاش دستور داد تا دو معبد بزرگ برای هر یک از خدایان در این شهر مذهبی ساخته شود. از این دو معبد برای برگزاری مراسم مذهبی استفاده میشد.
نمایی از زیگورات چغازنبیل خوزستان
تاریخ کشف چغازنبیل | شروع رمزگشایی ها
بد نیست بدانید زمان کشف این بنای 4هزار ساله به حدود 80 سال قبل باز میگردد. در سال 1939، گروهی از اعضای شرکت نفت ایران و انگلیس مشغول بازدید هوایی از محوطه چغازنبیل بودند. آنها از بالا متوجه تپهای بزرگ میشوند که دورتادور آن دیوار کشیده شده است. در این تیم، اعضای زمینشناس نیز حضور داشتند. یکی از اعضای زمینشناس با نام برآون توانست چند تکه آجرنوشته از این منطقه جمعآوری کند. پس از آن، او این مسئله را به باستانشناسانی که در منطقه شوش مشغول به کار بودند گزارش داد.
نمایی از زیگورات چغازنبیل خوزستان
آشنایی با چغازنبیل | سیر تا پیاز این شهر مذهبی
در دوران اونتاش، یکی از پادشاهان بزرگ عیلامی، شهری بزرگ با نام شهر اوتاش گال بنا شد. در میان این شهر، زیگوارتی عظیم به سبک زیگوارتهای بینالنهرین ایجاد کردند. مردم آشوری در آن دوران معابدی هرمیشکل برای عبادت بنا میکردند. اوتاش گال نیز دستور داد تا برای پرستش خدایان، یک معبد به سبک زیگورات در میان شهر اونتاش گال بنا کنند.
تصویری از زیگورات چغازنبیل خوزستان
محله های چغازنبیل | اعجازی در شهرسازی ایرانی
زیگورات چغازنبیل دارای محلههای متعددی بود. این مسئله در زمان خود یک نوع اعجاز به حساب میآمد. در ادامه شما را با محلههای مختلف چغازنبیل آشنا خواهیم کرد.
محله شاهی
تصویری از محله ی شاهی زیگورات چغازنبیل خوزستان
محله تمنوس
نمایی از محله تمنوس زیگورات چغازنبیل خوزستان
معماری دقیق و منحصربهفرد چغازنبیل | بنایی عظیم و شگفتانگیز
مهندسی ضدزلزله و سیل
زیگورات چغازنبیل یکی از معجزههای هنر معماری ایران به حساب میآید. درباره روش ساخت این بنا هنوز هم اطلاعات دقیقی در دست نیست. فقط این را میدانیم که ساخت زیگورات در دو مرحله انجام شده است. ابتدا یک شالوده بسیار بزرگ برای ساخت این معبد عظیم در نظر گرفتند. سپس طبقات مختلف را بر روی آن قرار دادند. این شالوده پس از 4هزار سال، هنوز هم پابرجا باقی مانده است. در این بنای خشتی خبری از جکهای هیدرولیک ضدزلزله ژاپنیها نیست؛ اما پس از صدها زلزله مهیب، هنوز هم آسیب جدی به آن وارد نشده است. این مسئله را میتوان جزء اسرار عجیب مهندسی زیگورات چغازنبیل دانست. در آن دوران فقط از مصالح طبیعی همانند قیر، گچ، سنگ و چوب استفاده میکردند. با وجود این، زیگورات هزاران برابر مقاومتر از ساختمانهای امروزی است.
نمایی از روبه روی زیگورات چغازنبیل خوزستان
سازههای آبی هوشمند
زیگورات دارای ناودان بوده است. در بخشهای مختلف زیگورات چغازنبیل از ناودانهایی سفالی استفاده کرده بودند. این ناودانها آب باران را به بیرون هدایت میکردند. به این ترتیب آب باران به زیگورات آسیبی وارد نمیکرد. در هریک از دیوارهای طبقه اول زیگورات، چهار ناودان وجود دارد. این ناودانها مسیری مهندسیشده داشتند. آب این ناودانها در نهایت بهسمت یک سطح صاف هدایت میشد.
تصویری از سازههای آبی هوشمند زیگورات چغازنبیل
علاوهبر ناودانها، در این شهر تاریخی سازه آبی بسیار پیچیدهای نیز وجود داشت. بسیاری این سازه را یک سیستم تصفیهخانه میدانند. این سیستم آب جمعشده باران را تصفیه میکرد. آب تصفیهشده از طریق کانالهایی کوچک به حوضهای درون شهر جاری میشد.
نقشهکشی دقیق و مهندسی
تصویری از نقشهکشی دقیق و مهندسی زیگورات چغازنبیل
ظرافت در تزئین بناها
تصویری از نقشهکشی دقیق و مهندسی زیگورات چغازنبیل
کتیبه های چغازنبیل | نامه هایی برای آیندگان
تصویری از کتیبه های چغازنبیل
ترجمه متن یکی از کتیبهها
«من اونتاش نپيريشا با آجرهای طلايی رنگ، نقرهای رنگ، سنگهای عقيق سياه، سنگهای سفيد و سنگهای… اين معبد مطبق را ساختم و به خدايان نپيريشا و اینشوشینیک از محله مقدس هديه كردم. كسی كه آن را ويران كند و كسی كه آجرهای آن را منهدم كند، کسی كه طلا و نقرهاش را، سنگهای عقيق سياه، سنگهای سفيد و سنگهای… و آجرهايش را بر دارد و به محل ديگری ببرد، باشد كه نفرين خدايان محله مقدس نپيريشا، اينشوشينک و كريريشا بر سرش نازل شود و باشد كه نسل او در زير خورشيد برچيده شود.»
معنی زیگورات | پله پله تا ملاقات خدا
شاید شما نیز از وجود نامهای مختلف برای این معبد کمی سردرگم شده باشید. حتی ممکن است این سؤال برای شما به وجود بیاید که نام این بنا چغازنبیل است، پس چرا آن را زیگورات مینامند؟ زیگورات در حقیقت نوعی معماری مذهبی و آیینی است که در فلات ایران شهرت داشت. زیگورات را در زبان سومری با نام زیقورات و در زبان عیلامی با نام زیقورتو میشناسند. زیگورات ظاهری همانند یک برج قیفیشکل دارد. زیگورات معبدی طبقه طبقه است که انسان را به پروردگار خود نزدیکتر میکند. این نوع ابنیه در دوران آشوری و بابلی در منطقه بینالنهرین گسترش پیدا کردند. در دوران عیلامی، زیگورات به ایران راه پیدا کرد. بهنوعی میتوان گفت که زیگورات نمادی از عروج انسان به آسمان است. به همین خاطر معبد اصلی، در بخش بالای آن قرار دارد.
تصویری از زیگورات چغازنبیل خوزستان
بیشتر بخوانید :قلعه شوش، قلعه ای که با آجرهای باستانی ساخته شده + فیلم
چغازنبیل یک اثر تاریخی است که نام آن در لیست فهرست آثار جهانی یونسکو قرار دارد. پس باید بدانید این اثر نه به ایران بلکه به تمام جهان تعلق دارد. پس باید از هرگونه آسیب به آن جلوگیری کنیم. منبع : سایت ره بال
فیلمی از زیگورات چغار زنبیل خوزستان